Σελίδες

Δωρεάν μαθήματα Ζωγραφικής στο Χαλάνδρι

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 
ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
(ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)

των  ΝΙΚΟΥ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ 
και  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  ΠΛΑΧΟΥΡΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ανακοίνωση της έναρξης των μαθημάτων έγινε μέσω του μπλογκ της Δημοτικής Συνεργασίας «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» στις αρχές του Μάρτη 2013. Από εκεί το «πήραν» από το LIFO (διαδικτυακά) και «βγήκαμε» εκτός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου... 

Πάνω από 110 άτομα τηλεφώνησαν για να δηλώσουν συμμετοχή. «Κρατήσαμε» όσους Χαλανδραίους μπορούσαμε. 


Δημιουργήσαμε και δεύτερο τμήμα την Πέμπτη στις 5.00 μμ. με τον Απόστολο Πλαχούρη και συνολικά 25 άτομα συμμετοχή.
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σ’ όλες τις αιτήσεις, αφού μόνο 12-13 άτομα είναι δυνατόν να έχει κάθε τμήμα (ακόμη και τώρα τηλεφωνούν για πληροφορίες).

Eίμαστε ήδη στην 10η εβδομάδα (αρχίσαμε την Τετάρτη 27 Μαρτίου) και παρακολουθούν τα μαθήματα, που γίνονται στον φιλόξενο χώρο του Στεκιού της Συνεργασίας – Αβέρωφ 7, 19 άτομα.

Η κοινωνική σύνθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον. ΄Ανεργοι και συνταξιούχοι, αλλά και φοιτήτριες και εργαζόμενοι που θέλουν να απασχοληθούν λίγες ώρες την εβδομάδα μαθαίνοντας να σχεδιάζουν.
Αναλογία ανδρών–γυναικών 3 προς 16 !!!   ΄Ηρθαν και κάποιοι μόνον για το «δωρεάν», αλλά σταμάτησαν γρήγορα...  Ακόμη ήρθαν 2-3 νέοι που θέλουν να δώσουν εξετάσεις στην Α.Σ.Κ.Τ. και δυσκολεύονται να πληρώσουν το φροντιστήριο που χρειάζονται. Πολύ θετικό αυτό...

Τελικά η ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό δείχνει πόσο πολύ έχει ανάγκη ο κόσμος από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Πολύ πετυχημένο το εγχείρημα μέχρι τώρα. Τελειώνουμε τον α΄ κύκλο στις 26 Ιουνίου 2013.

Tα μαθήματα θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβρη, την επόμενη σαιζόν, με νέα πνοή και αν μπορούμε πιο διευρυμένα (τρίωρο μάθημα, σπουδή σεκάρβουνο και χρώμα – σύνθεση, κεφάλι – μοντέλο) και με θεωρητικά μαθήματα Τέχνης.

Τα σχόλια των συμμετεχόντων για τον χώρο Διαλόγου και Πολιτισμού της Συνεργασίας είναι πολύ θετικά (φωτεινός, καθαρός και ωραίος χώρος). Πρακτικά έχουμε πρόβλημα με την έλλειψη καβαλέτων αλλά.. πού θα πάει, θα το λύσουμε κι αυτό.


Αυτό το εγχείρημα αλληλεγγύης είναι έξω από άμεση πολιτική. Αλλά είναι πιο πολιτικό απ’ ό,τι φαίνεται στην πράξη αφού μπορείς να ανακουφίζεις, να δίνεις ελπίδα μέσω της τέχνης σε ανθρώπους πιεσμένους από την οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και σε ανθρώπους που ήθελαν να γνωρίσουν την ζωγραφική.

Μακάρι αυτό το εγχείρημα να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους ίσως και με άλλες μορφές τέχνης όπως π.χ. δημιουργική γραφή, θεατρική διδασκαλία και δημιουργία ερασιτεχνικών θιάσων, μαθήματα ψηφιακής φωτογραφίας και άλλα....

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ