Σελίδες

"Με τη Δύναμη Ζωής θα αλλάξουμε την Αττική"

Συνέντευξη της Σοφίας Κορωναίου στο myxalandri.gr
(Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην Αττική με το Συνδυασμό "Δύναμη Ζωής" της Ρένας Δούρου)

Κυρία Κορωναίου, οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο ρόλος της δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά στους πολίτες. Μέχρι πριν λίγο καιρό έμοιαζαν να βρίσκονται στη σκιά των δημοτικών. Τον τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πρώτο θέμα. Τι λέτε γι’ αυτό;

Η πρώτη βασική διαπίστωση που έγινε από τη Ρένα Δούρου στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της, ήταν ότι οι πολίτες της Αττικής αγνοούσαν την ύπαρξη και τον ρόλο της Περιφέρειας. Ουσιαστικά επί 3,5 χρόνια πέρασε απαρατήρητη. Όχι μόνο για το έργο που δεν έκανε, κι έτσι δεν φάνηκε, αλλά ταυτόχρονα φρόντισαν να περάσουν απαρατήρητες  και όλες οι επιλογές που πληγώνουν το περιβάλλον, φορτώνουν με επιπλέον τέλη τους πολίτες, απαξιώνουν και συρρικνώνουν τις κοινωνικές δομές.

Έτσι απαρατήρητα πίστεψαν ότι θα πέρναγαν όλα αυτά και στις εκλογές προσβλέποντας ότι θα κέρδιζαν τους ψηφοφόρους με μια τεχνητά όμορφη εικόνα που θα έχτιζαν τα φιλικά ΜΜΕ, και απλώς θα συνέχιζε αδιατάρακτη η ίδια κατάσταση, αφήνοντας  στην αφάνεια τα βασικά ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια.

Το πρώτο θετικό που πρέπει να προσμετρήσουμε στη Δύναμη Ζωής, είναι ότι συστηματικά επί τρεις μήνες τώρα ξηλώνει όλη αυτή την κουρτίνα που κάλυπτε την Περιφέρεια, αποκαλύπτοντας κάθε πλευρά της πολιτικής που ασκήθηκε και όσων σχεδιάζονται.

Νομίζω ότι αυτό έχει ήδη αναγνωρισθεί από τους συμπολίτες μας. Κατανοούν την σοβαρότητα των Περιφερειακών εκλογών  και τους δίνουν την αρμόζουσα προσοχή. Εκτιμούν το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της Ρένας Δούρου για να αλλάξουμε όλοι μαζί αυτή την κατάσταση, να αλλάξουμε την Αττική.

Είστε εργαζόμενη στον Δήμο Χαλανδρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Εσείς πόσο καλά γνωρίζεται για την Περιφέρεια Αττικής;

Σαν εργαζόμενη στην τοπική αυτοδιοίκηση εξ’ αντικειμένου γνωρίζω τις αρμοδιότητες, τον ρόλο και τη σημασία που έχει η Περιφέρεια Αττικής. Σε ποια σημεία συνεργάζεται με τους Δήμους και πως αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν και να προχωρήσουν σε όφελος των πολιτών. Μαζί και με τους άλλους συνυποψήφιους   που εργάζονται σε δήμους άλλων τομέων της Αττικής, έχουμε τη δυνατότητα  να μεταφέρουμε την συμπυκνωμένη εμπειρία που έχουμε  αποκομίσει σαν εργαζόμενοι στην καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Αυτά που εμείς χρόνια γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ως προβλήματα, ελλείψεις, παραλείψεις, σκοπιμότητες, συμφέροντα μικρά ή μεγάλα.   Η συμβολή η δική μου και κάθε υποψήφιου της «Δύναμης Ζωής» είναι να βάλει την δική που πείρα, τις δικές του κοινωνικές ευαισθησίες, τις δικές του προτάσεις και δημιουργικότητα στην υπηρεσία των πολιτών της Αττικής. Να γίνουμε η συνισταμένη και η Δυναμική Ζωής.

Έχετε αναφερθεί και με άρθρα σας στην ανάγκη υπεράσπισης των δημόσιων κοινωνικών δομών. Επίσης και μέσα από την συνδικαλιστική σας δράση έχετε υπερασπισθεί τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων της περιοχής κλπ. Η Περιφέρεια Αττικής τι ρόλο μπορεί να παίξει σε αυτά;

Πράγματι οι εργαζόμενοι του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους και τοπικούς φορείς, συστηματικά και συντονισμένα αντιδράσαμε σε όλες τις προσπάθειες να απαξιωθούν και να κλείσουν τα τοπικά πολυιατρεία, αντιδράσαμε στην κατάργηση δεκάδων κλινών και τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία, στις διαθεσιμότητες του προσωπικού.

Παρότι σχεδόν όλοι οι γύρω Δήμοι αντέδρασαν και κινητοποιήθηκαν μαζί μας, η Περιφέρεια Αττικής δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία σε αυτά.  Δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για την διάσωση των δομών που στηρίζουν την Δημόσια Υγεία.

Η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. Είναι καθήκον της.  Η «Δύναμη Ζωής» θα υψώσει μια ασπίδα ζωής, για να υπερασπίσει τις δημόσιες κοινωνικές δομές, τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας που απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο, όσο συνεχίζονται αυτές οι κυβερνητικές επιλογές και οι μνημονιακές επιπτώσεις. Μαζί με τους πολίτες, τους φορείς υγείας, τους συλλόγους εργαζομένων θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί την καθολική δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Στην κριτική του συνδυασμού σας στην απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των νέων εργοστασίων καύσης.

Το θέμα αυτό που θίγεται είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους κατοίκους της Αττικής, καθώς προβλέπεται η εκχώρηση για τα επόμενα 30 χρόνια σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ενός βασικού δημόσιου αγαθού που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός που προωθείται προς όφελος των ιδιωτικών εταιριών που συμμετέχουν, προβλέπει ότι τα υπό κατασκευή εργοστάσια θα διαχειρίζονται σύμμεικτα απορρίμματα, χωρίς διαχωρισμό τους, με προφανή περιθωριοποίηση της ανακύκλωσης και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ σταδιακά τριπλασιάζει το οικονομικό κόστος για τους πολίτες μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών. Επίσης, λόγω των ρητών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για διαχείριση υψηλών ποσοτήτων απορριμμάτων, υψηλότερες από όσα παράγει η Αττική μόνη της, είναι βέβαιο ότι προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προς καύση όγκοι θα οδηγηθούμε σε «εισαγωγές» αποβλήτων στην Αττική από όλη την Ελλάδα, μετατρέποντας την σε «σκουπιδότοπο».

Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση όλης της αλυσίδας που σχετίζεται με τα απορρίμματα, από την περισυλλογή και τη μεταφορά τους μέχρι την επεξεργασία και τη διαχείρισή τους, θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ και την παραχώρηση τους σε εργολάβους με τις γνωστές συνθήκες εργασίας.

Σε ποια άλλα θέματα θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή από την Περιφέρεια, ιδιαίτερα στις περιοχές που περιλαμβάνει ο Βόρειος Τομέας;

H διάσωση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και τη δημιουργία νέων καθώς και η αποτροπή άλωσης τους από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Στους δήμους μας που όλο και περισσότερο στριμώχνονται ανάμεσα σε κτίρια και δρόμους χρειαζόμαστε ελεύθερους χώρους πρασίνου και άθλησης. Ελεύθερους χώρους ασφαλούς παιχνιδιού για τα παιδιά μας. Η Περιφέρεια πρέπει να συμβάλει στο να κερδηθούν και να αξιοποιηθούν  προς όφελος των πολιτών σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους.

Άλλο θέμα μεγάλης σημασίας είναι η κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς. Σε όλη την Αττική, αλλά ακόμα και στις δικές μας θεωρούμενες ως «προνομιούχες» περιοχές οφείλουμε το συντομότερο να συμπληρωθούν τα κενά που υπάρχουν.  
Ακόμη, είναι φανερό σε όλους μας ότι χρειάζεται ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.  Ήδη στις προτάσεις της Δύναμης Ζωής υπάρχει η δημιουργία προγραμμάτων «Σίτισης για όλους» και «Στέγασης για όλους» και η ενίσχυση των δομών που παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Πηγή: myxalandri.gr