Σελίδες

Να καταργηθούν οι Δημοτικές εκλογές - Αφού το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας θα διοικεί κάθε Δήμο, γιατί να μπαίνουμε στα έξοδα;

Με τη λέξη “γνώμη” καθορίζει τελικά το νομοσχέδιο όπως διαμορφώθηκε τον ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονοµικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. Και όταν η γνώμη είναι αρνητική τότε υποχρεωτικά ο δήμος κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “με τη γνώµη του Παρατηρητήριου, η οποία κοινοποιείται στους δήµους, στις αρµόδιες για την εποπτεία τους Αρχές και στους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονοµικών προσδιορίζονται οι δήµοι που: α) έχουν καταρτίσει µη ρεαλιστικά σχέδια προϋπολογισµών, β) έχουν παραβεί τις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισµών που παρασχέθηκαν µε την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 1 του παρόντος και γ) δεν έχουν ενσωµατώσει το σχέδιο του προϋπολογισµού τους στην ηλεκτρονική βάση δεδοµένων του Υπουργείου Εσωτερικών εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας” και βέβαια, δεν παίρνουν την τακτική επιχορήγηση των ΚΑΠ.

Η οικονοµική επιτροπή, µεριµνά για την ενσωµάτωση του σχεδίου του προϋπολογισµού στην ηλεκτρονική βάση δεδοµένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειµένου το Παρατηρητήριο Οικονοµικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. του άρθρου 4 του ν. 4111/2013, να παράσχει τη γνώµη του επ’ αυτού, µε βάση κριτήρια που καθορίζονται µε απόφασή του, µε σκοπό την επίτευξη ρεαλιστικών και ισοσκελισµένων προϋπολογισµών.

Στη γνώµη περιλαµβάνονται και τα ποσά που η οικονοµική επιτροπή έκαστου δήµου είναι αναγκαίο να εγγράψει σε επιµέρους κωδικούς ή οµάδες κωδικών αριθµών του σχεδίου του προϋπολογισµού, ώστε αυτός να καταστεί ρεαλιστικός. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει οδηγίες για την ανάλογη διαµόρφωση του σχεδίου του προϋπολογισµού, το οποίο υποβάλλεται από την οικονοµική επιτροπή στο δηµοτικό συµβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου και υποχρεωτικά συνοδεύεται από τη γνώµη του Παρατηρητηρίου, τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και από αιτιολογική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται οι τυχόν προσαρµογές που επήλθαν στο σχέδιο του προϋπολογισµού.

Πηγή: myota.gr