Ομιλία του Πάπα με μηνύματα κατά του καπιταλισμού -Δηλώνει στο πλευρό του ελληνικού λαού

Πάπας Φραγκίσκος: Τα προγράμματα λιτότητας εισάγουν μια νέα αποικιοκρατία

Να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη των πραγμάτων, κάλεσε τους κατατρεγμένους λαούς ο Πάπας Φραγκίσκος, κατηγορώντας τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν «μια νέα αποικιοκρατία». 
Σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο παθιασμένες ομιλίες ως πάπας, ο Αργεντινός στην καταγωγή Ποντίφικας ζήτησε συγχώρεση για τις αμαρτίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη συμπεριφορά της απέναντι στους αυτόχθονες Ινδιάνους κατά τη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε την υποτιθέμενη κατάκτηση της Αμερικής.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε μετά από τον Βολιβιανό πρόεδρο Έβο Μοράλες, ο οποίος φορούσε ένα σακάκι με διακόσμηση μια απεικόνιση του Αργεντινού επαναστάτη Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, που εκτελέστηκε στη Βολιβία το 1967 από βολιβιανούς στρατιώτες υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA).

«Ας μη φοβόμαστε να το λέμε: Θέλουμε αλλαγή, πραγματική αλλαγή, διαρθρωτική αλλαγή», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στηλιτεύοντας ένα σύστημα που «έχει επιβάλλει την λογική του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την καταστροφή της φύσης».