
Το τέλος της γραβάτας στο γραφείο; Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών εταιρειών αποδεσμεύονται από τους αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας. Επιπλέον, προτρέπουν τους συνεργάτες τους να τους μιλούν στον ενικό.
Η ψηφιακή εποχή έρχεται να σημάνει και το τέλος του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας στη γερμανική οικονομία. Η γραβάτα, το κουστούμι και το ταγιέρ δίνουν τη θέση τους σε πιο άνετα και καθημερινά ρούχα, ενώ πολύ συχνά στις εταιρείες οι συνεργάτες μιλούν στον ενικό ακόμη και στους προϊσταμένους τους.
Ο διευθυντής της σύγχρονης εποχής διατηρεί το προφίλ ενός ανοιχτού και δραστήριου ανθρώπου με καινοτόμες ιδέες, χωρίς να αναλώνεται σε τυπικότητες. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η προσέγγιση δημιουργικών ανθρώπων από τον χώρο των start ups.
Πόσο πειστική είναι όμως αυτή η νέα εικόνα του «άνετου» διευθυντή και πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τη νέα εποχή που θέλει όλους τους συναδέλφους να μιλούν μεταξύ τους στον ενικό;
Πόσο πειστική είναι όμως αυτή η νέα εικόνα του «άνετου» διευθυντή και πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τη νέα εποχή που θέλει όλους τους συναδέλφους να μιλούν μεταξύ τους στον ενικό;
Με αθλητικά στη γενική συνέλευση

Παρόμοια εικόνα και στην εταιρεία Siemens. Εδώ και μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα μετά από μια εκδήλωση για εταιρείες start up, ο επικεφαλής του ομίλου Τζόι Κέσερ εμφανίζεται συχνά με ανοιχτό πουκάμισο και τζιν. Τον ίδιο ενδυματολογικό κώδικα ακολουθεί και ο διευθυντής της Ντάιμλερ, Ντίτερ Τσέτσε, ο οποίος δηλώνει: «Σε εμάς μπορεί ο καθένας να φορέσει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχουν κανόνες».
Μήπως η γραβάτα θέτει όρια;

Η νέα χαλαρή διάθεση στο γραφείο προκαλεί ανησυχία σε πολλούς που φοβούνται ότι έτσι ουσιαστικά εξαλείφονται τα όρια μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων. Ο κ. Όχμαν πάντως επισημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού η απουσία της γραβάτας ή η χρήση του ενικού δε σημαίνουν και την απουσία ιεραρχίας. Μπορεί οι συνεργάτες σήμερα να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις εταιρείες, τις σημαντικές αποφάσεις όμως συνεχίζουν να τις λαμβάνουν οι διευθυντές. Με ή χωρίς γραβάτα.
Αλεξάνδρα Κοσμά