Σελίδες

Τα ψηφίσματα του Δ.Σ. Βριλησσίων κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου συμβάσεων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων στην συνεδρίαση της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου 2014 αποφάσισε την έκδοση δύο ψηφισμάτων κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων.

ΨΗΦΙΣΜΑ Α΄

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη νέα μέθοδο αξιολόγησης που προάγει ο Ν.4250/2014, ένα ακόμη μνημονιακό και αντεργατικό μέτρο που αποσκοπεί στη μείωση του προσωπικού και στην εκχώρηση δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα και των Ο.Τ.Α. στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, με εργαλείο τη συγκριτική «αξιολόγηση», να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων καθορίζοντας εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες βαθμολόγησης. Η εισαγωγή της αυθαίρετης ποσόστωσης και περαιτέρω επιμερισμού ανά οργανική μονάδα, στρεβλώνει κάθε έννοια αντικειμενικής και «δίκαιης» χρήσης της αξιολόγησης που σκοπό θα πρέπει να έχει την αξιοποίηση των εργαζομένων και βελτίωση της απόδοσής τους, με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων:

1. Απαιτεί την απόσυρση του Ν.4250/14 ο οποίος στηρίζεται στον παραλογισμό των προκαθορισμένων ποσοστώσεων, προωθεί τις απολύσεις εργαζομένων, την διάλυση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, υπονομεύει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2. Δεσμεύεται ότι ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν θα προχωρήσουν στην υπογραφή καμίας κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του Δήμου και των ΝΠΔΔ του Δήμου Βριλησσίων, ούτε τώρα, ούτε στη λήξη της προθεσμίας, ούτε στο μέλλον.
3. Δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου, ούτε θα ζητηθεί από υπηρεσιακό παράγοντα, καμία πειθαρχική διαδικασία που θέλει να επιβάλλει ο νόμος, εναντίον των εργαζομένων.
4. Απαιτεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν.4250/14 τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στην πράξη.

ΨΗΦΙΣΜΑ Β΄

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων δηλώνει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με τις οποίες διαμαρτύρονται για το δήθεν “επανέλεγχο” των συμβάσεων που προωθεί το ΥΔΜΗΔ βάσει του Ν. 4250/2014, και την άρνησή του να συμπράξει στη μεθόδευση αυτή, που μόνο στόχο έχει την ανεύρεση υποψηφίων προς απόλυση, ώστε η κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις μνημονιακές της δεσμεύσεις.

•    Γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμμένει στο στόχο για 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και αναζητά προσχήματα για να συνεχίσει την κοινωνικά ανάλγητη αυτή επιλογή.

•    Θυμάται επίσης πολύ καλά ότι η διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έγιναν κατ' εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας και με βάσει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που έτασσε ο νόμος, γεγονός που πιστοποιούσε για κάθε περίπτωση ατομικά το ΑΣΕΠ, δίνοντας την έγκρισή του για τη μετατροπή.

•    Ενημερώνει τους συμπολίτες μας πως ήδη σε όλη την κλίμακα του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για τυχόν πλαστά δικαιολογητικά εργαζομένων, διαδικασία με την οποία συμφωνεί και συντάσσεται απόλυτα, σε αντίθεση με την προσπάθεια επανεξέτασης όλων των συμβάσεων από το μηδέν, που πλήττει αδιακρίτως δικαίους και αδίκους.

•    Δηλώνει την αγωνία του για την απόλυτη κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης, αφού μετά από 4 χρόνια διαρκών περικοπών, συγχώνευσης και κατάργησης δομών, παγώματος των προσλήψεων, αποχωρήσεων, κινητικότητας και απολύσεων προσωπικού, οι υπηρεσίες των Δήμων είναι πλέον σε οριακή κατάσταση. Τυχόν απόλυση των συμβασιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους στελεχώνουν σημαντικές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί ή η καθαριότητα, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

•    Διατρανώνει την αντίθεσή του σε κάθε διαδικασία – υπό οποιονδήποτε μανδύα και αν αυτή εμφανίζεται – που έχει στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης και την απόλυση εργαζομένων, γι' αυτό και θα πάρει κάθε νομική, θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία, από κοινού με τους εργαζομένους και τους πολίτες του Δήμου μας, για την αποτροπή της.

•    Εκφράζει τη σταθερή και αταλάντευτη προσήλωσή του στη διαφανή, ανοιχτή και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, η οποία δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση, αλλά σε άμεση αλληλεξάρτηση με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων σε αυτόν και όλων των πολιτών, καθώς και με την αποτελεσματική λειτουργία και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.

Το πρώτο ψήφισμα ήταν ομόφωνο ενώ για το δεύτερο, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Β.Βήτος δήλωσε παρών.

www.vrilissia.gr