Σελίδες

Με χαμόγελα αναχώρησε από την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στις 4 μ.μ. αναχώρησε από την Αθήνα για το Βερολίνο ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
Το δικό του «όραμα για τη δημοκρατία», με φόντο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε με μια ιστορική ομιλία στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων αλλά και «ελπίδας» στην Ελλάδα.

Η ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε με το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα της δημοκρατίας.


–– ADVERTISEMENT ––
«Όπως θα έχετε προσέξει ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος κι εγώ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο διαφορετικοί. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι πάνω από τα πρόσωπα. Τις ερχόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση μου κι εγώ θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε μια ομαλή μετάβαση, γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. 

«Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για το προσφυγικό και συνεχάρη την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείχνει. 

«Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στις ακτές έχει εμπνεύσει όλον τον κόσμο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να αφεθούν μόνοι. Μία συλλογική ανταπόκριση από την Ευρώπη και τον κόσμο θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι θα λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και επεσήμανε τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα με στόχο την ανάκαμψη. 

«Στις περίπου τριάντα ώρες που έμεινε στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επανειλημμένα την υποστήριξη του στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση. Όμως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ διάλεξε συμβολικά τη χώρα – λίκνο της δημοκρατίας προκειμένου να καταθέσει και την πολιτική του παρακαταθήκη για τις προκλήσεις που οι σύγχρονες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν με άμεσες και έμμεσες αναφορές στον διάδοχό του Ντόναλντ Τράμπ», μετέδωσε ο ανταποκριτής του euronews στην Αθήνα, Σταμάτης Γιαννίσης.

http://gr.euronews.com/