Σελίδες

Κάννες 2015: Στον Γιώργο Λάνθιμο το Βραβείο της Επιτροπής

Με το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε ο "Αστακός" ο Γιώργος Λάνθιμος.

H ταινία του έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας.
Το σενάριο του "Αστακού" συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον "Κυνόδοντα" και τις "Αλπεις".
Ο Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, τον Ευθύμη Φιλίππου "χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία", τους συμπαραγωγούς του απ' όλον τον κόσμο, τους ηθοποιούς του που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του, όπως αναφέρει το Flix.gr που καλύπτει ζωντανά την τελετή απονομής των φετινών βραβείων.


"Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Στο πρόσωπο του χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσης του Έλληνα σκηνοθέτη στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
Ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε:
Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο. Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του.»

news247.gr
enikos.gr