Σελίδες

Υπερπλήρες το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

16o-sxoleioαπό την Αμαρυσία

Θέμα μεταφοράς των μαθητών που διαμένουν στο Πάτημα αλλά δεν μπορούν να εγγραφούν στο 16ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, λόγω υπερπληρότητας των θέσεων, φαίνεται ότι θα προκύψει από τον Σεπτέμβριο στον Δήμο Χαλανδρίου. 

Όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η αντιδήμαρχος Παιδείας Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση, «για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών αυτών».
Όπως εξήγησε η ίδια, «ενώ δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει στο γονέα να εγγράψει το παιδί του σε συγκεκριμένο σχολείο, ωστόσο η νομοθεσία ορίζει ότι εάν η απόσταση του σχολείου ενός παιδιού, εφόσον είναι δημόσιο, από το σπίτι του είναι μεγαλύτερη από 1.200 μ., τότε ο Δήμος υποχρεούται να αναλάβει τη μεταφορά του».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απόσταση του Πατήματος από το πλησιέστερο σχολείο, δηλαδή το 5ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, είναι μεγαλύτερη από τα 1.200 μ., οπότε ο Δήμος καλείται να διασφαλίσει τη μεταφορά των μαθητών.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας τόνισε ότι ενώ πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια τον Δήμο Χαλανδρίου, εντούτοις πρόκειται για ένα συνηθισμένο θέμα για τους δήμους που φιλοξενούν υπερτοπικά σχολεία, όπως π.χ. μουσικά, στα οποία φοιτούν παιδιά από διαφορετικές περιοχές, ενώ σημείωσε ότι μέχρι πρότινος αυτή ήταν αρμοδιότητα της Νομαρχίας.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η κ. Χατζηγεωργίου, είναι ακόμα δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των μαθητών που θα μεταφέρονται, καθώς αν και οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, ωστόσο οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

«Υπολογίζουμε ότι με βάση τις εγγραφές, περίπου 50 παιδιά δεν θα μπορούν να στεγαστούν στο 16ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο», συνέχισε η αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «όμως δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτός ο αριθμός με τις μετεγγραφές και εάν δεν οριστικοποιηθεί ο αριθμός των παιδιών εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Όπως είπε, τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών «μας ζήτησαν να έχουμε έτοιμη την απόφαση ώστε να είμαστε έτοιμοι μόλις έρθει η λίστα να κάνουμε προκήρυξη διαγωνισμού».
«Παρακαλώ για την ψήφο σας για την έγκριση μίσθωσης πούλμαν για τη μεταφορά τους, γιατί αυτά τα παιδιά ούτως ή άλλως αδικούνται φεύγοντας από την περιοχή τους και στερούνται το σχολείο της γειτονιάς. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να τα στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο».

«Ανάγκη να λυθεί το κτηριακό»
Την ανάγκη να γίνει «χαρτογράφηση» των παιδιών του Πατήματος και να διερευνηθεί εάν τα παιδιά είναι σωστά εγγεγραμμένα στο 16ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και δεν υπάγονται στους γειτονικούς Δήμους Γέρακα και Βριλησσίων, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Λάζαρος Παναγιώτου.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Στέλλα Μπράτιμου δήλωσε ότι «το ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος για τη μεταφορά των παιδιών, που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά και τις οικογένειες».

Ωστόσο, η ίδια έθεσε επί τάπητος δύο ζητήματα: «Πρώτα απ’ όλα είναι αντιπαιδαγωγικό να μεταφέρονται οι μαθητές σε άλλη περιοχή, ειδικά σε αυτή την ηλικία, στην οποία για την κοινωνικοποίησή τους δεν παίζει ρόλο μόνο το σχολείο αλλά και η γειτονιά», σημείωσε και συνέχισε: «Επίσης, το Πάτημα είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται συνεχώς, επομένως είναι ευθύνη του Δήμου να διαπιστώσει πώς θα λύσει κτηριακά ζητήματα που προκύπτουν».

«Αυστηρότερος έλεγχος εγγραφών»

Απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων, η κ. Χατζηγεωργίου παραδέχτηκε ότι «φημολογείται ότι επειδή το Πάτημα έχει το συγκεκριμένο γεωγραφικό περίγραμμα, πολλά παιδιά από τον Γέρακα και τα Βριλήσσια, που μένουν πολύ κοντά στο σχολείο, φοιτούν εκεί και γι’ αυτό το λόγο αναγκάζονται τα παιδιά του Πατήματος να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία».

Ωστόσο, η ίδια διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό δεν εμπλεκόμαστε ως Δήμος, γιατί δεν παρεμβαίνουμε στη διαδικασία των εγγραφών, αλλά μόνο στα κτηριακά θέματα».

Μάλιστα, η αντιδήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι τόσο ο διευθυντής όσο και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που έχουν εγγραφεί έχουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εγγραφούν.
«Το ζήτημα είναι ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερος ο έλεγχος ως προς τα στοιχεία που ζητούνται για την απόδειξη της διεύθυνσης κατοικίας.
Πάντως, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό», κατέληξε η κ. Χατζηγεωργίου.

Τελικά, η εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε ομόφωνα.