Σελίδες

Πόσα χρήματα άρπαξαν από κάθε ΑΕΙ λόγω του "κουρέματος"

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ανά Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αφαιρέθηκαν συνολικά από τα διαθέσιμα των Πανεπιστημίων, με την μετατροπή των κεφαλαίων τους σε ομόλογα και το «κούρεμα» τους στην συνέχεια,  περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ !

Τις μεγαλύτερες απώλειες  έχει  το ΕΜΠ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το ΑΠΘ. 



Επισημαίνεται ότι η αυθαίρετη αυτή διαδικασία, έγινε εν αγνοία των διοικήσεων των ΑΕΙ, στερώντας τις σχολές έστω και από αυτές τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που είχαν για να λειτουργήσουν,  δημιουργώντας πλέον οικονομικά αδιέξοδα. 

Επιπλέον, στην αγωνιώδη προσπάθεια των διοικήσεων για να λειτουργήσουν οι σχολές και στην συναίσθηση της κρίσιμης κατάστασης από τον υπουργό Παιδείας, που επιχειρεί να αποδεσμευθεί η οικονομική ενίσχυση των σχολών, από το εάν εφορμόζεται ο νέος νόμος για την Παιδεία, άλλοι κυβερνητικοί, οικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες απαντούν με ύβρεις κατά των Πανεπιστημίων και των Πρυτανικών Αρχών, αλλά και του υπουργού.

 Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κος Τ. Αλμπάνης:  

«Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη σήμερα από ενίσχυση του έργου και του ρόλου τους, όσο ποτέ άλλοτε, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Όσοι επιτίθενται στα Πανεπιστήμια και τις εκλεγμένες διοικήσεις τους, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν τους ενδιαφέρει, αν η διακοπή της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας τους και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» σημειώνει στη δήλωσή του και υπογραμμίζει: «Οι Πρυτανικές Αρχές δίνουν αγώνα, ώστε τα Ιδρύματα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά και όρθια, χωρίς να αναστείλουν καμία εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, παρά τις δύσκολες και συχνά ανυπέρβλητες συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένα να λειτουργήσουν».


Επίσης η Εκτελεστική Γραμματεία της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ με επιστολή στον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη, ζητά μέχρι να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής (που θα επανεξετάσει το νόμο για τα ΑΕΙ)  να παγώσουν οι διαδικασίες εκλογής των μελών Συμβουλίων Διοίκησης:

Κύριε Υπουργέ,

Η  Εκτελεστική Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ σημειώνει ότι οι προϋπολογισμοί δεν έχουν εγκριθεί ούτε στα ΤΕΙ που έχουν Συμβούλια (!), δηλαδή ο νόμος δεν λειτουργεί με ευθύνη των πολιτικών και όχι των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Υπ’ αυτή την έννοια η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για διάλογο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τη χαιρετίζουμε.
Απαιτούμε, την συμμετοχή μας στη συσταθείσα ομάδα εργασίας για την άρση των στρεβλώσεων του νόμου, άλλωστε είμαστε οι μόνοι που έχουμε εμπειρία εφαρμογής του, και θεωρούμε ότι μέχρι να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα πρέπει να παγώσουν οι διαδικασίες εκλογής των μελών Συμβουλίων Διοίκησης.

                                 Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΤΕΙ

Γιώργος Χαραλαμπίδης      Αθανάσιος Μητρόπουλος    Γρηγόρης Γκίκας
Καθηγητής                                  Καθηγητής                      Καθηγητής             
 Πρόεδρος ΤΕΙ                Πρόεδρος                      Πρόεδρος ΤΕΙ    
Δ. Μακεδονίας              ΤΕΙ Καβάλας                        Ηπείρου

Πηγη στοιχείων : esos