Εθνικό διάλογο σε Παιδεία, ασφαλιστικό και προσφυγικό ετοιμάζεται να εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας, έτσι, πράξη την υπόσχεσή του για συνεννόηση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο.
Για το θέμα της Παιδείας, ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή το βράδυ, όταν έλεγε για το θέμα: «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».
Για το έτερο μεγάλο ζήτημα, αυτό του Ασφαλιστικού, δεν χρειάζεται μάλλον να πει κανείς πολλά: ως μέρος των προαπαιτουμένων, με αχανή «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, απόρροια της πολιτικής των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, οι ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση της δύσκολης, αλλά όχι άλυτης, αυτής εξίσωσης δεν μπορούν να περιμένουν πια. Οι απαντήσεις θα είναι ούτως ή άλλως επώδυνες και η πολιτική - κοινωνική συναίνεση αναγκαία.
Για το προσφυγικό, τέλος, τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό, είναι τόσο εκρηκτικά, ώστε η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων θα έπρεπε να είναι κάτι αυτονόητο. Και τα τρία είναι θέματα που επιζητούν συνεννόηση και η αντιμετώπισή τους (των δύο πρώτων αναμφίβολα, ενώ για τη χρονική έκταση του προσφυγικού δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη) ξεπερνάει τα όρια της τετραετούς θητείας μιας κυβέρνησης.
Τι συζήτησαν Παυλόπουλος - Τσίπρας
Για τις προθέσεις του ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή το πρωί, όταν ο Αλ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα στο προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το ονοματολογικό. Και βεβαίως σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα: το ασφαλιστικό, την Παιδεία».
Όπως συνάγεται τώρα από την πρόθεση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει την έναρξη εθνικού διαλόγου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό ήταν το μεγάλο θέμα που συζήτησαν οι δύο άνδρες, με τον πρωθυπουργό να ζητάει από τον Πρόεδρο να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Πρ. Παυλόπουλου -επικαλέστηκε προς τούτο τις αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα-, που τόνισε ότι «για να μπορέσουμε να αντιτάξουμε απέναντι στους εταίρους μας και τις δικές τους υποχρεώσεις, απαιτείται από τη δική μας πλευρά η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Στην πολιτική ζωή, βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ήσσονα θέματα. Στα μείζονα θέματα όμως -το τονίζω-, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί τη μάχη».
Είναι, συνεπώς, θέμα χρόνου η εκδήλωση της σχετικής πολιτικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, στην υλοποίηση της οποίας καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως, φυσικά, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων αρνούμενες τα πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη.
Η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό έρχεται άλλωστε -και μάλλον δεν είναι τυχαίο αυτό- σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα κλείσει τον κύκλο εσωστρέφειας με την ανάδειξη νέου αρχηγού. Όπως είναι γνωστό τοις πάσι ότι η λήξη της εκκρεμότητας στην προεδρία της Ν.Δ. μπορεί να επιλύσει εμμέσως και άλλα θέματα, όπως την οριστικοποίηση της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Αποκλείει η κυβέρνηση οικουμενικά... σενάρια
Καθώς όμως είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να προσδώσουν χαρακτηριστικά πολιτικής ήττας για την κυβέρνηση στην κίνηση του πρωθυπουργού να αναζητήσει συμμάχους στα μεγάλα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ο τόπος σε βάθος χρόνου, πρέπει να διευκρινιστεί ότι:
Η κυβέρνηση δεν αναζητάει «δεκανίκια», η πλειοψηφία δεν κινδυνεύει (παρά τις δύο κοινοβουλευτικές απώλειες), η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής. Αυτό σημείωναν κατηγορηματικά συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα σε συνομιλία με δημοσιογράφους.
Παρά ταύτα, διαπλεκόμενα κέντρα, που βλέπουν τελευταία να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, επιμένουν να υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν βγάζει τα Χριστούγεννα» και ξαναζεσταίνουν το «φαγητό» των οικουμενικών «λύσεων». Και τη φορά αυτή θα απογοητευτούν...
Κληθείς ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας να σχολιάσει το κλίμα που διαμορφώθηκε από τα εγχώρια συμφέροντα της διαπλοκής ότι πέφτει η κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση να συμβεί αυτό». Ενώ και «εκείνοι που το επιδιώκουν πρέπει να ξεχάσουν πως θα υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση που θα τους συμπεριλαμβάνει».
«Όνειρα θερινής νυκτός, της διαπλοκής και της Ν.Δ. τα περί οικουμενικής κυβέρνησης» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου.
http://www.avgi.gr