Αν και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για μια εταιρία με φθηνούς ναύλους, ο αρχικός ενθουσιασμός για την έλευση της Ryanair στην Ελλάδα μετριάζεται καθώς στην αγορά επανέρχονται οι μνήμες από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους Ιρλανδούς στα προηγούμενα ελληνικά τους εγχειρήματα.
Μέχρι τώρα η Ryanair έχει επιχειρήσει μόνο με χρηματοδότηση, δεν επενδύει σε ανάπτυξη και βιωσιμότητα και αποχωρεί εκβιαστικά. Συνήθως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της υποβάλλει αιτήματα ιδιαίτερα δυσβάσταχτα για τις τοπικές οικονομίες, και αν δεν ικανοποιηθούν απειλεί άμεση παύση της δραστηριότητάς. Αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της «καμένης γης», καθώς από τη μια η ίδια αποχωρεί και από την άλλη έχει ήδη αναγκάσει σημαντικούς παίκτες να μειώσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους σε ελληνικούς και διεθνείς προορισμούς. Τα παραδείγματα αρκετά και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τον Βόλο, τη Λάρνακα, την Πάφο, κλπ.
Στη Θεσσαλονίκη η έλευση της Ryanair «κανιβάλισε» την υπάρχουσα κίνηση με αποτέλεσμα την αποχώρηση παραδοσιακών εταιρειών (ΒΑ, ΙΒΕRΙΑ). Η συμφωνία ανάμεσα στη Ryanair και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης ήταν για τέσσερα δρομολόγια (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη και Όσλο), ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία πρόσθεσε κι άλλους προορισμούς, δίχως επιδότηση, φτάνοντας τους 13. Στα μέσα της άνοιξης-αρχές καλοκαιριού 2012, ζήτησε από τον Οργανισμό χρήματα και για τα υπόλοιπα δρομολόγια που πρόσθεσε στο πτητικό της πρόγραμμα. Ο Οργανισμός από την πλευρά του αντέδρασε, λέγοντας ότι δεν έχει χρήματα για περαιτέρω χρηματοδότηση. Είχε ήδη καταβάλει 350.000€, ενώ σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες της πόλης τα ανταποδοτικά οφέλη από την Ryanair δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Πέρυσι ήρθε η περίπτωση του Βόλου όπου η Ryanair προτίμησε με δημόσια τοποθέτηση να ανακοινώσει διακοπή πτήσεων, αναγκάζοντας τις αρχές να μπουν σε παιχνίδι στο οποίο βέβαια δεν ήταν εκπαιδευμένες προκειμένου να υπογραφεί τριετής σύμβαση, με κόστος 2 εκ. €! Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης διακοπή όλων των δρομολογίων και μεγάλη ζημιά για τον Θεσσαλικό τουρισμό. Όλα αυτά οφείλονται στην πολιτική της Ryanair να υπογράφει συμβάσεις με τοπικές αρχές και όχι με αεροδρόμια. Η περίπτωση της Αθήνας βέβαια θα είναι μια άλλη υπόθεση, σε μια μάχη που θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον...