Σελίδες

Εμείς θα προχωρήσουμε…

του Γιάννη Μπαλάφα* 

Ίσως πρόκειται για την έκφραση η οποία δικαιώθηκε νωρίτερα από όλες: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά»…

-Το είδαμε από τις αντιδράσεις των ΜΜΕ της διαπλοκής στο video με το οποίο άνοιξε η εκδήλωση για τον ένα χρόνο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ουρλιαχτά για δήθεν στοχοποίηση δημοσιογράφων. Λες και δεν υπήρξε ο «επιφανής αναλυτής» ο οποίος παρακαλούσε να αντέξουν και να μην ενδώσουν οι δανειστές στις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης!!!

-Το είδαμε στην αντιπαράθεση στη Βουλή, όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών. Ειδικά ορισμένοι (όπως ο κ. Λοβέρδος) έδειξαν ατέλειωτη οργή, σα να επρόκειτο για οροθετικές… Το καταλαβαίνουμε ότι χωρίς επικοινωνιακά δεκανίκια δεν έχουν πολιτική προοπτική.

-Το βλέπουμε σε μια προσπάθεια να ποινικοποιηθεί στην ουσία η πολιτική δραστηριότητα της αριστεράς στη χώρα μας. Ομάδες «αγανακτισμένων» επιδιώκουν να καταργήσουν την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτίθενται σε στελέχη που περιοδεύουν, καταλαμβάνουν γραφεία, προσπαθούν να ακυρώσουν εκδηλώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως καταγγέλλει με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, συνεργασία συνδικαλιστών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Χωρίς απάντηση μέχρι στιγμής από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον γνωστό «κεντρώο μεταρρυθμιστή»…

Τα σκυλιά λοιπόν ουρλιάζουν, το θέμα είναι να προχωρά το καραβάνι. Απ’ ότι φαίνεται, όντως προχωρά. Ίσως όχι με το ρυθμό που όλοι θα θέλαμε, ίσως όχι πάντα ευθύγραμμα, αλλά προχωρά. 

Ορισμένα δείγματα είναι σαφή:

1. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2014 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ. Ταυτοχρόνως το έλλειμμα της Κεντρικής διοίκησης υποχώρησε στα 3,35 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δις. ευρώ το 2014. Πρόκειται για μια πέραν των εκτιμήσεων θετική επίδοση.

2. Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β- από CCC+, σε μία κίνηση - έκπληξη, καθώς η αναβάθμιση αναμενόταν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη σχετική ανακοίνωση ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η απόφαση αντανακλά την τήρηση εκ μέρους της Αθήνας των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει, παρά τα αλλεπάλληλα σοκ, αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι υπολόγιζαν οι αναλυτές.

3. Μειώθηκε κατά 1,5% η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Οκτώβριο 2015 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 24,5% σε σχέση με το 26% του Οκτωβρίου 2014 και οριακά χαμηλότερα από το 24,6% του Σεπτεμβρίου 2015. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 86.295 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014 (αύξηση 2,4%).

4. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη σε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ για το 2015 (ποσοστό απορρόφησης 98% έναντι 88% ευρωπαϊκού μέσου όρου)! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Δηλαδή διατέθηκαν στην οικονομία 6,406 δισ. ευρώ (πρόβλεψη 6,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2015 ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (4,5 δισ. ευρώ). Από το σύνολο των 6,4 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2015 για δημόσιες επενδύσεις, ποσό 2,3 δισ. ευρώ προήλθε από κοινοτική συνδρομή έργων ΕΣΠΑ 2007-13. Τα παραπάνω έφεραν τη χώρα μας πρώτη στην απορρόφηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έστειλε στις υπηρεσίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4-1-2016.

5. Η παρούσα διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση απέδωσε στους δήμους όλο το ποσό των ΚΑΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015, για τον δε προϋπολογισμό του 2016, παρά τις δυσκολίες των καιρών, σταθεροποιήθηκε το επίπεδο επιχορηγήσεων και εμφανίζεται μικρή τάση βελτίωσης. Σταματά κάθε περαιτέρω μείωση. Τέλος, κατεβλήθη το 2015 και το ποσό των 213.000.000 ευρώ που αφορούσε παρακρατηθέντες πόρους προηγούμενων ετών.

Όμως αυτά είναι επαρκή για να αξιολογηθεί θετικά ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της κυβέρνησης; Ας είμαστε ειλικρινείς:

-Πρώτον δεν πρόκειται για τον «πρώτο χρόνο διακυβέρνησης». Τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η περισσότερη ενέργεια της κυβέρνησης δόθηκε για τις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μπόρεσε η κυβέρνηση να «ξεδιπλώσει» το κυβερνητικό της πρόγραμμα.

-Δεύτερον, ακόμη και τώρα πολλά εξαρτώνται από την πρώτη αξιολόγηση. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με ομάδα επενδυτών στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα»… Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση κρατούν καθηλωμένες τις αναπτυξιακές δυνάμεις.

-Τρίτον, υπάρχει και το προσφυγικό… Η Ελλάδα σηκώνει δυσβάστακτο βάρος, αποτελώντας τη χώρα που δέχεται τις μακράν ισχυρότερες προσφυγικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ διαπιστώνει τώρα ότι δεν έχει ολοκληρωμένες πολιτικές για το θέμα, κάτι που επιτρέπει την εξάπλωση της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς.

-Τέταρτον, οφείλει η κυβέρνηση μας να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών. Αν όλα τα προηγούμενα δεν αποτυπωθούν με μια βελτίωση στη ζωή όλων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, δεν θα είναι εύκολο να συνεχιστεί η κοινωνική στήριξη της κυβέρνησης. Με δεδομένη τη λυσσώδη αντίδραση των καθεστωτικών ΜΜΕ και της διαπλοκής, η διατήρηση των δεσμών με την κοινωνία αποτελεί πλέον όρο επιβίωσης…

Σε όλα αυτά βέβαια πρέπει να προστεθεί η ήττα των δεξιών πολιτικών σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο και η δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών για να αλλάξουν πολλά στην ΕΕ. Σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία διεξάγονται έντονες διεργασίες για άλλου είδους πολιτικές που να επαναφέρουν την Ευρώπη σε αναπτυξιακή τροχιά με κοινωνική συνοχή. Σε αυτό, ας μας επιτραπεί να περηφανευόμαστε ότι η Ελλάδα πρώτη ξεκίνησε και ίσως γι’αυτό πρώτη δέχθηκε τη μήνι των παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης. Ας ουρλιάζουν και αυτοί όμως. Εμείς θα προχωρήσουμε…

Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.