Σελίδες

Τα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας Αττικής στο Χαλάνδρι για το 2016

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η διαχείριση απορριμμάτων και το περιβάλλον/ποιότητα ζωής είναι οι τρεις άξονες του προϋπολογισμού για το 2016 στον Βόρειο Τομέα.
Με συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών αλλά και γνώμονα τη  μείωση των ανισοτήτων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του βόρειου τομέα, καταρτίστηκε το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2016.

Οι συγκεκριμένες εντάξεις έρχονται σε συνέχεια του Προϋπολογισμού του 2015 και κυρίως των τροποποιήσεών του όπου κυριάρχησαν τα αντιπλημμυρικά έργα. Βασίζονται στην καλή συνεργασία με τους Δήμους του τομέα, τις προτάσεις και τις μελέτες που υπέβαλλαν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος δηλώνει σχετικά: “Θέτουμε τρεις  βασικές προτεραιότητες για τους δώδεκα Δήμους των βορείων προαστίων. Άλλες χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και άλλες θα βασιστούν σε κοινοτική χρηματοδότηση ή πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Την υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση τα τοπικά σχέδια των Δήμων αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην ανακύκλωση. Μετά τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Μελισσίων Πεντέλης (προϋπολογισμός 2015) και οι Δήμοι Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης- Πεύκης θα χρηματοδοτηθούν αδρά από την Περιφέρεια Αττικής για την δημιουργία τεσσάρων βασικών εγκαταστάσεων, σε περιοχές μακριά από τον οικιστικό ιστό.

Την τόνωση της επιχειρηματικότητας, με στόχο τη μείωση της ανεργίας με την δημιουργία μέσα στο 2016 δύο επιχειρηματικών συνεργασιών (clusters) με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε μικρές επιχειρήσεις και πολύ μικρές επιχειρήσεις να αναζωογονηθούν, να καταστούν βιώσιμες, και να μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά σε αυτόν του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης).

Την βελτίωση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της ελεύθερης επιλογής των πολιτών με αντιπλημμυρικά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πεζογέφυρες, χώρο καύσης νεκρών κ.α.
Για να γίνουν απολύτως αντιληπτές οι προτεραιότητες της διοίκησής μας ξεχωρίζουμε από τον πίνακα εκτελεστέων έργων ενδεικτικά 12 έργα από το σύνολο των εκτελεστέων που λύνουν χρόνια προβλήματα στον βόρειο τομέα. (Επισυνάπτεται και ολόκληρος ο σχετικός πίνακας)


Για να γίνουν απολύτως αντιληπτές οι προτεραιότητες της διοίκησής μας ξεχωρίζουμε από τον πίνακα εκτελεστέων έργων ενδεικτικά 12 έργα από το σύνολο των εκτελεστέων που λύνουν χρόνια προβλήματα στον βόρειο τομέα. (Επισυνάπτεται και ολόκληρος ο σχετικός πίνακας)




ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
(ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ)

ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 5.750.000€
  • Το έργο αφορά την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, φρεατίων υδροσυλλογής και φρεατίων επίσκεψης, σε κεντρικά σημεία του Δήμου Χαλανδρίου με πλήρη οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, όπως στο ιστορικό κέντρο Χαλανδρίου, στην περιοχή ρέματος Χαλανδρίου (συνοικισμός), στην περιοχή διευθετημένου ρέματος Ποδονίφτη, στην περιοχή Κάτω Χαλανδρίου καθώς και στην περιοχή Τούφας Χαλανδρίου.
  • Ειδικότερα η επέμβαση θα γίνει στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Κόδρου, Αποστολοπούλου, Σολωμού, Αριστοφάνους, Μεταμορφώσεως, Σοφ. Βενιζέλου, Υψηλάντου, Αισχύλου, Δημοσθένους, Ροδόπης κ.α.
  • Το συνολικό μήκος του δικτύου των αγωγών ομβρίων ανέρχεται περίπου σε 3.850 μ, με διατομές αγωγών που κυμαίνονται από Φ500 έως Φ1200.
  • Με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να λυθούν χρόνια και έντονα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απορροή των ομβρίων υδάτων σε κεντρικά σημεία του Δήμου Χαλανδρίου.
  • Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τμήμα του έργου, αφορά και τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2013, όπως στην περιοχή ρέματος Ποδονίφτη (συμβολή οδού Κόδρου με Λ. Κηφισίας) καθώς και στην περιοχή ρέματος Χαλανδρίου (περιοχή συνοικισμού), στις οποίες το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ελλιπές και η κατασκευή του εν λόγω έργου θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση.
  • Επίσης η κατασκευή του εν λόγω έργου αγωγών ομβρίων, θα εξυπηρετεί και περιοχές με μεγάλη συνάθροιση κοινού όπως σχολεία (οδός Αριστοφάνους), πρεσβείες και ιατρικά κέντρα (οδός Εθν. Αντιστάσεως) κ.α. 

ΕΡΓΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΕΛΛΑ (ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑ)  
- ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 30.000€

Μελέτη κατασκευής νέας μεταλλικής πεζογέφυρας που θα διασχίζει κάθετα την Κηφισίας, για τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης των πεζών και για την αποσυμφόρηση της πυκνής ροής τους, που οφείλεται κυρίως στα  Νοσοκομεία «Υγεία» και «Μητέρα». 
Σκοπός του έργου:
Nα μειώσει τα ατυχήματα/το δείκτη επικινδυνότητας για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς
«Παράπλευρο» όφελος:
Η δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας αγοράς στην ευρύτερη περιοχή, με την καθιέρωση νέων συνθηκών κυκλοφορίας.

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΔΗΜΟ ΕΤΟΥΣ 2016.xls