Σελίδες

Η Πεντέλη ένας ανεξάντλητος φυσικός πόρος για όλους αν…

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Όταν δημιουργήθηκε ο κόσμος, κάποιος που ήθελε να προστατέψει την Αθήνα από τους βόρειους ψυχρούς και θυελλώδεις ανέμους, τοποθέτησε την Πεντέλη κάθετα στην πιο συνηθισμένη κατεύθυνσή τους, την Βορειοανατολική. Από τότε, αυτό το βουνό, εκτός της αντιανεμικής ασπίδας, έδωσε στην Αθήνα και την προστασία από τους βόρειους εισβολείς, έδωσε ξύλα για να θερμαίνεται το χειμώνα, μάρμαρο για να χτίσει τα μεγαλόπρεπα και κομψά κτίριά της, υλικό για να αποτυπώσει τον Κλασσικό πολιτισμό της.


Η ανταπόδοση των Αθηναίων στις παροχές του βουνού, ήταν αμέτρητα λατομεία ως ανοικτές αγιάτρευτες πληγές, αμέτρητες φωτιές που έκαιγαν και καίνε τα δάση του και οδηγούν σε αφανισμό την πανίδα του, ακατάλληλες συνθήκες για την διαβίωση της άγριας πανίδας. Συνακόλουθα, ήρθε η μείωση των νερών των πηγών, η καταστροφή των αρχικών φυτών, η αλλαγή του αρχικού ανάγλυφου, η απαξίωση του φυσικού χώρου.


Όμως, παρόλες τις υποβαθμίσεις που υπέστη το βουνό, έβρισκε πάντα τρόπο να αναγεννιέται και να δίνει απλόχερα τα αγαθά του. Οι Αθηναίοι, έψαχναν και εύρισκαν και βρίσκουν τις ήσυχες γωνιές του, το υγιεινό του κλίμα, τα καθαρά νερά του, μέχρι που η κλασσική Αθήνα μεταμορφώθηκε από όμορφη και καλοσχεδιασμένη πόλη, σε μια πόλη άναρχη με τρομαχτική έκταση, άσχημη και άρχισε να τρώει την γη της.


Στην Πεντέλη οφείλουν την όποια δροσιά τους τα βόρεια προάστια κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες καθώς απορροφά μεγάλο μέρος της θερμότητας που εκπέμπουν οι θερμικές νησίδες. Από τη βλάστηση της Πεντέλης εξαρτάται το πόσο θα εντείνονται ή θα μειώνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες στα πεδινά της πόλης.


Σήμερα, η Πεντέλη ως Γεωγραφικός τόπος είναι ένα σύνολο:

Από καμένα και υποβαθμισμένα δάση και δασικές εκτάσεις
-Από οικισμούς που έφτασαν σε κορυφές και καλύπτουν σχεδόν όλες τις υπώρειες
-Από δρόμους που την κατακερματίζουν με τον χειρότερο τρόπο
-Από αυθαίρετες και ατιμώρητες επεμβάσεις


Σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που την διέπει, η Πεντέλη:

-Έχει Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 755/88) ″Περί καθορισμού ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη″
-Έχει πολλά παράνομα, ή αντισυνταγματικά Βασιλικά Διατάγματα (οικοπεδοποίησης) που κάποιοι πιέζουν να εφαρμόσουν
-Έχει πολλούς παράνομους Οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που αγόρασαν παράνομα και θέλουν να χτίσουν το βουνό.


Ως προς την Διαχείρισή της η Πεντέλη σήμερα:

-Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, ενιαίο σχέδιο Διαχείρισης, είτε ως δάσος, είτε ως φυσικός χώρος.
-Έχει ελλιπείς παρεμβάσεις, καθώς όποιες παρεμβάσεις υπάρχουν στον ορεινό όγκο, είναι κυρίως προστατευτικού ή αστυνομικού χαρακτήρα.


Στόχος

-Να γίνει Διαχειριστική μελέτη για την Πεντέλη αλλά και Αντιπυρική μελέτη για τον ορεινό όγκο. Να ενισχυθεί το Δασαρχείο -Πεντέλης με προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο
-Να σταματήσει η αδηφάγα οικοπεδοφαγία.

Από την Πεντέλη δεν έμεινε πλέον τίποτε άκαυτο την τελευταία 26ετία. Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί σιγά-σιγά, τρώνε ότι έμεινε από το βουνό. Η τοπική αυτοδιοίκηση όταν δεν βοηθά την οικοπεδοποίηση, όπως ο δήμος Ραφήνας, δείχνει αδυναμία να κινηθεί επιθετικά και γόνιμα, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων. Με την βούληση των πολιτών της Αττικής άλλαξε η διοίκηση στην περιφέρεια Αττικής και μία νέα αντίληψη – νοοτροπία σχετικά με την διαχείριση των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων έρχεται στο προσκήνιο. Απαιτείται η «αναζωπύρωση» του περιβαλλοντικού κινήματος των πολιτών όχι μόνο των γύρω περιοχών αλλά όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου γιατί η Πεντέλη, όπως και όλοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής είναι κύτταρα ζωής για όλους μας.



*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος – περιβαλλοντολόγος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: ΑΜΑΡΥΣΙΑ