Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας

του Θωμά Μπιζά*

Ο Τσου Εν Λάι είχε δίκιο όταν είπε πως την Γαλλική επανάσταση είναι νωρίς να την κρίνουμε. Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που μπορεί να κριθούν πολύ αργότερα από την στιγμή που συνέβησαν, ή και να μην κριθούν ποτέ γιατί απλά κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί τους. 

Η συμφωνία της κυβέρνησης είναι βέβαιο πως θα κριθεί στην ζωή και θα κριθεί από την ιστορία.
Όμως έχει μια σημασία να δούμε τι έγινε εχτές το βράδυ.
Χτες ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά, πως είναι τύπος νικητή. Όταν ακόμα και αυτοί που διαφώνησαν ανοιχτά  μαζί του, ένοιωσαν την ανάγκη στις δηλώσεις και τις ομιλίες τους να αναγνωρίζουν την καθαρότητα και την ανιδιοτέλεια του και να εκθειάζουν τον αγώνα του απέναντι στους εκβιαστές,  τότε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά δοκιμάστηκε και στο τέλος νίκησε.  
Για άλλη μια φορά, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε όρθιος, ανέδειξε τα ηγετικά του προσόντα και στο τέλος νίκησε. 
Στάθηκε πάνω  από προσωπικές πικρίες, απέρριψε απειλές, προστάτεψε την κυβέρνηση και το κόμμα του, προστάτεψε ως όφειλε ακόμα τα στελέχη που διαφωνούσαν μαζί του, έβαλε πάνω από τον εαυτό του και το κόμμα του,  το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Όλα αυτά εχτές  υποχρεώθηκαν να του τα αναγνωρίσουν και εχθροί και φίλοι. 

Δεν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας ο Αλέξης Τσίπρας. Έχει ένα τόσο απλό  αλλά και ακαταμάχητο προσόν. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει την αλήθεια και έχει τα άντερα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, χωρίς να ωραιοποιεί τα πράγματα.
Η δύναμη βρίσκεται στην αλήθεια και Αλέξης Τσίπρας αυτό το ξέρει καλά.  

Αυτό που δικαιολογημένα πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι τα σκισίματα των μνημονίων σε ένα βράδυ, τους βερμπαλισμούς της Θεσσαλονίκης, τις ψευδαισθήσεις για την συμμαχία των χωρών του νότου, τις αυταπάτες για τους Κινέζους και τους Ρώσους.

Για  πολλά από αυτά τα μιλούσαμε όλοι μας  έχοντας μέσα μας πολλές αμφιβολίες για το αν θα γίνουν ποτέ. Δεν ισχυρίζομαι πως λέγαμε συνειδητά ψέματα. Ισχυρίζομαι όμως πως δεν είμαστε βέβαιοι για όλα αυτά. Και ισχυρίζομαι πως δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά. 

Δεν τα είχε ανάγκη όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ για να τον εμπιστευτεί ο λαός. Η δύναμη βρίσκεται στην αλήθεια και μόνο στην αλήθεια. Οι πολίτες το γνώριζαν αυτό και μας έλεγαν πως δεν θέλουν υποσχέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράξεις θέλουν. Κυρίως θέλουν  δικαιοσύνη και  ρήξη με τα συμφέροντα.
Η δύναμη βρίσκεται στην αλήθεια. 
Μην βιαστεί κανείς να πει πως  δεν είναι μαρξιστική θεώρηση  αυτή, γιατί θα πει μια μεγάλη ανοησία.
Ο Λένιν μιλούσε για την συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης στο κείμενο του που έγινε γνωστό σαν «οι θέσεις του Απρίλη».  
Στο κείμενο αυτό ο Λένιν ξεκαθάριζε  την στάση του κόμματος απέναντι στα οπορτουνιστικά αιτήματα για συνέχιση του πολέμου απέναντι στη Γερμανία, δήθεν για την προστασία της πατρίδας  και  θεωρούσε  την αστικοδημοκρατική επανάσταση του Φλεβάρη σαν το προοίμιο της σοσιαλιστικής που θα έρθει ..

Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ