Παπαδημούλης: Να ακυρώσουμε τα σχέδια Σόιμπλε για Grexit - Θέλουν ταπείνωση της χώρας

Με ενότητα και συμμαχίες μπορεί η χώρα να ακυρώσει τα σχέδια για Grexit, γράφει στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.  

"Ο Σόιμπλε και οι φίλοι του θέλουν ταπείνωση της χώρας και Grexit. Εμείς, με πρόταση, ενότητα και συμμαχίες, μπορούμε να ακυρώσουμε το σχέδιο τους", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μιλώντας αργότερα στο MEGA τόνισε ότι σε ότι αφορά την Φινλανδία, υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια που είναι "αντιμετωπίσιμα" και εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί λύση ακόμη και χωρίς τη χώρα αυτή "αν όλοι οι υπόλοιποι θέλουν".

"Οι διαφορές δεν είναι για τους αριθμούς, αυτό που παίζεται είναι η προσπάθεια να ταπεινωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες ή και να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα", τόνισε.

Σχετικά με το εάν ζητούν νέα μέτρα που υπερβαίνουν την ελληνική πρόταση, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σημείωσε ότι πρόθεση είναι η τιμωρία των Ελλήνων "γιατί ψήφισαν διαφορετικά και να στείλουμε μήνυμα και στους Ισπανούς, και τους Ιταλούς και τους Γάλλους και τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς", υπογράμμισε όμως ότι πλέον η χώρα έχει ισχυρά στηρίγματα πολύ μεγαλύτερα από το ειδικό βάρος της Φινλανδίας.

Για το θέμα αξιοπιστίας που θέτουν οι Ευρωπαίοι σημείωσε πως "αν αυτό το ερώτημα ήταν απλώς καλόπιστων ανθρώπων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χρονοδιάγραμμα και προαπαιτούμενα, δεν πρόκειται περί αυτού, γιατί πήγε η κυβέρνηση με τέτοιες προτάσεις".

"Υπάρχουν και μερικοί ευτυχώς είναι μειοψηφία που λένε με τον τρόπο τους ότι δεν μας αρέσει η φάτσα σας, ο πρωθυπουργός σας, το ύφος που έχετε", είπε.

Και πρόσθεσε ότι "ευτυχώς υπάρχουν ρεαλιστές και στην πλευρά των δανειστών και δεν είναι όλοι Ταλιμπάν" αναφέροντας ότι "ο πόλος της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μόνος με τον οποίο μπορούν να κάνουν συμφωνία είναι ο Τσίπρας".

Εκτίμησε ότι "επειδή το κόστος ενός Grexit είναι πάρα πολύ μεγάλο και για τους δανειστές" θέλει να πιστεύει "ότι τις επόμενες ώρες είτε από το Eurogroup είτε από τη σύνοδο κορυφής θα βρεθεί μια λύση και στη συνέχεια το στοίχημα το στοίχημα για την Ελλάδα είναι με Τσίπρα πρωθυπουργό μια κυβέρνηση που να θέλει και να μπορεί να τρέξει και να υλοποιήσει αυτή τη δύσκολη πρόταση με συνέπεια, με αποτελεσματικότητα, με εντιμότητα".

Σχετικά με τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν εκτίμησε ότι μέσα στα υπόλοιπα που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από Δευτέρας θα εντάσσεται και η -με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού- "ανασύνθεση της κυβέρνησης" την οποία χαρακτήρισε εκ των πραγμάτων αναγκαία "από την στιγμή που δυο υπουργοί της κυβέρνησης έδωσαν αρνητική ψήφο στο αίτημα εξουσιοδότησης".

Επ' αυτού είπε ότι υπάρχει ένα θέμα που λύνεται με δυο τρόπους, είτε με παραίτηση είτε με αντικατάστασή τους. "Περιμένω πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αρνούμαι να ισχυριστώ ότι δεν συμβαίνει και τίποτα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει θέμα. "Υπάρχουν και συλλογικά μας όργανα και στο κόμμα και στην ΚΟ και οι κανονισμοί που λειτουργούμε", σημείωσε και δήλωσε "οπαδός της αναζήτησης συναινετικών λύσεων" υπογραμμίζοντας πως "αποφασίζουμε συλλογικά όλοι" και "στηρίζουμε όλοι αυτό που κατά πλειοψηφία αποφασίζουμε, πολύ περισσότερο που τώρα παίζεται η τύχη του λαού και της χώρας".

Αναγνώριζε πως αν ήταν στη θέση κάποιου από τους βουλευτές που διαφωνούσε, "εάν η πλειοψηφία αποφάσιζε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί θα το στήριζα" ενώ για την πρόεδρο της Βουλής ανέφερε ότι "ολοφάνερα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, περιμένω να δω τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις θέσεις και προτάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, είναι όμως διαφορετικής τάξης γιατί είναι και διαφορετική η θεσμική ιδιότητα και ο ρόλος της προέδρου της Βουλής".