Σελίδες

Επανάσταση από τις Βρυξέλλες...

του Δημήτρη Χρήστου

"Η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την Ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω (!) που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και τον λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε -και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση". Είπε και πολλά ακόμη η Σοφία Σακοράφα στο μήνυμά της για τη συμφωνία. Είπε -όπως και η Ντόρα- πως η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ βαθύτατα εξαπατημένος από τη Σοφία, με την οποία διατηρούσα συνεχή φιλία 35 ετών. Τη βοήθησα όποτε με χρειάστηκε χωρίς όλα αυτά τα χρόνια ανιδιοτελώς. Ήμουν αυτός που προσπάθησε να την πείσει να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συναντούσα δισταγμούς. Δισταγμούς για το πώς θα την υποδεχθεί ένα νέο πολιτικό κοινό, καθώς εκείνη προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του ΓΑΠ. Δισταγμούς για την πολιτική ωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τις αριστερίστικες αδυναμίες. Της έλεγα χαρακτηριστικά: "Πάρε το ακόντιο μαζί σου να τους τρομάζεις και μπες μέσα να αλλάξουμε τα πράγματα". Ήμουν παρών και κουμπάρος στον γάμο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ; Μετά η Σοφία τα ξέχασε όλα. Η φίλη που πίστευα ότι θα βοηθήσει την αναγέννηση της Αριστεράς στον τόπο, που τόσο είχε ανάγκη μια νέα τίμια δύναμη για να σώσει την πατρίδα μας, προέταξε τον εαυτό της και τα προσωπικά της συμφέροντα. Τα έχασα όταν έμαθα πως η Σοφία αφήνει το ελληνικό Κοινοβούλιο για να πάει στην Ευρωβουλή. Τα έχασα διότι η Σοφία θα γινόταν υπουργός, θα έμπαινε στη μάχη. Εκείνη όμως προτίμησε να φύγει, εξασφαλίζοντας πλουσιοπάροχες αμοιβές για πέντε χρόνια. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες, σκέφτηκα, ας μη βιαστώ να την κατακρίνω για την επιλογή της.

ΤΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ και η Σοφία, που φοβόταν τον αριστερισμό του πρώιμου ΣΥΡΙΖΑ, κήρυξε την επανάσταση από τις Βρυξέλλες; Θα αγωνιστεί από εκεί για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού. Δεν κρίνει την παρουσία της εδώ απαραίτητη για το απελευθερωτικό κίνημα, μαζί με σύμπασα την αντιπολίτευση, δεξιά κι αριστερή. Από το μυαλό της Σοφίας δεν πέρασε καθόλου η σκέψη πως ο άλλος δρόμος που προτείνει ήταν ο δρόμος της χρεοκοπίας της χώρας. Αν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλάμβανε τις υποχρεώσεις που είχε η χώρα, αν παρέδιδε την εντολή διακυβέρνησης, όπως ζητούν οι "ιερείς της καθαρής Αριστεράς", η παρένθεση θα έκλεινε και οι πολίτες Έλληνες και Ευρωπαίοι, θα καταλάβαιναν πως δεν έχουν να κάνουν με πολιτικούς τους οποίους κάλεσαν για να σώσουν τη χώρα, αλλά με ιερείς που έχουν ορκιστεί πίστη στα ιερά κείμενα.

ΠΟΣΟ δύσκολο είναι για τη Σοφία και όλους τους ομοΐδεάτες της να καταλάβουν ότι εθνική ανεξαρτησία χωρίς αντίστοιχα οικονομική ανεξαρτησία δεν υπάρχει; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν σε αυτές τις συνθήκες στον κόσμο, στην Ευρώπη και την Ελλάδα ότι η επάνοδος στο εθνικό νόμισμα θα ήταν σκέτη καταστροφή όταν η οικονομική και παραγωγική βάση της χώρας έχει σχεδόν καταστραφεί; Πόσο δύσκολο ήταν να καταλάβουν ότι όλοι οι στρατηγικοί εταίροι και επενδυτές που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες με την Ελλάδα έθεταν ως όρο την παραμονή της στο ευρώ; Δυστυχώς, το ότι είσαι δημοφιλής αθλητική προσωπικότητα δεν σημαίνει ότι έχεις και όλα τα προσόντα να γίνεις ικανή πολιτικός. Το είδαμε και στην περίπτωση του πλέον λαοφιλή αθλητή, του κ. Πύρρου Δήμα.

ΘΕΛΕΙΣ, Σοφία, πραγματικά να βοηθήσεις τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό; Παραιτήσου από την Ευρωβουλή, έλα στην πατρίδα, ίδρυσε κι εσύ ένα κόμμα και μπες στον αγώνα. Μη συνεχίσεις, αγαπητή μας, να μας κουνάς το δάχτυλο από τόσο μακριά.

Υ.Γ.: Στον Μίκη Θεοδωράκη οφείλουμε πολλά. Δεν έχω το μπόι για να σχολιάσω και να απαντήσω. Κρίμα όμως που δεν έχει πραγματικούς φίλους με σύνεση και σοφία για να δοκιμάσει τις απόψεις του και να αυτοπροστατευτεί.
 
dchristou52@gmail.com