Σελίδες

Ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός

του Άρη Δαβαράκη

Τώρα κακά τα ψέματα, πρωθυπουργό σαν τον Τσίπρα δεν έχουμε ξαναδεί. Στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ την Τρίτη το βράδυ, ήρεμος, πεντακάθαρος, ήσυχος με την συνείδησή του, απάντησε σε όλα χωρίς να εκθέσει κανέναν και χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου;  «Είναι πρόεδρος της Βουλής» είπε. Το «η μήπως δεν είναι» δεν το είπε, άφησε όμως να εννοηθεί ότι εξαρτάται από την ίδια. Τον «Γιάνη» πολύ ευγενικά και χωρίς ούτε υποψία υπονοούμενου, τον κάλυψε απόλυτα -τόσο ώστε τώρα στα μάτια μας ο Γιάνης είναι ό’ τι προτιμάμε να πιστέψουμε από όλα όσα λέει ο ίδιος στις ακατάπαυστες συνεντεύξεις που δίνει 24Χ7. 

Η «εσωκομματική διαμάχη», βέβαια, πολύ καυτό θέμα, πρόθυμος να την συζητήσει αν θέλουμε, αλλά αφού μόλις προχτές τον ζήσαμε να αγωνίζεται σε ζωντανή μετάδοση σχεδόν επί 17 ώρες στην άγρια μάχη για την παραμονή μας στην ευρωζώνη, τα λόγια είναι περιττά. Οι «σύντροφοι» που θέλουν την δραχμή δεν θα πάψουν να είναι ούτε φίλοι, ούτε έντιμοι, ούτε θα κατηγορηθούν για τίποτα. Μπορούνε να διατηρήσουνε την ιδεολογική τους καθαρότητα. Ο ίδιος έχει επιλέξει ως μη χείρον την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη –κάτι που δεν είναι αυτονόητο και εξασφαλισμένο και απαιτεί πολλή δουλειά. 

Ενώ δεν είχα σκοπό να την δω την συνέντευξη, την είδα. Και για ώρα προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει τον Τσίπρα τόσο διαφορετικό από όλους τους πολιτικούς που έχουμε «ζήσει» στον κοινό μας βίο.

Μου βγήκε αυθόρμητα. Είναι ο πρώτος πραγματικά Ευρωπαίος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα. Αυτό τον κάνει τόσο διαφορετικό.

Είναι το πρότυπο του σύγχρονου Έλληνα Ευρωπαίου.

Ενός Ευρωπαίου που γεννήθηκε στην Αθήνα και  ζει στην Κυψέλη, με την γυναίκα του και τα δυό του παιδιά.

Σήμερα θα φέρει στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο που είναι βαρύ και επαχθές και δεν του αρέσει, αλλά μπροστά στην «ολική καταστροφή» το επέλεξε και, φυσικά, θα φανεί συνεπής απέναντι στον εαυτό του – γιατί έχει προτεραιότητες και είναι υπεύθυνος.

Μετά την συνέντευξη φαντάζομαι είπε, ΟΚ, τελειώσαμε για σήμερα και πήγε σπίτι του, έσκασε από δυό φιλιά στα παιδιά του που τα λατρεύει και πέρασε το υπόλοιπο της βραδιάς του με την γυναίκα του.

Μάλλον θα κοιμήθηκε νωρίς γιατί η σημερινή μέρα είναι (πάλι) πάρα πολύ φορτωμένη.

Να δούμε και ποιοι θα καταψηφίσουν τελικά…