Το αφεντικό πετάει τη γραβάτα

Deutsche Welle 

Το τέλος της γραβάτας στο γραφείο; Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών εταιρειών αποδεσμεύονται από τους αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας. Επιπλέον, προτρέπουν τους συνεργάτες τους να τους μιλούν στον ενικό. 

Η ψηφιακή εποχή έρχεται να σημάνει και το τέλος του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας στη γερμανική οικονομία. Η γραβάτα, το κουστούμι και το ταγιέρ δίνουν τη θέση τους σε πιο άνετα και καθημερινά ρούχα, ενώ πολύ συχνά στις εταιρείες οι συνεργάτες μιλούν στον ενικό ακόμη και στους προϊσταμένους τους.

Ο διευθυντής της σύγχρονης εποχής διατηρεί το προφίλ ενός ανοιχτού και δραστήριου ανθρώπου με καινοτόμες ιδέες, χωρίς να αναλώνεται σε τυπικότητες. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η προσέγγιση δημιουργικών ανθρώπων από τον χώρο των start ups.
Πόσο πειστική είναι όμως αυτή η νέα εικόνα του «άνετου» διευθυντή και πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τη νέα εποχή που θέλει όλους τους συναδέλφους να μιλούν μεταξύ τους στον ενικό; 


Με αθλητικά στη γενική συνέλευση
Ακόμη και σε επίσημες συναντήσεις πολλοί διεθυντές προτιμούν το πιο καθημερινό ντύσιμοΕμφανίσεις όπως αυτή του διευθυντή του ασφαλιστικού ομίλου Allianz Όλιβερ Μπέτε, με κόκκινα αθλητικά παπούτσια στη γενική συνέλευση πριν από μερικές εβδομάδες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μπορεί η επιλογή του υποδήματος να οφείλεται στον μαραθώνιο που διοργάνωσε η εταιρεία για το προσωπικό της, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι ήταν και ένα μήνυμα αλλαγής και στροφής προς το μέλλον.
Παρόμοια εικόνα και στην εταιρεία Siemens. Εδώ και μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα μετά από μια εκδήλωση για εταιρείες start up, ο επικεφαλής του ομίλου Τζόι Κέσερ εμφανίζεται συχνά με ανοιχτό πουκάμισο και τζιν. Τον ίδιο ενδυματολογικό κώδικα ακολουθεί και ο διευθυντής της Ντάιμλερ, Ντίτερ Τσέτσε, ο οποίος δηλώνει: «Σε εμάς μπορεί ο καθένας να φορέσει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχουν κανόνες».

Μήπως η γραβάτα θέτει όρια;
Η νέα χαλαρή διάθεση προκαλεί φόβο σε αρκετούς εργαζόμενους ότι έτσι ουσιαστικά εξαλείφονται τα όρια μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων. Μερικοί εργαζόμενοι ωστόσο δεν μπορούν εύκολα να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα. Παλιότερα γνώριζαν τι ρούχα έπρεπε να επιλέξουν. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, όπως επισημαίνει και ο Χανς Όχμαν, που εργάζεται ως σύμβουλος προσωπικού και μάνατζμεντ στην εταιρεία Κίνμπαουμ. Ειδικά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, στη σκάλα της ιεραρχίας βρίσκονται κάπου στη μέση, προβληματίζονται στην επιλογή ρούχων. Συνήθως θέλουν να ακολουθήσουν τη γραμμή του προϊσταμένου τους για να είναι αρεστοί.

Η νέα χαλαρή διάθεση στο γραφείο προκαλεί ανησυχία σε πολλούς που φοβούνται ότι έτσι ουσιαστικά εξαλείφονται τα όρια μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων. Ο κ. Όχμαν πάντως επισημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού η απουσία της γραβάτας ή η χρήση του ενικού δε σημαίνουν και την απουσία ιεραρχίας. Μπορεί οι συνεργάτες σήμερα να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις εταιρείες, τις σημαντικές αποφάσεις όμως συνεχίζουν να τις λαμβάνουν οι διευθυντές. Με ή χωρίς γραβάτα.
 
Αλεξάνδρα Κοσμά