Σελίδες

Ελλάς - Γαλλία και σοσιαλδημοκρατική συμμαχία, κόντρα στη Γερμανία

Λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στον απόηχο της απόφασης Eurogroup- ESM για "πάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εξαιτίας της γερμανικής διαφωνίας για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.

Στη Σύνοδο η Ελλάδα συγκροτεί συμμαχία με τη Γαλλία, την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, απέναντι στη Γερμανία και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κυβερνητικές πηγές συνεπώς δήλωναν αισιόδοξες ότι οι σκληροί του Βερολίνου θα απομονωθούν. Κατά πόσον όμως η Γερμανία ακόμη και μόνη δε θα καταφέρει να περάσει για άλλη μία φορά τις θέσεις της, μένει να φανεί.

Αναμένεται δε νέα δήλωση των θεσμών, όχι όμως σήμερα, αλλά όπως ελπίζει η κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα, η οποία εκτιμάται ότι θα "ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα" καίτοι θα προβαίνει σε συστάσεις στην ελληνική πλευρά διότι δεν ενημέρωσε προτού προβεί σε εξαγγελίες για τη διανομή του πλεονάσματος.

"Τώρα είναι η ώρα να έχουμε μια διέξοδο. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους ομολόγους μου. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας", δήλωσε ο κ.Τσίπρας πριν τη Σύνοδο. Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό, λέγοντας: "Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, σε πολύ δύσκολους, πολύ ευαίσθητους καιρούς, για της Ευρώπη στο σύνολό της. Θεωρώ πως πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή, να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να λάβουμε γενναίες αποφάσεις για τον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να υλοποιούνται οι υποχρεώσεις μας –από όλες τις πλευρές, ωστόσο– προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να αποφύγουμε τα εμπόδια, και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κατάσταση για το μέλλον."

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί που εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Ελλάδα με αιχμές για τη Γερμανία. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο και ο (απερχόμενος) Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και χθες ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή κατέθεταν αίτημα μαζί με τις ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων, για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα την Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές κατά Ντάισελμπλουμ.

Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε ο κ.Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα, φωτογραφίζοντας σαφώς τη Γερμανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον κ.Σουλτς, είπε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας.Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5% +1,0%. Ζήτησε το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα. Και χαρακτήρισε δικαίωμα της Ελληνικής κυβέρνησης  τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε "γραμμή" Μοσκοβισί. Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο.

Η δήλωση των θεσμών, που αναμένεται να ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα

Αισιόδοξες δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.
Κατόπιν τούτου, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Τσίπρας σε Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Ο Σόιμπλε φέρεται διαφορετικά στις χώρες με προοδευτική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι στηρίζουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως σημείωναν και κυβερνητικές πηγές, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων και κατά του Σόιμπλε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα υποστήριξαν το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να διανείμει την υπεραπόδοση των στόχων του πλεονάσματος. 
Υποστηρικτικοί ήταν επίσης Κόστα Τζεντιλόνι, ενώ εκφράστηκε και η στήριξη της συνόδου των Σοσιαλιστών μέσω Στόιτσκοφ για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί θέμα αρχών για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Ο κ.Τσίπρας είπε ειδικότερα στη Συνόδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι:
* "Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης.
* Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις.
* Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
* Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος.
* Όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία.
* Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης.
* Είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων."

Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι κατά Ντάισελμπλουμ

Αίτημα της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών με στήριξη από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και των Πρασίνων, για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα την Ελλάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Ο Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, επισήμανε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση» ενώ όπως τόνισε στη Διάσκεψη πρέπει «να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».

Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε στην Ολομέλεια και η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι» καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

Βίκυ Σαμαρά

PHOTO: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti