Ομπάμα σε Τσίπρα: Όλα θα πάνε καλά

Μια φιλική σχέση φαίνεται ότι "χτίστηκε" στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες, καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πέραν από θέματα πολιτικής φύσεως και πολύ προσωπικά τους ζητήματα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: "Ο Μπ. Ομπάμα ήταν φιλικός προς τον Πρωθυπουργό –4 φορές τον αποκάλεσε στις επίσημες δηλώσεις του «Αλέξη»- ενώ στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας οι δύο άνδρες βρήκαν την ευκαιρία να αναφερθούν και σε πολύ προσωπικά ζητήματα.

Ο Μπ. Ομπάμα αποκάλυψε ότι θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια ως πολίτης στην Ουάσιγκτον προκειμένου να μην αλλάξει σχολείο η μικρότερη κόρη του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολη. «Δεν είμαι μόνο Πρόεδρος των ΗΠΑ», φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο Μπαράκ Ομπάμα, εννοώντας ότι έχει στο κεφάλι του αρκετά προβλήματα που δεν αφορούν, κατ' ανάγκη, τους πολίτες των ΗΠΑ.

Οι αναφορές στην οικογένειά του ήταν συχνές και δεν παρέλειπε να τονίσει την σημασία που έπαιξε η σύζυγος του Μισέλ στα δύσκολα αυτά 8 χρόνια της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε γνώστης του βιογραφικού του Αλέξη Τσίπρα και τον ρώτησε πως και ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια με την πολιτική και πόσο άλλαξε η ζωή του από τη μέρα που έγινε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την οικογένειά του και τους δύο του γιούς.

Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με την οικογένεια του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Ακολούθησε μάλιστα ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών για το ποια μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, για τα οποία κανείς από τους δύο ηγέτες δεν αποκάλυψε.

Στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση ενώ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.
Ο Πρωθυπουργός είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι ήταν και ιστορική και πολύ σημαντική η ομιλία του και τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους".

"Η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που της ταιριάζει"

Από την κυβέρνηση, επίσης, γίνεται λόγος για προσπάθεια από πλευράς αντιπολίτευσης, να μειωθεί η αξία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

"Τελικά η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που τις ταιριάζει. Αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο, περιορίζεται στο να ζητά συνεχώς εκλογές, ενώ σήμερα προσπαθεί να μειώσει την αξία της επίσκεψης Ομπάμα.

Εγκλωβισμένη στη γραμμή των Σαμαρά / Βενιζέλου για το χρέος [το θεωρούσαν βιώσιμο!...] η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να καταλάβει ότι «το χρέος είναι το κλειδί της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε και ο αμερικανός Πρόεδρος. Ακόμα δεν έφυγε από τη χώρα μας ο Πρόεδρος Ομπάμα και η ΝΔ σπεύδει να μιλήσει απαξιωτικά για τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για το χρέος. «Και οι Δημοκρατικοί να κέρδιζαν στις εκλογές ο Ομπάμα δεν πρόκειται να ρυθμίσει και να λύσει το χρέος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στελέχους της ΝΔ. Πιθανόν, στη ΝΔ να θεωρούν τον αμερικανό Πρόεδρο σε ρόλο… μπακαλόγατου που βγάζει το τεφτέρι του και σβήνει χρέη ή αλλιώς, τον θεωρούν ψεύτη. Εκεί στα γραφεία στην Πειραιώς να γνωρίζουν ότι και μόνο η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ σε μια χώρα είναι πολιτική πράξη.

Η παρέμβαση του για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.", σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.