Σελίδες

Εταιρίες security και ΚοινΣΕπ στους δήμους

Αναστατωμένοι είναι οι δήμαρχοι μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της κατάργησης Δημοτικής Αστυνομίας και Σχολικών Φυλάκων και πολύ περισσότερο με την δημοσιοποίηση της έρευνας κοινής γνώμης της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό της ΚΕΔΕ και η οποία δείχνει ότι η εγκληματικότητα και η ασφάλεια λαμβάνουν την τέταρτη θέση στην σειρά αξιολόγησης των προβλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος.

Στην δε Αθήνα το συγκεκριμένο πρόβλημα λαμβάνει την δεύτερη θέση μετά την καθαριότητα.
Το αποτέλεσμα της έρευνας δημιουργεί μια μεγάλη ανατροπή καθώς παλαιότερα  οι προτεραιότητες των τοπικών προβλημάτων αφορούσαν καθαριότητα, πεζοδρόμια, συγκοινωνίες και πράσινο. Σήμερα εν μέσω κρίσης οι προτεραιότητες δίνονται στην ανεργία, την ανάπτυξη την  εγκληματικότητα και τις υποδομές.
 
Την ίδια στιγμή όμως οι δημοτικές αρχές καλούνται άμεσα να αναπληρώσουν ένα τεράστιο κενό με την κατάργηση όλων των σωμάτων φύλαξης των δημόσιων χώρων και κτιρίων.  Ήδη είχαμε τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου, Δημάρχου Πειραιά, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του να δημιουργήσει άμεσα ένα ίδιο σώμα προφανώς μέσω Επιχείρησης Κοινωνικού Συνεταιρισμού.  Αμέσως μετά τις εξαγγελίες για την κατάργηση των δύο σωμάτων αρκετοί δήμοι προκήρυξαν διαγωνισμούς για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και ανάθεσης έργου φύλαξης σε εταιρείες  security.

Το πρόβλημα πάντως είναι τεράστιο και οι πόλεις κινδυνεύουν να μείνουν αφύλακτες και να λειτουργούν μέσα στο χάος αν δεν βρουν μηχανισμούς να αντικαταστήσουν την μεγάλη απώλεια.

myota.gr