Σελίδες

O Απολογισμός του α' 6μήνου των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευή

O Απολογισμός του α' εξαμήνου (Σεπτέμβριος 2014 - Μάρτιος 2015) των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευής όπως παρουσιάσθηκε στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Άξονας 1. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Προεκλογική μας δέσμευση ήταν η προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική. Πρωτίστως λοιπόν πήραμε μέτρα στήριξης της οικογένειας:
1) Καταργήσαμε τα τροφεία σε οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 18.000€. Ήταν 10.000€. 
2) Καθιερώσαμε κοινωνικά κριτήρια εγγραφής των παιδιών στους Σταθμούς και ανταποκριθήκαμε στο 93% των αιτήσεων που δεχθήκαμε.
3) Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μετά από αίτημά μας 36 προνήπια εντάχθηκαν στα Νηπιαγωγεία της πόλης μας.
4) Φέτος μετά από πολλά χρόνια δεν ζητήσαμε από τους γονείς να φέρουν υλικά (μαρκαδόρους, χαρτιά, μπογιές, διακοσμητικά κ.λπ.) για τις εργασίες των παιδιών και τα παρέχουμε από ίδιους πόρους.  Μέχρι τον Ιανουάριο το ποσόν είχε ξεπεράσει τα 11.000€.
5) Συνεχίζουμε τα δωρεάν προγράμματα άθλησης και θεατρικού παιχνιδιού στους Νηπιακούς Σταθμούς. Η Γυμνάστρια παραχωρείται από τον ΠΑΟΔΑΠ.
Άξονας 2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Καταγράφοντας τις ανάγκες που υπήρχαν στα κτήριά μας, έγιναν άμεσα σημαντικές παρεμβάσεις:
1) Ελαιοχρωματισμοί αιθουσών στον Α΄, Δ΄ και ΣΤ΄ Νηπιακό Σταθμό.
2) Επισκευές-βάψιμο και συντήρηση όλων των πολυπαίχνιδων και μικρότερων παιχνιδιών σ’ όλες τις αυλές μας. 
3) Αντικαταστάσεις πλεγμάτων στα κάγκελα του Γ΄ Νηπιακού Σταθμού και τοποθέτηση κουπαστών στις σκάλες του Α΄ και ΣΤ΄ Νηπιακού Σταθμού.
4) Συντηρήσεις και τοποθετήσεις καινούργιων φωτιστικών στις κουζίνες και στα κλιμακοστάσια στον Α΄Βρεφικό και στον Δ΄ Νηπιακό Σταθμό.
5) Συντηρήσεις και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων στον ΣΤ, στον Β, στον Γ, στον Α, στον Δ και στα γραφεία της διοίκησης.
6) Συντηρήσεις όλων των κλιματιστικών.
7) Στον Β΄Βρεφονηπιακό Σταθμό, μετά από αίτημα χρόνων από τους γονείς των παιδιών και των υπαλλήλων και αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα που υπήρχε στην πρόσβαση, υλοποιήθηκε (με ενέργειες του κ. Κονταξή) η αντιολίσθηση της οδού Λάδωνος.
8) Λήψη πιστοποίησης ενεργειακής πυροπροστασίας για τον Νεόδμητο Σταθμό μας στα Πευκάκια και κατάθεση δικαιολογητικών για τον Δ΄ Νηπιακό Σταθμό της οδού Αφροδίτης.
Ομοίως στον Β΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό της οδού Λάδωνος όπου η άδεια πυρασφάλειας έχει λήξει εδώ και 2,5 χρόνια(!) ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες και άμεσα προχωρούμε σε πιστοποίηση πυροπροστασίας.
Άξονας 3. ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΕΠΙΠΛΩΝ-ΣΚΕΥΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ–Η/Υ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ
Προβήκαμε άμεσα σε αγορές μεγάλες και μικρές προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες που απαιτούνταν για την εύρυθμη λειτουργία τόσο της Διοικητικής Υπηρεσίας όσο και των Παιδικών Σταθμών:
1) Αγορές 4 Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για τη Διοικητική Υπηρεσία των ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π. (από το 2010 δεν έγινε καμία). 
2) Αγορά Ηλεκτρικών Συσκευών και Μικροσυσκευών όπου υπήρχαν ελλείψεις (πάνω από 4.000€).
3) Αγορά οικιακών σκευών με πιστοποίηση ISO στους περισσότερους Παιδικούς Σταθμούς.
4) Αγορά παιδικών βιβλίων τα οποία δόθηκαν σε όλους τους Σταθμούς (πάνω από 3.000€). 
5) Αγορά παιχνιδιών (πάνω από 7.500€).
6) Αγορά επίπλων (πάνω από 10.000€).
   και το σπουδαίο απόκτημά μας
7) Αγορά λογισμικού προγράμματος αξίας 7.000€. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα πληροφοριακής οργάνωσης του Νομικού Προσώπου που λειτουργεί ήδη σε 18 Δήμους και αφορά στην :
α) Καταχώρηση αιτήσεων εγγραφών–αυτόματη αξιολόγηση με κριτήρια
β) Σύστημα ημερησίου παρουσιολογίου παιδιών και υπαλλήλων
γ) Αυτόματη ενημέρωση πληρωμής τροφείων.
δ) Τήρηση αποθήκης-παραγγελιών και αναλώσιμων.
Άξονας 4. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε ενημερωμένους υπαλλήλους πάνω στο αντικείμενό τους αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες μας. Έτσι έγινε προγραμματισμός 4 σεμιναρίων από το Μάρτιο 2015 έως τη λήξη του σχολικού έτους:
1) Πραγματοποιήθηκε σε 2 φάσεις από το Υγειονομικό Κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής το σεμινάριο με θέμα: «Τήρηση όρων διασφάλισης της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς». Συμμετείχαν υποχρεωτικά οι μάγειροι, οι βοηθοί μαγείρων, οι Προϊστάμενοι και οι Τμηματάρχες.
2) Ξεκινούν 6ώρα σεμινάρια στις 26 Μαρτίου και ολοκληρώνονται  στις 2 Απριλίου με θέμα: «Α΄ Βοήθειες στο Προσωπικό των Παιδικών Σταθμών από  τους Παιδιάτρους του Νομικού Προσώπου». 
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στους Παιδικούς Σταθμούς με εισηγητές τους Παιδιάτρους και είναι υποχρεωτικά για όλους τους υπαλλήλους.
3) Θα πραγματοποιηθούν 2 σεμινάρια στις 28 Απριλίου & 12  Μαΐου με θέμα: «Α΄ Βοήθειες» & «Διαχείριση Ιατρικών περιστατικών» με εισηγητή τον ιατρό εργασίας και θα είναι υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό του Νομικού Προσώπου.
4) Θα πραγματοποιηθούν στις 4, 11, 22, 29 Μαΐου στους Παιδαγωγούς των Νηπίων μας επιμορφώσεις για το αναλυτικό πρόγραμμα των Νηπιαγωγείων από τη Σχολική Σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Άξονας 5. ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΩΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Α. Πραγματοποιήθηκαν 2 μεγάλες ανοιχτές εκδηλώσεις για όλα τα παιδάκια των βρεφονηπιακών σταθμών (και όχι μόνο):
1η εκδήλωση το σπιτάκι του Αϊ-Βασίλη στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής
2η εκδήλωση Αποκριάτικο πάρτι μασκέ στο ανοιχτό γυμναστήριο της οδού ΝΟΤΟΥ.
Επιπλέον, ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και μέσα στους Παιδικούς μας Σταθμούς με αφορμή τόσο τα Χριστούγεννα όσο και τις απόκριες και συγκεκριμένα:
Οι «νεραϊδούλες των Χριστουγέννων» παρουσίασαν ψυχαγωγικό πρόγραμμα στους Bρεφικούς μας Σταθμούς 
Οι κλόουν-ταχυδακτυλουργοί του καρναβαλιού ψυχαγώγησαν τα παιδάκια μας σε όλους τους Νηπιακούς Σταθμούς.
Β. Επισκέψεις 280 προνηπίων:
1) Τον μήνα Μάρτιο όλα τα προνηπιάκια μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αμαρουσίου.
2) Στα πλαίσια της συνεργασίας με τους φορείς του Δήμου μας τα προνήπια επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη-Μουσείο Κοντόπουλου.
Γ. Συνεργασία με τα τμήματα των ΚΑΠΗ:
1) Χριστούγεννα:Αφήγηση παραμυθιών & χριστουγεννιάτικες κατασκευές σε όλους τους σταθμούς
2) Φεβρουάριος:Τα παιδάκια με τις γιαγιάδες-μέλη των δύο ΚΑΠΗ ζύμωσαν την ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
3) Μάρτιος: Πατροπαράδοτο έθιμο τα Λαζαράκια και όλες μας οι κουζίνες μοσχομύρισαν.
Για όλο αυτό το έργο που επιτελέσαμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας μας είχαμε τη στήριξη των εργαζομένων και θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τόσο τους υπαλλήλους της Διοικητικής Υπηρεσίας, όσο και όλους τους εργαζομένους των έντεκα (11) Σταθμών μας.
Η Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών   Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής 
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΚΑΒΡΟΥΔΑΚΗ IΩΑΝΝΗΣ Ε. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ