Σελίδες

Η αγάπη μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Μεγάλες έρευνες σε άντρες που είχαν  υποστεί έμφραγμα, έδειξαν ότι  η αίσθηση ότι η σύζυγος τους τους αγαπά,  αποτέλεσε τον παράγοντα που καθόρισε την επιβίωσή τους από το καρδιακό επεισόδιο.  Τα καρδιακά επεισόδια συχνά αποτελούν αποκάλυψη για τα αποξενωμένα ζευγάρια, που είχαν λησμονήσει πως είναι να είσαι σε μια ποιοτική σχέση.

Η αιφνίδια εγγύτητα που βιώνουν πολλά ζευγάρια μετά το καρδιακό επεισόδιο, αποτελεί κίνητρο επιβίωσης για πολλούς ασθενέις, οι  οποίοι εν γένει επιβιώνουν.

Οι στατιστικές  σε άτομα που υπέστησαν έμφραγμα δείχνουν ότι οι περισσότεροι άντρες ένιωθαν απομονωμένοι ή επέφεραν το θάνατο μόνο στους άντρες  που αισθάνονταν ότι οι γυναίκες τους δεν τους αγαπούσαν πια.  Αν μια σχέση, «επανέλθει στη ζωή», ως αποτέλεσμα  του επεισοδίου, τότε ακόμα και μια σφόδρή καρδιακή προσβολή δεν θα αποβεί θανατηφόρα.  Oι περισσότεροι άντρες είναι ευαίσθητοι, παρότι δεν το παραδέχονται. Εν γένει, προβάλλουν ένα ασυγκίνητο πρόσωπο και υποφέρουν σιωπηλά όταν πληγώνονται.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα δάκρυα είναι ένδειξη αδυναμίας, ιδίως μπροστά σε μια γυναίκα. Εντούτοις, αυτή η τάση των αντρών να κρύβουν τα συναισθήματά τους, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τους για καρδιακό επεισόδιο.  Το καρδιακό επεισόδιο αποκαλύπτει την ευάλωτη πλευρά του άντρα και την ανάγκη του για στήριξη και ασφάλεια. Αν επιτρέψει στο σύντροφό του να διακρίνει αυτή την «άγνωστη» πλευρά του, αναδύεται συμπόνια, αγάπη εγγύτητα και αναζωογόνηση.

Μια νέα βρετανική μελέτη επιβεβαίωσε όλα αυτά. Έδειξε ότι οι ποιοτικές , στενές σχέσεις με το σύντροφο, τους συγγενείς και τους κοντινούς φίλους μειώνουν σε αξιοσημείωτο βαθμό το κίνδυνο των ατόμων που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο, για ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο στο μέλλον.

Ουσιαστιαστικά, τα άτομα που έχουν επιβιώσει ενός καρδιακού επεισοδίου, που δεν είχαν ποιοτικές σχέσεις οι οποίες προσφέρουν συναισθηματική στήριξη ή κοινωνικές επαφές, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά καρδιαλογικά προβλήματα μέσα σε ένα χρόνο από το πρώτο επεισόδιο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αndrea Moritz  “To πλήρες βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής» εκδόσεις  Διόπτρα.