Σελίδες

Έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των πλημμυρών στο Χαλάνδρι ζητά η "Αντίσταση με τους Πολίτες"

image003Από την Στάση

Η χθεσινή καταστροφή σε περιοχές του Χαλανδρίου και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί εύκολα να καταχωρηθεί  απλά και μόνο ως φυσικό φαινόμενο.  Πολύ περισσότερο που τόσο στην περιοχή του συνοικισμού όσο και σε αυτή του Πατήματος οι πλημμύρες –αν και διαφορετικής έντασης-επαναλαμβάνονται  ανά δεκαετία. 

Η χθεσινή εικόνα του συνοικισμού με τα πλημμυρισμένα υπόγεια  και τους κατεστραμμένους λέβητες, ασανσέρ και αυτοκίνητα αποτελεί ντροπή για την πόλη και θλιβερή υπόμνηση για την αδιαφορία των αρχών και την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας ενός μεγάλου τμήματος του Χαλανδρίου.

Ο εγκιβωτισμός της κοίτης στην οδό Ποταμού Καλαμά, τα έργα αύξησης της διατομής και της παροχετευτικότητας του ρέματος στην περιοχή της Αττικής οδού, τα έργα στήριξης των πρανών με τρόπο που βοηθά στην αύξηση αντί στην μείωση της ορμής των νερών, η έλλειψη υδρολογικής και υδραυλικής μελέτης της διατομής διέλευσης πλημμυρικών παροχών, η μη τήρηση του διατάγματος προστασίας της ρεματιάς όσον αφορά τα υλικά και τον τρόπο φύτευσης των πρανών, ο ελλιπής καθαρισμός ή ο καθαρισμός της ρεματιάς με μηχανικά μέσα που αλλοιώνουν ή και αυξάνουν την φυσική ροή του νερού, είναι μερικές από τις αιτίες για τις θλιβερές καταστάσεις που βίωσαν οι κάτοικοι του Συνοικισμού και δικαιολογούν την αγανάκτηση και την οργή τους απέναντι στην κρατική πολιτική κεντρικά και τοπικά.
Η έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού της πόλης για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, η βοήθεια από τα γειτονικά Βριλήσσια και την περιφέρεια για τον καθαρισμό της περιοχής αναδεικνύουν την ανάγκη για μια συστηματική πολιτική απόκτησης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Οικονομικές ενισχύσεις και κατάργηση δημοτικών τελών για ένα διάστημα θα μπορούσαν να είναι δύο από αυτά. Άλλωστε είναι ανήθικο και άδικο να ζητούνται ανταποδοτικά δημοτικά τέλη από ανθρώπους στους οποίους το κράτος και η διοίκηση του δήμου αδυνατεί να προσφέρει στοιχειώδη προστασία και βοήθεια.

Για την συζήτηση όλων των παραπάνω και την εξεύρεση τρόπων αποκατάστασης και προστασίας από παρόμοια φαινόμενα  ο Σίμος Ρούσσος  κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην γειτονιά ζήτησε από τον δήμαρχο την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου.