Αναπάντεχη κίνηση από την Ευρωζώνη
Μπόνους... 10 δισ. ευρώ είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα η ευρωζώνη, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό «πακέτο» μείωσης του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έχει υπάρξει συμφωνία, με το «κλείδωμα» της αξιολόγησης, η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Ελλάδα κέρδη που απεκόμισαν από ελληνικά ομόλογα τα οποία αγόρασαν πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι επιστροφές κερδών εκκρεμούν από τα μέσα του 2014 και γι’ αυτό έχει... συσσωρευτεί ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ, το οποίο στην παρούσα φάση θα δοθεί στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια αυτά, όταν αποδεσμευτούν, θα περάσουν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων.

Η έξτρα αυτή «παροχή» έρχεται να προστεθεί στα δύο μέτρα που εξετάζονται για την ελάφρυνση του χρέους και σχετίζονται με το «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά, ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και στην επιμήκυνση των λήξεων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από χώρες της ευρωζώνης και τον ESM.

Τα εργαλεία μείωσης του χρέους θα εξεταστούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ως «done deal» φαίνεται να αντιμετωπίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα ξένα funds. Με το συγκεκριμένο ζήτημα να συνδέεται πλέον με την αξιολόγηση και να δρομολογείται μέσα στο Μάιο, οι αναλυτές δείχνουν να πιστεύουν ότι η απόσταση που χωρίζει τις επιδιώξεις της Αθήνας από τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πιστωτές δεν είναι μεγάλη. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχονται πλέον ότι η λύση που θα δοθεί είναι μια τεχνική παρέμβαση, που θα περιλαμβάνει την περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και το «κλείδωμα», σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον, των σημερινών επιτοκίων. Η προεξόφληση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει έστω την «εξυπηρετησιμότητα» του χρέους οδηγεί τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού και τα πιο τολμηρά hedge funds να στήσουν ένα νέο trade στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και στις τράπεζες.

Η αλλαγή στον τόνο και στο κλίμα των δηλώσεων που γίνονται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στρώνει το έδαφος ώστε να υπάρξει πράγματι μια συμφωνία για το χρέος μέσα στον Μάιο. Η μελέτη γερμανικού πανεπιστημίου, που έδειξε ότι τράπεζες και πιστωτές καρπώθηκαν το 95% των δανείων διάσωσης, αφού λιγότερα από 10 δισ. ευρώ κατέληξαν σε ελληνικά χέρια, βοηθά επικοινωνιακά ώστε να προχωρήσει η συζήτηση και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτική των διαθέσεων του Βερολίνου, αφού το timing της δημοσιοποίησης της δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

«Ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε ένα καθαρά τεχνικό επίπεδο», ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Παρότι ο ESM ξεκαθάριζε ότι «οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο», εντούτοις και σε αυτό το επίπεδο δεν διαφαίνεται κάποιο αγεφύρωτο χάσμα. 

Η Αθήνα έχει δηλώσει και επισήμως πια ότι δεν επιδιώκει ένα ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα έφερνε ζημίες στους υπόλοιπους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αντ’ αυτού, ζητά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και την αξιοποίηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, με τη μετατροπή των επιτοκίων των δανείων από κυμαινόμενα σε σταθερά. 

Αλλά και το ΔΝΤ έχει απομακρυνθεί πλέον από την απαίτησή του για ριζοσπαστικές λύσεις και τον ισχυρισμό του περασμένου καλοκαιριού ότι «το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω μέτρων ελάφρυνσης που να υπερβαίνουν όσα η Ευρώπη ήταν διατεθειμένη να εξετάσει έως σήμερα». Αυτήν τη στιγμή, ακόμα και ο Πολ Τόμσεν παραδέχεται ότι «υπάρχει ένα μενού από επιλογές που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Κανείς μπορεί να το επιτύχει χωρίς κούρεμα, εάν αυτό είναι επιθυμητό, δουλεύοντας για την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και κλειδώνοντας τα επιτόκια στα σημερινά, χαμηλά επίπεδα».

Υστερα από αυτά, φαίνεται ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να συμφωνηθεί μια επιμήκυνση τουλάχιστον 30 χρόνων στην περίοδο αποπληρωμής των δανείων και η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, έστω για κάποια από τα δάνεια διάσωσης.

Οι αναλυτές της UBS περιμένουν μια τέτοια λογιστική λύση, όπως την ονομάζουν. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι μια πραγματική ελάφρυνση, αφού, αντί να μειώνει το «βουνό» του χρέους, περιορίζεται στη διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ξένους αναλυτές είναι ότι η όποια συμφωνία για το χρέος «ξεκλειδώνει» μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για να αποκατασταθεί η φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και, κυρίως, για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

http://ependisinews.gr/