Σελίδες

Τα βιοκαύσιμα οδηγούν στην παγκόσμια πείνα

Η ανάγκη για μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα καθιέρωσε τη χρήση των βιοκαυσίμων. Οι επικριτές τους τα θεωρούν υπεύθυνα για τους λιμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πετρέλαιο κίνησης μπορεί να περιέχει από 5 - 10% αιθανόλη. Από το 2011 η αμφιλεγόμενη βενζίνη Ε10, με 10% περιεκτικότητα σε φυτικά λάδια, είναι διαθέσιμη στη Γερμανία. Το αντίστοιχο ποσοστό περιεκτικότητας στην Ελλάδα είναι έως 7%.

Η γερμανική κυβέρνηση, παρά την ισχυρή κριτική που δέχτηκε, ενέκρινε τη χρήση της, με στόχο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ για μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στους δρόμους. Πρόκειται για μία κίνηση όχι απαραίτητα οικονομικότερη, η οποία όμως ανεξαρτητοποιεί την παραγωγή καυσίμων κατά ένα μικρό ποσοστό από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας Ντιρκ Νίμπελ ζητά να σταματήσει η παραγωγή των καυσίμων φυτικής προέλευσης, κερδίζοντας την υποστήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με ορισμένους πρόσθετους περιορισμούς στην παραγωγή βιοκαυσίμων σε Γερμανία και Αμερική θα οδηγηθούμε σε εξωφρενικές αυξήσεις στις σοδειές», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Η στροφή στην πολιτική του Νίμπελ, αποσκοπεί στο τέλος της παραγωγής Ε10, τουλάχιστον μέχρις ότου διασφαλιστεί ότι το φαγητό δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων. «Με άλλα λόγια, το φρούτο να διατηρεί το ρόλο του στην ανθρώπινη διατροφή, και μόνο τα υπολείμματα να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καυσίμων».

Ένα πιάτο φαΐ ή ένα ρεζερβουάρ βενζίνη;

Ο Ρομάν Χέρε, ειδικός σε θέματα διατροφής του οργανισμού FIAN, παρατηρεί μία άμεση σχέση ανάμεσα στην παραγωγή βιοκαυσίμων και στο φαινόμενο της παγκόσμιας πείνας.
«Από την αρχή ακόμη των δημόσιων συζητήσεων για τα βιοκαύσιμα μία πενταετία πριν ζητήσαμε να μπει ένα τέλος στις επενδύσεις στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Χέρε στη DW. Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για την καλλιέργεια καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμου και ελαιοκράμβης με στόχο την παραγωγή βιοαιθανόλης και φυτικών λαδιών προοριζόμενων για βιοντίζελ, πρόσθεσε, είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Πρόκειται για μία πολιτική που οδηγεί στην παγκόσμια πείνα».

Το 2010 η ΕΕ εισήγαγε 780 εκ. λίτρα αιθανόλης και 2,2 δις λίτρα βιοντίζελ. Ο βασικός προμηθευτής αιθανόλης ήταν η Βραζιλία, ενώ ακολουθούν Αίγυπτος, Βολιβία, Καμπότζη, Σουδάν και Γουατεμάλα. Χώρες που ανέλαβαν καλλιέργειες με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων, σταμάτησαν να καλλιεργούν σιτάρι και καλαμπόκι. Πρόκειται για τις βασικές γι’ αυτούς πηγές τροφίμων, η έλλειψη των οποίων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα σιτηρά.
Σήμερα πάνω από 1 δισεκ. ανθρώπων πλήττονται από πείνα. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι παράγουν τροφές, που προορίζονται κατά κύριο λόγο για αυτοκατανάλωση.

Οι ανατιμήσεις των τροφίμων εντείνουν τη διατροφική κρίση


Όταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται, πλήττονται πρώτα οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας προειδοποιεί ότι νέα κρούσματα λιμού θα πλήξουν τις φτωχιές χώρες, αν οι τιμές των προϊόντων συνεχίσουν να αυξάνονται.

Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που διαφωνούν με τη συσχέτιση ανάμεσα στα βιοκαύσιμα και την παγκόσμια πείνα. «Δυστυχώς η πείνα είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετούς πληθυσμούς εδώ και δεκαετίες», επισημαίνει ο Αλεξάντερ Κνέμπελ από τον οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος σημειώνει ότι «το ζήτημα της “διανομής” είναι αυτό που οδήγησε στη φτώχια».

Mirjam Gehrke / Χρύσα Βαχτσεβάνου
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου