Σελίδες

Ρένα Δούρου: Προτάσεις νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του προσφυγικού

Στις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα του προσφυγικού καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα, από την κυβέρνηση, σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του ζητήματος, αναφέρθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ίδια ζήτησε, ύστερα από τη σχετική συζήτηση του θέματος από τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την καλύτερη διαχείριση του θέματος. «Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει αρκετά. Μπορούμε ακόμη περισσότερα. Με το κατάλληλο νομοθετικό υπόβαθρο. Με συντονισμό. Με σύστημα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Η ίδια, αφού τόνισε ότι «σήμερα δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια του χρόνου αλλά ούτε και την πολυτέλεια της δημιουργίας εντυπώσεων, του εντυπωσιασμού για αλλότριους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής, στην πρόσφατη δημιουργία, μαζί με τη ΓΓ Εμπορίου, του πρώτου στην Ελλάδα, Κέντρου logistics, «προκειμένου, πρώτον, να προστατέψουμε τους πρόσφυγες από ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης». «Και δεύτερον να δώσουμε στην εκδήλωση της αλληλεγγύης από την πλευρά των πολιτών, τη δομή εκείνη που θα την κάνει να πιάσει τόπο».

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις, νέες πρωτοβουλίες, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, είναι υποχρεωτικό, ύστερα μάλιστα και από την έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων, και τη σχετική συναντίληψη που επικράτησε σε συγκεκριμένα θέματα , να προχωρήσουμε σε τρία ζητήματα». «Πρώτον την μεταρρύθμιση – συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με την παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ, δεύτερον, την ανάγκη προσλήψεων στα κέντρα φιλοξενίας. Και τρίτον, και αυτό αφορά άμεσα εμάς, τη σύσταση Διαπαραταξιακής επιτροπής».

Αναφερόμενη στην ανάγκη συγκεκριμένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, η Περιφερειάρχης κατέθεσε προτάσεις για μεταρρύθμιση των νόμων 4018/2011 και 4332/2015, προκειμένου να διευκολυνθούν διοικητικά και οικονομικά οι ΟΤΑ στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν, όπως είναι η μεταφορά των προσφύγων από τα σημεία άφιξης ή προσωρινής διαμονής τους προς ή από τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, εντός ή εκτός των γεωγραφικών τους ορίων, τη διαμονή, τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψή τους, κ.α. «Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου είναι υπερώριμο αίτημα, και όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ανάλογων πόρων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, για παράδειγμα, μπορεί η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να μεταφέρει τους μετανάστες, και να μην στοιβάζονται αυτοί στον Πειραιά», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η ίδια παρατήρησε ότι «το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται πρόσχημα για διαγκωνισμό στη δημιουργία εντυπώσεων» και υπογράμμισε ότι «ουδείς διαθέτει το μονοπώλιο της ευαισθησίας ή της γνώσης στην διαχείρισή του».