Εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χ. Καραμάνου. Ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Καραμάνος κατά τη διάρκεια της εισήγησης υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον της Περιφέρειας να προχωρήσει σε άνοιγμα του λογαριασμού στην ΤτΕ και εκεί να συγκεντρωθούν εν συνεχεία οι προθεσμιακοί λογαριασμοί της Περιφέρειας σε άλλες τράπεζες που λήγουν εντός του Απριλίου.

Επί της ουσίας πρόκειται για τη μεταφορά μέρους του αποθεματικού των 340 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα 70 εκατομμυρίων στην ΤτΕ με επιτόκιο 2,4% έναντι 2% που μέχρι σήμερα βρίσκονταν διάσπαρτα στις συστημικές τράπεζες.

Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της μειοψηφίας ως προς τη διαδικασία του επείγοντος, αλλά και ως προς την ουσία, με μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να κατηγορούν την παράταξη της πλειοψηφίας ότι «θέλετε να πληρώσετε το ΔΝΤ και μαζεύετε χρήματα".

Απαντώντας η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση συγκεκριμένων παρατάξεων για τη χρόνια αδιαφορία που επέδειξαν στο παρελθόν για την αποδοτικότητα των χρημάτων. Η περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της δεν παρέλειψε να επισημάνει πως παρ' ότι η πρόταση για το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε την ομόφωνη έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, εν τούτοις η «Δύναμη Ζωής» επέλεξε να φέρει το θέμα προς συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Διευκρινήσεις

Σημειώνεται ότι η Δύναμη Ζωής έφερε προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να ανοιχθεί από την Περιφέρεια λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μεταφερθούν κεφάλαια που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσής τους.

Όπως διευκρινίζει η Δύναμη Ζωής, "για τη μεταφορά ποσών στο λογαριασμό ισχύει η υπ' αριθμ απόφαση 350/2014. Το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών, αναπληρούμενος από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών καθώς κι ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, αναπληρούμενος από την περιφερειακή σύμβουλο, Αιμιλία Τζίβα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καραμάνος".

Επιπλέον, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό.

Σημειώνεται δε ότι η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εν κατακλείδι, "μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια της Περιφέρειας βρίσκονται διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, σχεδόν άτοκα", όπως επισημαίνουν κύκλοι της Δύναμης Ζωής.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι "στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή / και γράφονται, είτε περί του ύψους του ποσού είτε περί του σκοπού του λογαριασμού, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα προκλητικές όταν εκφέρονται από τους υπαίτιους της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας.

Αλγεινή τέλος εντύπωση", επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, "προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για "απιστία" και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας", τονίζουν.