Σελίδες

Να ενηλικιωθεί η κυβέρνηση, να ανοίξει το βηματισμό της

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματά της, μέσα σ’ ένα πεδίο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα αντικειμενικά δύσκολο. Πολλοί λένε «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Έτσι είναι τα πράγματα, πολλοί περιμένουν εντός και εκτός το στραβοπάτημα, ώστε να μην προλάβει η νεαρή αυτή κυβέρνηση να «ενηλικιωθεί» και να κλείσουν την αριστερή παρένθεση κάνοντας το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά» που γέμισε με ελπίδα τον λαό μας αλλά και πολλά εκατομμύρια αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο «ποτέ πια αριστερά», ή για να είμαι ακριβής μια αριστερά που να «κάθεται στα αυγά της» και στο περιθώριο. Επιδιώκουν η κυβέρνηση Τσίπρα να μην πατήσει γερά στα πόδια της, να μην ανοίξει το βηματισμό της, να μην δικαιώσει έμπρακτα όσους τη στήριξαν στις 25 Ιανουαρίου και τους πολλούς περισσότερους που πλησίασαν πολιτικά στη συνέχεια.


Πρέπει να  πετύχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η προσπάθεια που άρχισε στις 25 Γενάρη κόντρα σε όσους θέλουν ή να την ταπεινώσουν η να την τελειώσουν. Οι «σπασμοί» που κάνει το παλιό πολιτικό κατεστημένο και η σφοδρότητα που επιτίθενται η διαφθορά και η διαπλοκή δηλαδή, όσοι έπιναν στην υγειά των κορόιδων για δεκαετίες είναι ενδεικτική της προσπάθειας που έχουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό το σενάριο οι «εν αναμονή» έχουν ναρκοθετήσει τεχνηέντως αυτές τις πολύ δύσκολες πρώτες μέρες. Τώρα έρχεται η δική μας στιγμή, του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης, των πολιτών.

Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Δεν είναι εφικτό άμεσα να υλοποιήσουμε το σύνολο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού που ασκείται. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως ζωντανό και θα υλοποιηθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει:
  • Ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Ρυθμίστηκαν σε 100 δόσεις οι οφειλές προς το δημόσιο.
  • Αποποινικοποιήθηκαν οι οφειλές προς το δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
  • Επανέρχονται, σταδιακά, οι παράνομα απολυμένοι του δημοσίου.
  • Καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Αποφασίστηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και τη διαφθορά στον αθλητισμό.
  • Ακυρώθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  • Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ.
  • Χορηγείται το επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά
  • Την επιτροπή για το πώς έφτασε η χώρα στα μνημόνια
  • Την επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος
  • Απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας και διαπραγματεύσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις σε ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
Επίσης  έχουμε:
Και συνεχίζουμε… «Κλειδί» για όλα αυτά θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές σύντομα. Πιστεύουμε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας η αγορά θα αναπνεύσει, η αβεβαιότητα θα απομακρυνθεί, και θα επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν θα είναι μια συμφωνία για τη δόση αλλά για λύση, μια συμφωνία που πέρα από τις δυσκολίες θα εμπεριέχει και σαφή αναπτυξιακή ατζέντα, όπως και για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους που δεν το κάναμε γαργάρα όπως μας έλεγαν κάποιοι το Φλεβάρη.

Με απόλυτη σαφήνεια λοιπόν όλοι εμείς που στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στηρίζουμε ταυτόχρονα την κυβερνητική διαπραγμάτευση, εμπιστευόμαστε τη διαπραγματευτική ομάδα και τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί για μας αριστερό είναι αυτό που κάνει καλό στους πολίτες, στη δημοκρατία, στην ισονομία, στην πρόοδο.

Όλοι εμείς οι αριστεροί διαφόρων προελεύσεων, καταβολών και διαδρομών συνδέσαμε τη ζωή μας με την ευγενή προσπάθεια για την αλλαγή των όρων που καθορίζουν την θέση των ανθρώπων στην κοινωνία. Υιοθετήσαμε ένα απελευθερωτικό όραμα, ουμανιστικών αξιών με απόλυτη και πανανθρώπινη ισχύ, που στο επίκεντρό του είχε την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εμάς διάλεξε ο λαός και όχι κάποιους άλλους για να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη την δύσκολη στιγμή. Από τις 25 Γενάρη βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική φάση. Τώρα μετρούν περισσότερο τα ΕΡΓΑ και λιγότερο τα ΛΟΓΙΑ. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουν την εκδίκηση τους τα όνειρα και οι ελπίδες ενός πλατιού αριστερού δημοκρατικού ρεύματος… Κρινόμαστε καθημερινά και θα κριθούμε και σε βάθος τετραετίας.

*Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

http://thehellenicmail.gr/