Σελίδες

Η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής για την Θεατρική Παιδεία στα δημόσια σχολεία της περιοχής

Ως Ένωση και Σύλλογοι Γονέων τα τελευταία 17 χρόνια στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας μέσα στα σχολεία, ξεκινώντας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προχωρώντας με υπομονή και επιμονή και στην πρωτοβάθμια.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε σταθερά ότι η ενασχόληση των παιδιών με το θέατρο προάγει το ήθος τους, τον πολιτισμό, την αγάπη για την ομάδα. Είναι υγιής τρόπος εκτόνωσης των ανησυχιών και των ποικίλων εντάσεων που βιώνουν τα παιδιά σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.
Δεν φιλοδοξούσαμε να δούμε «πρωταγωνιστές θεάτρου», δεν στοχεύαμε σε παραστάσεις «υπερπαραγωγή». Μοναδική μας φιλοδοξία ήταν και εξακολουθεί να είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία της θεατρικής ομάδας στην καθημερινότητά της και να συμβάλουμε ώστε το ευχάριστο και εποικοδομητικό ταξίδι να είναι αυτό που έχει σημασία και όχι ο προορισμός.

Η έντονη θεατρική δραστηριότητα στα σχολεία, η συμβολή της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων, η φιλότιμη προσφορά και άψογη επαγγελματική στάση των θεατρολόγων/ ηθοποιών συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάδειξη του θεσμού του ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ πριν 8 χρόνια. Γνωρίζουμε ότι το ουσιώδες δεν είναι οι εκδηλώσεις μιας εβδομάδας αλλά η μαθητική διαδικασία όλης της σχολικής χρονιάς καθώς δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά μας να ποιήσουν ήθος. Μέσω αυτής της διαδικασίας προάγεται αυτός ο πολιτισμός που έχει ανάγκη η πόλη, ο πολιτισμός που παράγεται από τους νέους και τα παιδιά, δηλαδή από το μέλλον της πόλης. Η ενασχόληση των παιδιών μας με την θεατρική αγωγή πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της σχολικής κοινότητας να το επιλέγουν με μοναδικά κριτήρια το κέφι και το μεράκι τους. Γι’ αυτό διεκδικήσαμε και διεκδικούμε σθεναρά από το Δήμο την κάλυψη αυτής της ΔΩΡΕΑΝ παροχής προς τα παιδιά.

Αυτό λοιπόν το όραμα, εμείς, η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, το κάναμε πράξη με καθημερινό κόπο και κέφι. Γιατί το πιστεύουμε. Και γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι υπήρχαν και υπάρχουν οι λύσεις για να μπορεί να υλοποιηθεί έτσι ώστε να λειτουργεί με κάλυψη από το Δήμο του κόστους, με σεβασμό σε ποιοτικά, καλλιτεχνικά κριτήρια αλλά και με διαφάνεια και, εν τέλει, με σοβαρότητα και σεβασμό στους ανθρώπους που καταθέτουν την ψυχή, τις γνώσεις και το μεράκι τους για να υλοποιηθεί, δηλαδή τους θεατρολόγους/ηθοποιούς.

Τη σχολική χρονιά 2012-2013 λειτούργησαν 13 θεατρικές ομάδες σε αντίστοιχα σχολεία από 9 θεατρολόγους. Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με ευθύνη του τότε και νυν αντιδημάρχου κ.Κωνσταντακόπουλου. Από τις αρχές Σεπτέμβρη του 2012 του θέσαμε το ερώτημα «πώς θα πληρωθούν οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί» και παίρναμε την απάντηση «είναι λυμένο, μη σας απασχολεί, θα πληρωθούν μέσω σχολικών επιτροπών». Όταν θέταμε την απορία/ένστασή μας «μα δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο» παίρναμε την απάντηση «όχι, το έχει διερευνήσει η Γεν. Γραμματέας του δήμου και επιτρέπεται».

Οι μήνες περνούσαν, οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί δούλευαν με μόνη τη δέσμευση του αντιδημάρχου αλλά εμείς ανησυχούσαμε. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2013 του Δήμου (Φεβρουάριος 2013) θέσαμε εγγράφως ερώτημα εάν αυτή η πληρωμή μπορούσε να γίνει με την αξιοποίηση συγκεκριμένου κωδικού και απάντηση δεν πήραμε γιατί ουδείς ασχολήθηκε με το ερώτημά μας. Τον Μάρτιο του 2013 γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο πλέον ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η πληρωμή μέσω σχολικών επιτροπών και ότι διερευνούσαν τον τρόπο επίλυσης της πληρωμής των θεατρολόγων/ηθοποιών. 

Φτάσαμε στο Μαθητικό Φεστιβάλ τον Απρίλιο του 2013, οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί παραμένουν απλήρωτοι αλλά και ακάλυπτοι ως προς τον τρόπο που θα πληρωθούν. Ως Ένωση και Σύλλογοι Γονέων αποκτάμε σοβαρό ηθικό δίλημμα: καταγγέλλουμε το γεγονός και αφήνουμε την απογοήτευση στα παιδιά που δούλευαν επί 8 μήνες, ρισκάροντας και την μη πληρωμή των θεατρολόγων ή ανεχόμαστε-στο όνομα των παιδιών μας και μόνο- την απογοητευτική και προσβλητική προς 9 συνεργάτες μας κατάσταση;

Αποφασίζουμε λοιπόν και αφιερώνουμε το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ σ’ αυτούς ακριβώς τους 9 ανθρώπους σημειώνοντας κάθε φορά το ότι είναι ακάλυπτοι ως προς την πληρωμή τους και ακούγοντας επανειλημμένα τη δέσμευση, τόσο του Δημάρχου όσο και της τότε Αντιδημάρχου κ.Μουχτούρη, ότι «θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την πληρωμή τους».

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ μας ετέθη η πρόταση από την κ.Μουχτούρη να πληρωθούν οι θεατρολόγοι από την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων με επιχορήγηση από το Δήμο. Εξ αρχής καταθέσαμε στη Δημοτική Αρχή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων δεν επιχορηγούνται από το Δήμο. Η επιμονή τους ότι «αυτή είναι η λύση και η Ένωση την μποϋκοτάρει», οδήγησε σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου και σε έντονη φημολογία ότι «η Ένωση το κάνει γιατί μας αντιπολιτεύεται»

Μετά τη λήξη του Φεστιβάλ και έπειτα από επιμονή μας προς την Αντιδήμαρχο κ.Μουχτούρη, ρωτήθηκε η Οικονομική Υπηρεσία για το εάν μπορεί να αξιοποιηθεί συγκεκριμένος κωδικός και να βρεθεί λύση μεταξύ Οικονομικής Υπηρεσίας και Γραφείου Παιδείας για το πώς μπορεί να καλυφθεί η πληρωμή των θεατρολόγων/ηθοποιών. Μετά την θετική απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας επ’ αυτού, ως Ένωση Γονέων δεν είχαμε κάποια ενημέρωση για το τι πράττει το Πολιτικό και Διοικητικό Προσωπικό του Δήμου αλλά ενημερώνονταν απ’ ευθείας οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί.



Και αρχίζει η σχολική χρονιά 2013-2014…

Σύμφωνα με την από 16/10/2013 τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο «το θέμα είναι λυμένο ή δρομολογημένο να λυθεί» τόσο για την παρελθούσα όσο και για την τρέχουσα σχολική χρονιά… Φτάνουν τα Χριστούγεννα και θεατρολόγους για φέτος δεν έχουμε… περνάει ο Γενάρης… και φτάσαμε 10 Φεβρουαρίου για να εμφανιστούν οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί στα 11 σχολεία, οι οποίοι εκτιμούν και έχουν δεσμευτεί προς τον Δήμο ότι θα έχουν έτοιμα τα θεατρικά έργα το αργότερο στις 15 Απριλίου.

Και μπορεί για τα δημοτικά σχολεία ο χρόνος από 10/2 έως και 15/6 να είναι αρκετός για να ασχοληθούν τα παιδιά, για τα γυμνάσια και τα λύκεια όμως, που μετά τις διακοπές του Πάσχα μπαίνουν σε ρυθμούς εξετάσεων, ο καθαρός χρόνος ενασχόλησης είναι 2 μήνες και αμφιβάλουμε εάν θα μπορέσει να παραχθεί ουσιαστική θεατρική παιδεία μέσα σε διάστημα 2 μηνών, δηλαδή 16 συνολικά ωρών (8 συναντήσεις Χ 2 ώρες).



Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί; Σίγουρα.

Εάν έγκαιρα και με σοβαρότητα είχε οργανωθεί η «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ». Ο κρίσιμος χρόνος ήταν ο Σεπτέμβρης του 2012 όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος αλλά ακόμα και ο Ιούλιος του 2013, όσο τα χρονικά περιθώρια το επέτρεπαν.

Εάν αυτοί που ανέλαβαν να οργανώσουν την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» στον Δήμο είχαν την γνώση τού τι σημαίνει «Σχολείο», τι σημαίνει «Μαθητές», τι σημαίνει «Θεατρική Ομάδα», τι σημαίνει «καλλιτεχνική και παιδαγωγική πράξη», εάν πίστευαν όπως κι εμείς στο ταξίδι και δεν έβλεπαν μόνο τον προορισμό, αν δεν δρούσαν μόνον υπό την απειλή της αποτυχίας με τη μη πραγματοποίηση του Μαθητικού Φεστιβάλ, τότε θα όριζαν και τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληροί οποιοσδήποτε συμμετείχε στον διαγωνισμό.



Και η πληρωμή των 9 περυσινών θεατρολόγων; Ακόμα εκκρεμεί αλλά, επειδή προσπαθούμε να είμαστε όσο δίκαιοι μας επιτρέπουν οι καταστάσεις, αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες να βρεθεί λύση, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ.Τ.Κωστόπουλο. Ελπίζουμε οι προσπάθειές του να ευοδωθούν προς όφελος των θεατρολόγων/ηθοποιών που δούλεψαν επί 8 μήνες.

Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων δεν μπορούμε να μην στηρίξουμε σταθερά και σθεναρά αυτούς τους ανθρώπους που δούλεψαν αλλά και τώρα ξεκινούν να δουλεύουν με τα παιδιά μας. Είναι ηθική μας υποχρέωση.

Δεν μπορούμε να μην λειτουργήσουμε προς όφελος της «δωρεάν θεατρικής παιδείας στα δημόσια σχολεία» με όποιο τρόπο κάθε Σύλλογος Γονέων εκτιμήσει και η Ένωση στο σύνολό της.

Δεν μπορούμε να μην καταθέσουμε το «Αιδώς Αργείοι».


Αγία Παρασκευή 14/02/2014 Το Διοικητικό Συμβούλιο