Σελίδες

Πρωτιά για το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου

Την πρώτη θέση στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Πληροφορικής -στην κατηγορία Λυκείου- κατέλαβε το 7ο Εσπερινό Λύκειο Χαλανδρίου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα ρομποτικής που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας στις 21-23 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση για ένα εσπερινό Λύκειο, ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, στο οποίο φοιτούν ως επί το πλείστον εργαζόμενοι και άνεργοι μαθητές.

Οι μαθητές Χριστίνα και Σταύρος Σούντρης, καθώς και ο καθηγητής Πληροφορικής Κωνσταντίνος Τσατσαρώνης, το πλήρωμα της ομάδας, εργάστηκαν καθημερινά για δύο μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους, παρά την απειλούμενη συγχώνευση ή και κλείσιμο του σχολείου τους. «Το είδαμε ως στοίχημα και ως αντεπιχείρημα, για να μη μας κλείσουν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής.

epal-xalandri

Ο διαγωνισμός είχε θέμα «Διάστημα και Ρομπότ». Επρόκειτο για μια δοκιμασία προσομοίωσης διάρκειας δυο λεπτών. Το ρομπότ έπρεπε, ξεκινώντας από τη βάση, να περάσει ένα υπερυψωμένο εμπόδιο της πίστας και να φτάσει στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ηλιακά πάνελ, φτιαγμένα από lego. Εκεί έπρεπε να εντοπίσει τα ελαττωματικά πάνελ και να τα αντικαταστήσει με λειτουργικά, τα οποία βρίσκονταν στην αποθήκη του διαστημικού σταθμού. Επρεπε επίσης να ενεργοποιήσει τα ανενεργά και στη συνέχεια να επιστρέψει στο σημείο της αρχικής εκκίνησης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή, φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά, καθώς οι Ρώσοι διοργανωτές, οι οποίοι έχουν παράδοση στην εκπαιδευτική ρομποτική, έβαλαν απαιτητικά θέματα.

Ως μια ευκαιρία να κάνουν περισσότερο θόρυβο βλέπουν την πρόκρισή τους στην Ολυμπιάδα του Σότσι, ενώ πολλές είναι οι πιθανότητες για την κατάκτηση μιας καλής θέσης και εκεί. Βέβαια, η συμμετοχή του σχολείου στην Ολυμπιάδα δεν είναι ακόμα δεδομένη. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν τα έσοδα για την χρηματοδότηση της αποστολής, η συμμετοχή θα ακυρωθεί. Το σχολείο απευθύνθηκε στον Δήμο Χαλανδρίου, για την κάλυψη μέρους των εξόδων, χωρίς όμως να έχει πάρει κάποια απάντηση…

Πέτρος Γκόγκος
Πηγή: www.efsyn.gr