Σελίδες

Η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής για το θερινό σινεμά "Σινέ Σχολείο-Θανάσης Βέγγος" και τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής αναρτήθηκε ανακοίνωση του Δημάρχου κ. Β. Ζορμπά, με σκοπό την «ενημέρωση» των κατοίκων της πόλης για τους λόγους που ο θερινός κινηματογράφος «Σινέ Σχολείο- Θανάσης Βέγγος» δεν θα λειτουργήσει φέτος. 
Δεν θα σχολιάσουμε το ύφος του κ. Δημάρχου, που αντικατοπτρίζει και το πολιτικό ήθος του. Εξ άλλου, αυτό είναι γνωστό πλέον και πολλάκις και ποικιλοτρόπως εκφρασμένο. 

Ως Διοικητικό Συμβούλιο, όμως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα σημεία που, εσκεμμένα, ο Δήμαρχος συσκοτίζει:

1/ Η θέση της Ένωσης Γονέων, για το θέμα, είναι γνωστή και δημοσιευμένη τα τελευταία 4 χρόνια. Στηρίζεται δε, σε ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Δ.Σ. όσο και της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γονέων. Και είναι απλή: Συμφωνούμε να λειτουργεί, σε χώρο δημόσιου σχολείου, ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ θερινός κινηματογράφος, εφ’ όσον ο χώρος δεν παραχωρείται σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση (για λόγους τάξης επισυνάπτουμε τις ανακοινώσεις μας των 3 τελευταίων χρόνων).

2/ Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων είναι υποχρεωμένοι να θέτουν, να στηρίζουν και να ψηφίζουν, τα όποια θέματα, με βάση τις αποφάσεις και τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπούν.

3/ Ο κ. Δήμαρχος ξεχνά, εσκεμμένα, να αναφέρει ότι την συγκεκριμένη παραχώρηση καταψήφισε, κατά πλειοψηφία, και το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε έκτακτη συνεδρίασή της, στις 10/04/2014.
Συγκεκριμένα καταψήφισαν: ο Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής, οι 2 εκπρόσωποι της Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή», ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η εκπρόσωπος της Μαθητικής Κοινότητας και οι 2 εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής.

4/ Ο κ. Δήμαρχος, ξεχνά, επίσης εσκεμμένα, να αναφέρει ότι τις συνεδριάσεις οργάνων (όπως της Σχολικής Επιτροπής και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) τις συγκαλούν οι Πρόεδροί τους. Αν λοιπόν συγκλήθηκαν καθυστερημένα, σε σχέση με την υποβολή του αιτήματος, αποκλειστική ευθύνη φέρει κυρίως ο Πρόεδρος της ΔΕΠ, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου κ. Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ολιγώρησε και δεν μερίμνησε ώστε έγκαιρα να συνεδριάσουν η Σχολική Επιτροπή και η ΔΕΠ.

5/ Εάν ο κ. Δήμαρχος ήθελε να εισάγει το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο, προς συζήτηση, είχε την δυνατότητα να το κάνει ή στην 13η Τακτική Συνεδρίαση στις 11/04/2014 το βράδυ (η ΔΕΠ είχε ήδη συνεδριάσει από το πρωί και ήξερε το αποτέλεσμα) ή στην 16η Έκτακτη Κατεπείγουσα Συνεδρίαση στις 05/05/2014.
Εξ άλλου, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, σύμφωνα και με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις παραχωρήσεις χώρων σχολείων (για λόγους τάξης επισυνάπτουμε την απάντηση της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής σε σχετικό μας ερώτημα).

6/ Το ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, δια των εκπροσώπων τους, καταψήφισαν την παραχώρηση, λόγω της εκμετάλλευσης του χώρου από ιδιώτη, θα έπρεπε να προβληματίσει επί της ουσίας τον κ. Δήμαρχο και τα στελέχη του για τις επιλογές και την τακτική τους, αντί να «αποκαλύπτει» δίκτυα υπόγεια και σκοτεινά.

Γιατί τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η σχολική κοινότητα, δια των νομίμως εκπροσωπούμενων φορέων της, αρνήθηκε να συναινέσει στην εκμετάλλευση των χώρων των δημόσιων σχολείων από ιδιώτες.

Βέβαια, είναι απορίας άξιον πώς ο Δήμαρχος «υπέκυψε αμαχητί» σε αυτή την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, γιατί, όταν, αντίστοιχα, η ΔΕΠ αποφάσισε να παραχωρηθεί ο αύλειος χώρος του 8ου Δημοτικού στους Συλλόγους Γονέων των 1ου και 8ου Δημοτικών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δωρεάν αθλητικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων, τότε ο κ. Δήμαρχος «εποίησε την νήσσαν» και δεν υπέγραψε την σχετική απόφαση ώστε να αθληθούν τα παιδιά 2 σχολείων δωρεάν.

Με διαφορετικά, κάθε φορά, μέτρα και σταθμά υπολογίζει ο κ. Δήμαρχος τις αποφάσεις της ΔΕΠ;

Εάν ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ήθελε να απολογηθεί στους κατοίκους της πόλης θα έπρεπε, με παρρησία, να ζητήσει συγγνώμη για την ολιγωρία και την ανικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα έγκαιρα και να λειτουργήσει το θερινό σινεμά σύμφωνα και με την άποψη της σχολικής κοινότητας. Και γι’ αυτό είχε 4 χρόνια στη διάθεσή του να το υλοποιήσει… Και δεν το έκανε! Είχε στη διάθεσή του όλη τη φετινή σχολική χρονιά… Και δεν πρόκανε!

Εάν ο Δήμαρχος, όμως, έχει την πολιτική θέση ότι οι χώροι των δημόσιων σχολείων μπορούν να είναι είδος προς εκμετάλλευση από κάθε ιδιώτη, τότε, βεβαίως είμαστε απέναντι σ’ αυτή την άποψη και νομίζουμε ότι έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε την θέση μας, αλλά έχουμε και το πολιτικό θάρρος να το πράττουμε.

Δεν λογοδοτούμε, ως φορέας, στον όποιο Δήμαρχο για τις θέσεις μας. Λογοδοτούμε σε αυτούς που μας εκλέγουν και μας εμπιστεύονται να υπερασπιζόμαστε αυτά που η Γενική μας Συνέλευση αποφασίζει.

Όμως, συγχαίρουμε ειλικρινά, τον κ. Ζορμπά που με τη συμπεριφορά του ήρθε να επιβεβαιώσει το, προ 2.500 ετών, ρηθέν: «αρχή άνδρα δείκνυσι» παραφράζοντάς το σε: «ήττα άνδρα δείκνυσι».


Αγία Παρασκευή 21 Ιουνίου 2014 

Το Διοικητικό Συμβούλιο





Ακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Γονέων αγίας Παρασκευής τα έτη 2011, 2012, 2013 καθώς και η απάντηση της Διοικητικής Περιφέρειας σε ερωτήματα της Ένωσης Γονέων αναφορικά με τις παραχωρήσεις χώρων σχολείων).





ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ομιλία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 02ας Ιουνίου 2011 με θέμα: «Συζήτηση για τη λειτουργία του Σινέ Θανάσης Βέγγος για το καλοκαίρι του 2011»

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής από την ίδρυσή της υπερασπίζεται με σθένος τη δημόσια Παιδεία και δεν διαπραγματεύεται επ’ ουδενί το δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων. Με αυτή τη πολιτική μας έχουμε σταματήσει κατ’ επανάληψη προσπάθειες  εφαρμογής  επιλογών που αντικειμενικά θίγουν τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και το μετατρέπουν  σε «οίκο εμπορίου». 

Η ανάγκη υπεράσπισης των παραπάνω προβάλλει εντονότερη τώρα  που κάθε τι δημόσιο βάλλεται και θα πρέπει όλοι μας να επιλέξουμε τη δική μας «κόκκινη γραμμή». Πιστεύουμε  ότι όλοι σε αυτή τη πόλη υπερασπιζόμαστε με σθένος την ίδια πολιτική. 

Και ενώ το δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι απολύτως αναρμόδιο να συζητήσει θέματα παραχώρησης σχολικών χώρων, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε όχι το θέμα της παραχώρησης αυτής καθαυτής αλλά της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να ενοικιάσει σε ιδιώτη χώρο δημόσιου σχολείου με πρόσχημα την λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος».

Ουδέποτε η Ένωση Συλλόγων Γονέων αντέδρασε στη μετατροπή του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου σε χώρο θερινού δημοτικού κινηματογράφου θεωρώντας ότι η χρήση είναι απόλυτα συμβατή με το χώρο αρκεί να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1)    Η εκμετάλλευση του κινηματογράφου να γίνεται από το Δήμο ή από στενά συνδεδεμένο με το Δήμο φορέα. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η λύση «ενοικίασης» του χώρου για εκμετάλλευση σε όποιου είδους ιδιωτικά συμφέροντα.  
2)    Καταβολή στην οικεία σχολική επιτροπή των εξόδων ύδρευσης, φωτισμού και τηλεφωνικής παροχής κατά τη περίοδο χρήσης του αύλειου χώρου.
3)    Απαγόρευση ανάρτησης διαφημίσεων τουλάχιστον κατά το χρόνο όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν το σχολείο.
4)    Στη περίπτωση έναρξης του θερινού κινηματογράφου πριν από το πέρας των εξετάσεων, να απελευθερώνεται η αυλή του σχολείου από τα τραπεζοκαθίσματα ώστε να είναι στη διάθεση των μαθητών.
5)    Να παραδίδεται ο χώρος σε άριστη κατάσταση

Οι προϋποθέσεις αυτές  στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λειτουργίας του κινηματογράφου έγιναν σεβαστές αλλά και όταν δεν έγιναν (πληρωμή λογαριασμών, φθορές) προσπαθούσε πάντα η σχολική κοινότητα με τις απαραίτητες παρεμβάσεις να τα επιλύει σε συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή. 

Τώρα εμφανίζεται μια άλλη πολιτική που απέχει από τις διακηρύξεις που η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί. Μια πολιτική που διέπεται από τη λογική «επειδή δεν προκάναμε να οργανώσουμε τον δημοτικό κινηματογράφο τότε ακολουθούμε την εύκολη και δήθεν αναγκαστική λύση και τον δίνουμε σε κάποιον ιδιώτη» δηλαδή εκχωρούμε δημόσιο χώρο του οποίου προορισμός είναι η εκπαίδευση των μαθητών. Αν αποδεχθούμε αυτή τη λογική τότε αύριο ή στο μέλλον θα ακουστεί ότι δεν προκάναμε να οργανώσουμε τις επισκευές των σχολείων και επειδή δεν έχουμε λεφτά τις δίνουμε στην Χ εταιρεία να τις οργανώσει έναντι διαφήμισης μέσα στο χώρο των σχολείων (φαινόμενο που παρουσιάστηκε την φετινή σχολική χρονιά στο Πειραιά), δεν προκάναμε να νοικιάσουμε σχολικά κτίρια για να στεγαστούν το ΕΠΑΛ και το ΣΕΚ, δεν προκάναμε να νοικιάσουμε τα πούλμαν που μεταφέρουν τα παιδιά του σχολείου Κωφών και βαρήκοων… Τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πολλά και οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα είναι πολλές για να καταργηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του σχολείου. 

Επί πλέον θεωρούμε ως παραπλανητική για το ΝΠΔΔ της 18ης σχολικής επιτροπής  την αίτηση παραχώρησης του αύλειου χώρου που κατετέθη από την ΚΟΙΠΕΔΑΠ διότι θεωρούμε ότι τη χρονική στιγμή που κατετέθη το αίτημα είχε ήδη αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή η φόρμουλα εκχώρησης σε ιδιώτη και αυτό άλλωστε ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος στη χθεσινή (1/6/2011) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.  

Γι αυτό λοιπόν αντιδρούμε στο να ανοίξουν τέτοιου είδους πόρτες γιατί μετά η κατάσταση δεν θα μαζεύεται. Και αν η Δημοτική Αρχή και το Συμβούλιο έχει την ίδια άποψη για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου τότε οφείλει να προνοήσει, να μελετήσει και να οργανώσει έτσι τον τεράστιο αυτό τομέα ώστε να μην αφήσει, όχι πορτούλες αλλά ούτε χαραμάδες. Όταν λοιπόν η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού συνδυαστεί με την έλλειψη πολιτικής βούλησης ή/και οικονομικών πόρων τότε η «εύκολη λύση» είναι να προστρέξεις στον όποιο ιδιώτη. Και είναι αυτή η «εύκολη λύση» η οποία οδηγεί σταδιακά στην απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, στην εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα σχολεία και στην μετατροπή του μαθητή και του γονέα σε πελάτη. 

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η λειτουργία του θερινού δημοτικού κινηματογράφου είναι ανάσα πολιτισμού για τη πόλη μας και όαση δροσιάς για όσους παραμείνουν «εντός των τειχών» και η δημοτική αρχή όφειλε και  οφείλει να εξασφαλίσει τη λειτουργία του σεβόμενη μέχρι κεραίας τις παραπάνω απόψεις μας διαφορετικά έχει τη απόλυτη ευθύνη μη λειτουργίας του διότι γνώριζε και γνωρίζει και το «νόμιμον» όπως εκφράζεται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και το «ηθικόν» όπως εκφράζεται από τις απόψεις μας επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Καλούμε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή να πάρει τις αποφάσεις του με γνώμονα την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου.

Αγία Παρασκευή 02 Ιουνίου 2011                                         Το Διοικητικό Συμβούλιο






ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για το θερινό το σινεμά…

Στις 23 Μαΐου 2012 το Δημοτικό μας Συμβούλιο –κατά πλειοψηφία- «εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης χώρου του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής προς τον ΠΑΟΔΑΠ για τη λειτουργία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου ‘’ΣΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ’’ για το χρονικό διάστημα από 21 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2012» (αρ.απ.146/2012- αναρτ. 6/6/2012).

Στις 25 Μαΐου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν πρόσκλησης (αρ.πρωτ. 457/25/5/2012) και αποφασίζει ομόφωνα ότι «2.την παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας του ως άνω κινηματογράφου και του κυλικείου αυτού, με χρηματικό αντάλλαγμα, σε ιδιώτη ανάδοχο» (αρ.απ.93/2012- αναρτ.7/6/2012)
Σημειώνουμε ότι για την απόφαση αυτή παρέστησαν 9 τακτικά μέλη σε σύνολο 15 και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων

Στις 31 Μαΐου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν κατεπείγουσας πρόσκλησης (αρ.πρωτ.484/31/5/2012) και αποφασίζει ομόφωνα ότι «παραχωρείται το δικαίωμα λειτουργίας του κινηματογράφου και το κυλικείο στην εταιρία Π.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ έναντι της καταβολής ποσού 16.000 Ευρώ πλέον των άλλων ανωτέρω στοιχείων που αναφέρονται στην προσφορά του» (αρ.απ.94/2012-αναρτ. 5/6/2012).
Σημειώνουμε ότι σε σύνολο 15 τακτικών μελών, σε συνεδρίαση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, παρίστανται μόνο τα 5 . Γιατί άραγε;

Έτσι, όμορφα και τακτικά, αποφασίστηκε από την δημοτική αρχή ότι –στο όνομα του κοινωφελούς σκοπού του Δημοτικού Κινηματογράφου- μπορεί ένας ιδιώτης να εκμεταλλευτεί δημόσιο χώρο σχολείου δίνοντας στον «επαίτη» Δήμο 16.000 ευρώ.

Νομίζουμε ότι αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι το κοινωφελές του σκοπού της λειτουργίας του Δημοτικού Κινηματογράφου εδράζεται στο ότι δίνεται διέξοδος οικονομικής διασκέδασης σε όλους τους δημότες. Αναρωτιόμαστε όμως: Όταν οι ιδιωτικοί κινηματογράφοι έχουν τιμή 7ευρώ με όλα τα έξοδα δικά τους, εμείς ως δημότες πληρώνουμε μόνο τα 5 ευρώ εισιτήριο κατ’ άτομο στον «δημοτικό κινηματογράφο»; Και γιατί να μην είναι φθηνότερο το εισιτήριο όταν ο ιδιώτης που αναλαμβάνει την λειτουργία του:
-       Δεν πληρώνει ενοίκιο
-       Δεν πληρώνει νερό για καθαριότητα και ηλεκτρικό ρεύμα
-       Δεν πληρώνει επισκευές του χώρου (αυτές τις έχει ήδη αναλάβει ο ΠΑΟΔΑΠ με την απόφασή του στις 18/5/2012, μέχρι 3.300ευρώ)
-       Δεν πληρώνει διαφήμιση, μιας και το πρόγραμμα του Κινηματογράφου θα διαφημίζεται δωρεάν, τουλάχιστον από την ιστοσελίδα του Δήμου. 
Ας ληφθεί δε υπόψη ότι το αντίτιμο των 16.000 Ευρώ αφορά στην λειτουργία εντός του χώρου του Δημόσιου Σχολείου δύο κερδοφόρων επιχειρήσεων: του Δημοτικού κινηματογράφου και του κυλικείου.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι πέρυσι-με αντίστοιχες ενέργειες- ο Δήμος θα έπαιρνε από τον ιδιώτη 18.000 ευρώ, τα οποία υποτίθεται ΘΑ δινόντουσαν για επισκευές της τουαλέτας και του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου. Πράγμα που δεν έγινε βέβαια, απλώς μετατέθηκε το ΘΑ (και μόνο για την αυλή, οι τουαλέτες ξεχάστηκαν) για τον Σεπτέμβριο του 2012. Αφού τελειώσει και η φετινή θερινή σεζόν για το σινεμά.

 Δεν γνωρίζουμε εάν εισπράχθηκαν τα 18.000ευρώ πέρυσι, εάν υπήρχαν έσοδα και πόσα από το κυλικείο του σινεμά ούτε και τα έσοδα του Δήμου από τον κινηματογράφο τις προηγούμενες χρονιές… Γνωρίζουμε όμως ότι επισκευές ύψους 18.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Δημάρχου, δεν έγιναν.

Ο Δημοτικός θερινός  κινηματογράφος, θεσμός πλέον της πόλης μας, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών και όχι προς όφελος ιδιωτών. Δικαιολογίες του τύπου «ο ΠΑΟΔΑΠ δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό» κλπ, δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την αδυναμία των διοικούντων τον Δήμο να αξιοποιήσουν την περιουσία μας προς όφελος του κοινού καλού

Η Ένωση Γονέων συμπαραστέκεται σύσσωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παράδοση του χώρου του σχολείου προς ιδιωτική εκμετάλλευση.  Δεν συναινούμε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα δημόσια σχολεία και ζητάμε την άμεση κάλυψη των αναγκών τους (λειτουργικών και επισκευών) μέσω του κρατικού ή/και δημοτικού προϋπολογισμού.

Την ανακοίνωσή μας την αφιερώνουμε εξαιρετικά…

Στον εντεταλμένο Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο της ΔΕΠ κ.Κωνσταντακόπουλο και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας κ.Χαραλάμπους που, κατά την συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής για αυτό το θέμα, επέμεναν ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση σε ιδιώτη αλλά για παραχώρηση στον ΠΑΟΔΑΠ, ενώ ήταν ήδη γνωστό- τόσο λόγω της περυσινής εμπειρίας, όσο και από «ανεπίσημες» πληροφορίες που κυκλοφορούσαν- ότι ο ΠΑΟΔΑΠ θα παραχωρούσε τον κινηματογράφο σε ιδιώτη.

Στους Δημοτικούς Συμβούλους και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ που ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης θεωρώντας ότι τους εκλέξαμε για να διαχειρίζονται «εν λευκώ» την δημόσια περιουσία (άραγε έτσι θα διαχειρίζονταν και την ατομική τους περιουσία ;)

Στον Δήμαρχο που ακολουθεί τον εύκολο δρόμο «λύσης» των προβλημάτων, μόνο που ο εύκολος δρόμος τυγχάνει να είναι και ολισθηρός…

Αγία Παρασκευή 9 Ιουνίου 2012                                                       Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα        Αντώνης Παπάζογλου           Δέσποινα Μαντζανά-Πέπονα
Εύη Ματιάτου -Χατζοπούλου                        Σπύρος Καμινάρης     Ελένη Καραγιώργου-Σφακιανάκη
Γιώργος Κρητικίδης                            Γιάννης Νικολουδάκης           Μαίρη Ριζκ-Καρακατσάνη
Επισυνάπτονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ όπως αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (συνολικά τέσσερεις).








ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Το παρόν κείμενο κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος Ημερήσιας Διάταξης της Συνεδρίασης της 29ης Απριλίου 2013 με θέμα: «Λήψη απόφασης για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης χώρου του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής προς τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίας Παρασκευής» με την παράκληση να αναγνωσθεί προκειμένου να ληφθεί υπόψη από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο ίδιο έργο θεατές επί 3 συναπτά έτη…
Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «ΣΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ» στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου με χρήση αιθουσών, τουαλετών κλπ του σχολείου για 3μήνες.
«ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ», μόνο κατ’ όνομα γιατί ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι να νοικιάζεται από τον ΠΑΟΔΑΠ η δυνατότητα να λειτουργήσει ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα προβεί για το ¼ του έτους στην αποκλειστική χρήση του 2ου Γυμνασίου, και όλ' αυτά αφορούν εκείνον τον ιδιώτη που απλά θα δώσει «τα περισσότερα». Δηλαδή, παραχωρείται δημόσιος-κοινωφελής χώρος προς εμπορευματική χρήση με μοναδικό στόχο το κέρδος.
Σημείωση 1η: Αυτά τα «περισσότερα» χρήματα που εισπράττει κάθε χρόνο ο ΠΑΟΔΑΠ (18.000 € για το 2011, 16.000 € για το 2012 και πόσα άλλα για το 2013) έχει τη δυνατότητα και τη θέληση ο ΠΑΟΔΑΠ να τα επανατοποθετήσει με κάποιο νόμιμο τρόπο στα σχολεία της πόλης; Αν έχει τη θέληση, αλλά δεν βρίσκει τον νόμιμο τρόπο, τότε γιατί αιτείται τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων;
Σημείωση 2η: Πριν ξεκινήσει να λειτουργεί ο ιδιώτης τον κινηματογράφο το 2012, ο ΠΑΟΔΑΠ διέθεσε 3.500 € για βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή, είχαμε το παράδοξο να βελτιώνεται ένα σχολείο όχι προς αξιοποίηση από τους μαθητές του αλλά αφού αυτοί έφυγαν για διακοπές.
Σημείωση 3η: Αρχές Σεπτέμβρη του 2012 επισκευάστηκε ο αύλειος χώρος του 2ου γυμνασίου όπως και των 6ου και 8ου δημοτικών από εργολαβία του Δήμου συνολικού ύψους 84.000 €. Φανταζόμαστε ότι η επισκευή έγινε όχι ως «Ανταπόδοση» αλλά ως «Υποχρέωση» του Δήμου να επισκευάζει τα σχολεία ώστε να αξιοποιούνται από τους μαθητές τους.
Ποιος διαχειρίζεται εν τέλει αυτούς τους χώρους των σχολείων; Το Δημοτικό Συμβούλιο ή η Σχολική Επιτροπή; Ποιος έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει «δωρεάν»; Έχει μεταγραφεί η περιουσία στο Δήμο, όπως επί 2 χρόνια επαναλαμβάνεται ότι είναι έτοιμη να γίνει η μεταγραφή; Ακόμα και τότε τι λέει ο νόμος και οι εγκύκλιοι; Μήπως λένε ότι υπεύθυνοι για την παραχώρηση είναι η Σχολική Επιτροπή και η ΔΕΠ; Και τι είπε η Σχολική Επιτροπή όταν με το πρακτικό 19 της 10.12.2012 ομόφωνα καταψήφισε την παραχώρηση και από τότε το θέμα δεν ξανασυζητήθηκε (στις ομόφωνες αρνητικές ψήφους περιλαμβάνεται η ψήφος του κ.Κωνσταντακόπουλου τότε εντεταλμένου αντιδήμαρχου Παιδείας). Και σε τι απόφαση κατέληξε η ΔΕΠ την 23/4/2013; Κατατίθεται το πρακτικό της ΔΕΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο ή πάλι η απόφαση και το σκεπτικό θα περιγραφεί προφορικά, συνοπτικά και κατ’ εκτίμηση; Ποιος ορίζει ως απαιτούμενη έγκριση φορέα μόνο το έγγραφο, περί συναίνεσης, του Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου και δεν συμπεριλαμβάνει τις αποφάσεις της Σχολικής Επιτροπής και της ΔΕΠ;
Άραγε, ποιος θα καλύψει οικονομικά τις πιθανές φθορές, ζημιές, απλήρωτους λογαριασμούς και γενικότερα τα έξοδα που θα προκύψουν από την τρίμηνη λειτουργία του κινηματογράφου; Εάν λάβετε απόφαση να παραχωρήσετε δωρεάν προς τον ΠΑΟΔΑΠ, τότε σίγουρα δεν θα οφείλει να τα καλύψει ο ΠΑΟΔΑΠ. Θα τα καλύψει άραγε ο Δήμος; Από ποια κονδύλια; Διότι τα κονδύλια ΣΑΤΑ ή επιχορηγήσεων του Υπ.Εσωτερικών που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες και τις επισκευές των σχολείων ΔΕΝ μπορούν να καλύπτουν φθορές ή λογαριασμούς άλλων. Ο Δήμος από ιδίους πόρους; Πώς; Αφού με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επιτρέπεται να διατίθενται χρήματα από ιδίους πόρους. Μήπως θα τα καλύψει ο Δήμος μέσω των τελών ηλεκτροδοτούμενων χώρων; Και γιατί να πληρωθούν ζημιές, φθορές κλπ μέσω των τελών που οι δημότες πληρώνουν για τη σωστή λειτουργία των σχολείων και που προς το παρόν δεν έχουν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου;
Τελικά ποιος αξιοποιεί τον δημόσιο-κοινωφελή χώρο του σχολείου; Ποιος είναι ο κερδισμένος της ιστορίας; Ο Δήμος ή ο όποιος ιδιώτης; Ο σωστός επιχειρηματίας ιδιώτης είναι αυτός που θέλει να βγάλει κέρδος. Το μέγα ερώτημα είναι εάν ο Δήμος θέλει και μπορεί να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού ή αρκείται στο ρόλο του μεσολαβητή. Ειδικά όταν ακολουθεί διαδικασίες που μπορεί να φαίνονται νομότυπες αλλά το κατά πόσο είναι νόμιμες και ταυτόχρονα καταφέρνουν να διαφυλάσσουν το νόμιμο και το ηθικό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Εξάλλου θα είχε ενδιαφέρον να συζητηθεί ποια είναι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι σχολικές επιτροπές από τα κυλικεία που λειτουργούν μέσα στα σχολεία από ιδιώτες. Υπέρ ποιών λειτουργούν τα κυλικεία μέσα στα σχολεία; Έχει συγκροτημένη και συνολική εικόνα το Δημοτικό Συμβούλιο;
Εν κατακλείδι προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν λάβει την απόφαση της δωρεάν παραχώρησης χώρων του 2ου Γυμνασίου στον ΠΑΟΔΑΠ να διευκρινίσει τουλάχιστον τα παραπάνω ερωτήματα και να διασφαλίσει ότι η όποια απόφασή του θα είναι νόμιμη αλλά και ηθική.
Το Διοικητικό Συμβούλιο                                      Αγία Παρασκευή 29/04/2013