Σελίδες

Η οικειοποίηση των δημοτικών χώρων…

Ερώτηση της «Δράσης για τα Βριλήσσια» στο δημοτικό συμβούλιο για το κυλικείο στο ΤΥΠΕΤ 

Η ενοικίαση σε ιδιώτη, του ήδη κατάλληλα διαμορφωμένου, ισογείου του δημοτικού κτηρίου στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (ΤΥΠΕΤ), για να λειτουργήσει κυλικείο, προκάλεσε εξαρχής πολλές επιφυλάξεις, τόσο στους περίοικους του πάρκου, όσο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

Ο λόγος ήταν, τουλάχιστον από την πλευρά της «Δράσης», πως η υπάρχουσα σχετική εμπειρία στο προάστιο είναι αρνητική. Συνήθως, η ανάγκη μεγιστοποίησης των ιδιωτικών κερδών, μάλιστα τώρα, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, εξωθεί τους ιδιώτες σε παραβιάσεις των συμφωνηθέντων και συχνά σε παρανομίες σε ότι αφορά τη χρήση του δημόσιου χώρου, πράγμα που έχει συμβεί στην περίπτωση του αναψυκτηρίου της Ρεματιάς.

Και στην περίπτωση του ΤΥΠΕΤ κατ’ ανάλογο τρόπο εξελίσσεται η ιστορία. Η σύμβαση που υπεγράφη απαγορεύει ρητά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όρος που τέθηκε από την πλευρά του Δήμου, όχι μόνον για να κατευναστούν οι αντιδράσεις των περιοίκων, αλλά και για να μην μετατραπεί ο χώρος σε αναψυκτήριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας και την προστασία της φυσιογνωμίας του πάρκου.

Αλλά σταδιακά, ο ιδιώτης που ανέλαβε τη λειτουργία του κυλικείου, παρακάμπτει, με ευρηματικούς είναι αλήθεια τρόπους, τους περιορισμούς του συμβολαίου και οικειοποιείται το σύνολο του δημοτικού χώρου.

Έτσι, αντί των απαγορευμένων τραπεζοκαθισμάτων, αρχικά χρησιμοποίησε μεγάλες μαξιλάρες, ριγμένες κάτω από τα δέντρα, ενώ στη συνέχεια «εφευρέθηκαν» οι μετακινούμενοι (ανάλογα με τη σκίαση) πάγκοι, όμοιοι με τους ήδη υπάρχοντες δημοτικούς, οι οποίοι υποτίθεται προσφέρθηκαν δωρεάν από τον επιχειρηματία προς τον Δήμο!

Στους πάγκους αυτούς τοποθετούνται, εν είδει σήμανσης, τραπεζομάντηλα, ώστε να αποθαρρύνονται οι περαστικοί και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πελάτες του κυλικείου, μάλιστα για να διοργανώνονται τα πολλά παιδικά πάρτι, στα οποία φαίνεται ότι έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το κατάστημα. Επιπλέον, αντί των προσδιορισμένων από το συμβόλαιο προσφερόμενων ειδών, διατίθεται, επί παραγγελία και οτιδήποτε άλλο ζητήσει ο πελάτης, δηλαδή πίτσες, σουβλάκια, μπύρες κλπ μέχρι τις 11.00 το βράδυ.

Συνέπεια όλων αυτών; Ενώ ο Δήμος έχει παραχωρήσει ένα χώρο λίγων τετραγωνικών για χρήση κυλικείου, το πεδίο άσκησης της δραστηριότητας του συγκεκριμένου καταστήματος επεκτείνεται στο σύνολο, σχεδόν, του φυσικού πάρκου, μεταφέροντας τη φυσιολογική όχληση των περιοίκων σε περισσότερα σημεία και μετατρέποντας το χώρο σε ντεκόρ της επιχείρησης. Η προσέλκυση «πελατών» έχει αυξηθεί, (ενίοτε και εκτός προαστίου), το ωράριο κοινής ησυχίας πιέζεται (ιδίως Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι), ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών αυξάνει και ο χλοοτάπητας καταστρέφεται.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, ποιο το δημόσιο κέρδος από την όλη υπόθεση, όταν μάλιστα στο τίμημα του ενοικίου συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν παροχή ρεύματος και νερού από πλευράς Δήμου και γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν θα ήταν προτιμότερο να αναζητηθούν άλλες λύσεις, π.χ. λειτουργία των αναψυκτηρίων από συνεταιρισμό ανέργων κ.τ.λ.

Η διοίκηση πάντως, δια του Δημάρχου, δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο στη σχετική ερώτηση της «Δράσης» πως είναι ενήμερη για την κατάσταση και πως έχει ήδη υποδειχτεί στον ενοικιαστή να απομακρύνει τα πρόσθετα τραπέζια – πάγκους, προσθέτοντας μάλιστα, ότι σε περίπτωση μη άμεσης συμμόρφωσής του, αυτά θα απομακρυνθούν από την Υπηρεσία Καθαριότητας.