Σελίδες

Μια σπουδαία παράσταση από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου

Μια σπουδαία παράσταση παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο στο σχολείο τους, οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 6ου Γυμνάσιου Χαλανδρίου, με την βοήθεια του συλλόγου των γονιών τους.


Το έργο που επέλεξαν ήταν το "Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που είχε ανέβει για πρώτη στις 22 Ιουνίου του 1973, από την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο. 

Ένα έργο που δείχνει μάλλον δύσκολο για παιδιά, με πολλούς συμπυκνωμένους συμβολισμούς και μηνύματα, κατάφεραν οι μαθητές της β' και γ' τάξης του γυμνασίου να το παρουσιάσουν επάξια και με μεγάλη επιτυχία. 

Ζωντάνια, εκφραστικότητα, εξαιρετικές ερμηνείες και "αέρα" στη σκηνή που θα ζήλευαν ακόμα και έμπειροι ηθοποιοί, έκαναν την παράσταση αυτών των παιδιών να γοητεύει, να συγκινεί και να ξεχωρίζει.
Θα άξιζε να μπορούσαμε να την δούμε όλοι μας.

Πριν μια βδομάδα είχαν παρουσιάσει πάλι το έργο και στο θέατρο της Ρεματιάς, στον Μαθητικό Καλλιτεχνικό διαγωνισμό "Καλλισπέρεια", κερδίζοντας το α' βραβείο.



Η κ. K. Αποσκίτη-Παπακωνσταντίνου και ο 
κ. Γ. Μιχάλας πρόεδρος του συλλόγου γονιών
Πρέπει φυσικά να σημειωθεί, ότι όλη αυτή η προσπάθεια βασίσθηκε στην βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά κυρίως στην εξαιρετική διδασκαλία του έργου και την σκηνοθετική επιμέλεια, που είχε αναλάβει η ηθοποιός και μέλος του συμβουλίου του συλλόγου γονιών, κυρία Κωνσταντίνα Παπαναστασίου-Αποσκίτη.
Όπως η ίδια αναφέρει, από τις πρώτες συναντήσεις που είχε με τα παιδιά, κατάλαβε ότι "είχε ένα δυνατό σύνολο που θα μπορούσε να προχωρήσει σε παράσταση, όπως και τα ίδια τα παιδιά ζητιούσαν και μάλιστα κωμωδία". "Το έργο το επέλεξαν τα ίδια τα παιδιά και δούλεψαν σχεδόν πέντε μήνες με απίστευτο κέφι και θυσιάζοντας τον ελεύθερό τους χρόνο από το επιβαρυμένο πρόγραμμά τους".



Τα παιδιά που έπαιξαν στο έργο :
Αλεξάκη Έλενα, Αλεξάκης Άλκης, Βούσουρα Ουρανία, Ηλία Μαριαλένα, Καλτεριμτζή Γιώτα, Κωτσίου Αναστασία, Λέρτα Ελισάβετ, Μακροπούλου Ολίνα, Μαντζώρος Στάθης, Μαυρομάτης Χρήστος, Μιχάλα Μαριάννα, Μονιώδης Μιχαήλ-Άγγελος, Μουρελάτου Αναστασία



Δείτε περισσότερες εικόνες




Λίγα λόγια για το έργο

Στις 22 Ιουνίου του 1973, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο "Αθήναιον" το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη "Το Μεγάλο μας Τσίρκο". Στο έργο, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το σήμερα... 
Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.
Το "μεγάλο μας τσίρκο" είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο "Αθήναιον" χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι " μαζικότερες - μέχρι το Πολυτεχνείο - πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας". Σύντομα οι λογοκριτές της χούντας κατάλαβαν ότι το έργο δεν ήταν μια απλή κωμωδία αλλά περνούσε στον κόσμο αντιδικτατορικά μηνύματα και-αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν- σταμάτησαν τις παραστάσεις. Οι πρωταγωνιστές του έργου συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν. 
Το έργο ανέβηκε ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνώρισε και πάλι τεράστια επιτυχία.