του Κώστα Ζαχαριάδη*
Πολλοί επενδυτές έλκονται από τέτοιες επιχειρήσεις και τις διακρίνουν από την αναλογία ρίσκου/οφέλους και τις δυνατότητες επεκτασιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζουν χαμηλό κόστος υλοποίησης σε συνδυασμό με υψηλό ρίσκο και υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας.
Θεωρώ αστείο ακόμα και το να απαντώ στο αν η νέα κυβέρνηση της χώρας μας είναι υπέρ των νεοφυών επιχειρήσεων (start-upcompanies). Μα, είναι δυνατόν μια start up κυβέρνηση να είναι εναντίων των startup επιχειρήσεων;;;
Κατ’αρχάς ο ορισμός: Νεοφυής επιχείρηση είναι μία επιχείρηση (ή οργανισμός) που έχει στόχο να αναπτύξει ένα νέο και κλιμακούμενο μοντέλο (επιχειρηματικό στη συγκεκριμένη περίπτωση). Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες ήρθαν τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έρευνας για τις περισσότερες αγορές. Ο όρος Start-up company έγινε γνωστός όταν πλήθος επιχειρήσεων με κατάληξη .com, ιδρύθηκαν στο διαδίκτυο. Ο όρος «νεοφυής επιχείρηση» συνδέθηκε κυρίως με τις τεχνολογικές επιχειρήσεις που έχουν ως χαρακτηριστικό την μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.
Πολλοί επενδυτές έλκονται από τέτοιες επιχειρήσεις και τις διακρίνουν από την αναλογία ρίσκου/οφέλους και τις δυνατότητες επεκτασιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζουν χαμηλό κόστος υλοποίησης σε συνδυασμό με υψηλό ρίσκο και υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας.
Αυτές οι επιχειρήσεις ταιριάζουν με την Ελλάδα, θα στηριχθούν από τη κυβέρνηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή έχει εκπονήσει το δικό του πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των ελληνικώνstartup. Με ακρογωνιαίο λίθο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώραςκαι τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, στον ΣΥΡΙΖΑσχεδιάσαμε πρώτα απ’όλα τη θεσμική θωράκιση των πανεπιστημίων αναφορικά με την έρευνα και τις τεχνολογίες που παράγονται στο εσωτερικό τους. Θέλουμε να εισαχθεί η σχετική νομοθεσία που είναι διάχυτη στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια, που διασφαλίζει ότι το πανεπιστήμιο παρακρατεί το μεγαλύτερο ποσοστό από την κάθε τεχνολογία ή πατέντα που αποκτά εμπορική χρήση (συνήθως 60 προς 40% είναι η κατανομή ανάμεσα στο ίδρυμα και τους ερευνητές).
Επίσηςτο πανεπιστήμιο πρέπει να μπορεί να συμβάλλει από κοινού με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο δεύτερο στάδιο που αφορά στα εγχειρήματα των startup και άλλων παρόμοιων πεδίων ανάπτυξης των εφαρμοσμένων τεχνολογιών. Υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα οποία δημιουργούν ισχυρούς πόλους υποδοχής και καλλιέργειας εφαρμογών, με ορίζοντα 5ετίας, που επιτρέπουν την υλοποίηση των βιώσιμων ιδεών
«Ναι, αλλά χρειάζονται κίνητρα», θα μας πείτε. Σε ό,τι αφοράτα φορολογικά κίνητρα, μια startup στα πρώτα πέντε έτη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχει φορολογική ασυλία, ας πληρώσουν τα σημαντικά φορολογικά βάρη οι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που έκρυβαν κέρδη και έκαναν πάρτυ για χρόνια στην υγειά των κορόιδων. Ο κ. Νικολούδης κάνει μια εξαιρετική δουλειά; Σ αυτό το πεδίο με απτά ήδη αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών startup ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ (μόλις βεβαίως το επιτρέψουν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες…) περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1 δισ.ευρώ, στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 50% και οι ιδιώτες (τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές, venture capital κ.α.) με αντίστοιχο ύψους ποσοστό. Σημαντική θα μπορούσε να είναι και η συμβολή της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων.
Τα κεφάλαια αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να δεσμευτούν από το επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ με τον τρόπο αυτό το κράτος θα συμμετέχει αντίστοιχα και στην ζημιά, αλλά και στη επιτυχία μιας startup εταιρείας, ανακυκλώνοντας τα έσοδα από τα επιτυχή εγχειρήματα.
Η νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα αρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά ότι συμβαίνει γύρω από τις startup στην Ελλάδα και έχουν συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει τα «μυαλά», διαθέτει τη «τρέλα», διαθέτει το όραμα για να πετύχει σε αυτό το εγχείρημα.
Το λέμε άλλωστε και με την ιδιότητα μιας startup κυβέρνησης η οποία «έχει στόχο να αναπτύξει ένα νέο και κλιμακούμενο πολιτικό μοντέλο», μακριά από τα μνημονιακά μοντέλα που οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες «λουκέτα».
Οι προκλήσεις της εποχής μας είναι τεράστιες. Η εκρηκτική ανεργία των νέων, το braindrain, το βάλτωμα μεγάλου τμήματος της κοινωνία που παραμενει για μικρό χρονικό διάστημα στο περιθώριο μας φέρνει όλους μας μπροστά σε ιστορικ΄λες ευθύνες και αποφάσεις για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση και την στασιμότητα αλλά και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μην επιστρέψει ποτέ σ αυτή.