Σελίδες

Όταν ο «παλιός» δεν είναι αλλιώς...

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Γιατί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο και εμείς το παλιό; Εμείς είμαστε μαζί και το νέο και το παλιό» δήλωσε με τη γνωστή του «σαφήνεια»...

Να μην αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία με την "αθώα" αυτή απορία!  Να το κάνουμε σαφές ή «να το κάνουμε πεντάρες», όπως θα έλεγε και ο Ευάγγελος όταν μεταμορφώνεται σε Βαγγέλα.
Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν δεν είναι μόνο το παλιό. Είναι ταυτοχρόνως το αναχρονιστικό, το μπαγιάτικο, το επικίνδυνο, το διαπλεκόμενο και το υποκριτικό. Σε όποια συγκεκριμένη υπόθεση και αν διερευνήσεις τη συμπεριφορά και τους λόγους τους, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγεις.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά λόγους και πράξεις τους στο θέμα των προσφύγων ειδικότερα, των μεταναστών γενικότερα. Η Νέα Δημοκρατία (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) ευλογούσαν τις επιχειρήσεις-σκούπα του κ. Δένδια, ενώ θεωρούσαν ότι η λύση βρισκόταν και στα "κολαστήρια" τύπου Αμυγδαλέζας. Η Νέα Δημοκρατία έκλεινε τα μάτια στη βία κατά των "κολασμένων της Γης". Στη πολιτική φρασεολογία και την πρακτική βίας της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, βρήκαν "πολιτικό χώρο" οι φασίστες της Χρυσής Αυγής για να αναδειχθούν και να εδραιώσουν την παρουσία τους.   Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την Αμυγδαλέζα και δημιούργησε ένα χώρο φιλοξενίας - κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο - στον Βοτανικό. Αντιμετώπισε με ρεαλισμό και ανθρωπισμό το δράμα των προσφύγων και συνέβαλε στο να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Νέα Δημοκρατία και επισήμως, αλλά και με δηλώσεις στελεχών της, προχώρησε σε τοποθετήσεις οι οποίες «κλείνουν το μάτι» στην ακροδεξιά.
«Μόνο η Ελλάδα προσελκύει λαθρομετανάστες» υποστήριζε στις 20 Απριλίου 2015 η Νέα Δημοκρατία. Με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα η Συγγρού επέμενε ότι η τότε κυβέρνηση  ενθαρρύνει τους διακινητές-δουλέμπορους, με κίνδυνο η χώρα να βγει εκτός Σένγκεν!!!

Στις 15 Μαΐου ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης μιλούσε ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια. «Τα όσα μεθοδεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ιθαγένειας, αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση στους λαθρομετανάστες να εγγράψουν το παιδί τους στην πρώτη δημοτικού και αυτόματα να πάρουν άδεια παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους», έγραφε...

Δεν πρέπει να αγνοούμε ανάλογες δηλώσεις κατά των προσφύγων που έχει κάνει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος (εκλεκτός της ΝΔ), ο «πράσινος» Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης και πολλοί άλλοι.

Ναι λοιπόν, είμαστε το νέο και είσαστε το παλιό. Ναι, είμαστε το σύγχρονο και είσαστε το χθες. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει μπορεί όλοι να κλαίνε για το μικρό Αϊλάν, αλλά η ακροδεξιά ρητορική και πρακτική, δεν μπορεί να κρυφτεί. Τα «κροκοδείλια δάκρυα» δεν πείθουν.  Σε μια Ευρώπη που αλλάζει, ακόμη και η Γερμανία της κ. Μερκελ προσαρμόζει τη συμπεριφορά της απέναντι στους ξεριζωμένους πρόσφυγες. Σε μια Ευρώπη της συντήρησης ο Ούγγρος κ. Όρμπαν είναι ο πολιτικός συνομιλητής της ΝΔ.

Βεβαίως δεν ασπάζονται όλοι στη ΝΔ τέτοιες αντιλήψεις. Όμως εδώ δε χωράνε μισόλογα. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες και δημόσια αποδοκιμασία ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Το ίδιο έχουμε να πούμε και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σαφώς η κ. Γεννηματα δε βαρύνεται με ανάλογες δηλώσεις ή συμπεριφορές, αλλά καλό θα ήταν να ακούσουμε πως σχολιάζει τις δηλώσεις του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβερδου όταν (λίγο πριν τις εκλογές τον Μάιο του 2012) διαπόμπευε δημοσίως 32 γυναίκες ως «ιερόδουλες και οροθετικές».  Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν όλες ούτε ιερόδουλες ούτε οροθετικές, 13 απαλλάχθηκαν πλήρως των κατηγοριών, αλλά τι να το κάνεις όταν οι φωτογραφίες τους δίδονταν επισήμως στα ΜΜΕ...

Αυτό είναι το παλιό με το οποίο εμείς δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Σε θέματα δημοκρατίας εμείς είμαστε αυτοί που αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της προόδου, της δημοκρατίας. Κάποιοι άλλοι θα μείνουν με την ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός ξέχασε μέσα σε 8 μήνες τη συμπεριφορά δεκαετιών. Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο η ιστορική μνήμη διατηρείται και καθορίζει συμπεριφορές...
Σε ορισμένα πράγματα ξέρουμε ότι «ο παλιός δεν είναι αλλιώς», είναι ίδιος όπως τον γνωρίσαμε δεκαετίες τώρα...

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας

ΠΗΓΗ: tvxs.gr