Σελίδες

Στο πεζοδρόμιο της Σταδίου και πάλι ο Σωτήρης Πέτρουλας

O φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας δολοφονήθηκε γύρω στις 10 το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1965, στην διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει κάνοντας χρήση κλομπ και μεγάλης ποσότητας χημικών.

Της Γεωργίας Δάμα / enet.gr

Οι λιγοστοί φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα δεν περίμεναν τόσο πολλούς, που στάθηκαν όρθιοι, χθες το βράδυ, στο πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου. Ανθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, στριμώχτηκαν στη διασταύρωση αφήνοντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του τότε νεαρού φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, η οποία τοποθετήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του, το 1965. 

Παρά τις συχνές περιπολίες αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, η ανάγλυφη προτομή του γλύπτη Γ. Χουλιαρά είχε αφαιρεθεί μια νύχτα τον Δεκέμβριο του '12, από αγνώστους. Η βάση της προτομής μαρτυρούσε ότι την έσπασαν βίαια. Οταν οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα το αντιλήφθηκαν, κατήγγειλαν το γεγονός στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. «Δεν το έχουμε διαπιστώσει. Από εσάς το πληροφορηθήκαμε» τους απάντησαν οι αστυνομικοί. Η νέα προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο γλύπτη.

Χειροκρότημα
Τη στιγμή που περνούσε η πορεία από την οδό Σταδίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγο. Τη σιωπή τους διαδέχθηκε ένα θερμό χειροκρότημα. Παρόντες ήταν ο φίλος του Σωτήρη Πέτρουλα, Γιάννης Καρατζάς, ο Θανάσης Καλαφάτης (ΕΝΙΑΝ), ο ανιψιός του Σωτήρης Πέτρουλας κι ένας φοιτητής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο φοιτούσε ο Σωτήρης Πέτρουλας. 

Ποιήματα του Σωτήρη Πέτρουλα απήγγειλε η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. Η ίδια τραγούδησε και γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδεία κιθάρας.

Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν αναφέρθηκαν στις μνήμες, που ξυπνά η σημερινή πραγματικότητα: «Ακόμα και τα παιδιά μας σήμερα λιποθυμούν στα σχολεία» τόνισε ο Γ. Καρατζάς. Ο ανιψιός του Σ. Πέτρουλα, Σωτήρης Πέτρουλας κι αυτός, μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασε ο θείος του: «Φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο και παράλληλα δούλευε για το μεροκάματο και μια αξιοπρεπή ζωή. Ονειρευόταν μια κοινωνία δίκαιη, δημοκρατική, με αλληλεγγύη». Ο Θαν. Καλαφάτης (Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας) υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης.

Αγνωστος στίχος
Η Μάνια Παπαδημητρίου διάβασε έναν άγνωστο στίχο, που έγραψε στα 18 του χρόνια:«Φοβάμαι πολύ. Αλλά όχι τα πνεύματα. Τα φαντάσματα, τους βρικόλακες και τα στοιχειά. Μα φοβάμαι τους μαύρους ανθρώπους που είναι κακοί και δουλεύουν μακριά απ' το φως».

Θυμίζουμε ότι ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας δολοφονήθηκε γύρω στις 10 το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1965, στην διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει κάνοντας χρήση κλομπ και μεγάλης ποσότητας χημικών.

Πηγή: enet.gr