Σελίδες

«Xωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ» προαναγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας

Aftodioikisi.gr

Την κατάργηση του «Καλλικράτη» με ταυτόχρονη «χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας», προανήγγειλε μιλώντας στο Ναύπλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.  Μάλιστα όπως είπε, «στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ. χλμ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ. χλμ περίπου».

Τόνισε δε ότι «οι νέοι δήμοι θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία. Ο σημερινός «συγκεντρωτισμός» του Καλλικράτη  θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του για το «νέο Δημόσιο Τομέα, τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση» ο κ. Τσίπρας μίλησε για ριζική αναδιάρθωση της Αυτοδιοίκησης με:
-          Τις περιφέρειες να μεταβάλλονται σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης με την υλοποίηση σχεδόν του συνόλου του Προγράμματος  Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, και το συντονισμό μαζί με τους δήμους των παραγωγικών και κοινωνικών δράσεων της περιοχής τους.
-          Τους δήμους να είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους και να αναλαμβάνουν το σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, στα πλαίσια του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

«Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, σκοπεύουμε να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη» και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου και θα προβλέπει με ακρίβεια την κατανομή των απαιτούμενων πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων.»