-Η κυβέρνηση καταρρέει, οι πολίτες κατάλαβαν τα ψέματα της και εξεγείρονται, οι βουλευτές της δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις πλατείες, οι Ευρωπαίοι μας πετάνε έξω από τη Σένγκεν και οι τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα από το κούρεμα καταθέσεων;
-Ή, απλά, η κυβέρνηση περνά μια δύσκολη περίοδο και έχει να διαχειριστεί την «κληρονομιά» που παρέλαβε μετά από 40 χρόνια δικομματικής νομής της εξουσίας και αντιμετωπίζει όλο το «βολεμένο» ή το στρεβλό μοντέλο που οικοδομήθηκε και κάθε αλλαγή προξενεί αντιδράσεις;
Ας τα πάρουμε από την αρχή: Αυτό που παρουσιάζεται στα δελτία των 8μμ απλά δεν είναι η πραγματικότητα. Γνωστός δημοσιογράφος περιέγραφε δημοσίως ότι ξεκίνησε να πάει Γαλαξίδι γκρινιάζοντας για μπλόκα που έχουν παραλύσει το εθνικό οδικό δίκτυο. Με μια ελάχιστη παράκαμψη, έφθασε στον προορισμό του χωρίς να δει πουθενά «πλήθη εξεγερμένων αγροτών»… Είδε όμως ξενοδόχους να διαμαρτύρονται διότι οι πιθανοί πελάτες τους αποθαρρύνονται από τις πληροφορίες για κλειστούς δρόμους και δεν πλησιάζουν τα ξενοδοχεία τους. Επίσης συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής οι οποίοι μάλλον αδιάφοροι ήταν… Φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει η γνωστή αντίληψη «αν η αλήθεια απειλεί να χαλάσει ένα ρεπορτάζ, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια»…
Ας μιλήσουμε λοιπόν ειλικρινά: Ναι υπάρχει μια μεγάλη μάχη με το τρίγωνο της διαπλοκής: τράπεζες-ΜΜΕ-πολιτικοί (αναφέρομαι βεβαίως σε μέρος του πολιτικού προσωπικού, αυτό που είχε και έχει σχέσεις εξάρτησης). Αυτό το τρίγωνο δίνει μάχη ύπαρξης και έτσι εξηγείται η σφοδρότητα και η ακραία αντίδραση τους. Αυτό που φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ καναλαρχών, «ή εμείς ή αυτοί», πιστεύω ότι ισχύει.
Είναι όμως επαρκές για να εξηγήσει το ότι τμήματα της κοινωνίας (μεγάλα ή μικρότερα) αντιδρούν έντονα; Όχι. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα, κυβερνητικές αστοχίες, βαριά κληρονομιά από την διακυβέρνηση των προηγούμενων δεκαετιών που θεωρούσε το κράτος «λάφυρο» και τους πολίτες απόλυτα χειραγωγίσιμους… Υπάρχει και ένας κόσμος που κουράστηκε να πληρώνει και ήλπιζε ότι αυτό θα έληγε ως δια μαγείας από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά έχουμε και εμείς ευθύνες διότι, πριν τις πρώτες εκλογές του Γενάρη 2015, δεν είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα με μιας, ή ακόμα και ότι απλά δεν μπορεί να γίνουν όλα… Ακόμη, δεν περιμέναμε την τόση εκδικητικότητα των δανειστών απέναντί μας.
Όλα αυτά όμως δεν αλλάζουν στο ελάχιστο το γεγονός ότι μόνο μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να παλέψει προκειμένου να υιοθετηθούν πολιτικές που θα είναι δίκαιες και αναπτυξιακές. Μόνο η αριστερά μπορεί να παλέψει με επιτυχία κατά της διαπλοκής και των ωφελημένων της μέχρι πριν ένα χρόνο ασυδοσίας που χαρακτήριζε την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.
Το καλό είναι ότι ξεκινήσαμε «από τα θεμέλια» την κατάργηση του συστήματος διαπλοκής. Πλέον η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα δεν είναι η ίδια. Κανείς δεν μπορεί να δανείζεται ή να δανείζει χωρίς να το δικαιούται. Τα «δανεικά και αγύριστα» του παρελθόντος έχουν τελειώσει. Είναι βέβαια καιρός οι τράπεζες να αρχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους, να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Ξέρουμε καλά ότι η επιτυχής αξιολόγηση θα απελευθερώσει το τραπεζικό σύστημα από πολλά βαρίδια…
Επίσης η κατάσταση στα ΜΜΕ αλλάζει. Αποκαθίσταται η νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη λειτουργία των συγκροτημάτων τους και να μην ελπίζουν σε τραπεζικό δανεισμό χωρίς εγγυήσεις.
Τέλος, οι μόνιμοι φοροφυγάδες του παρελθόντος εντοπίζονται σιγά-σιγά και καλούνται για τα περαιτέρω. Ενδεικτικά είναι αυτά που συμβαίνουν με την περιβόητη λίστα Μπόργιανς ή με τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αναγκάστηκε να πληρώσει 3,3 εκατομμύρια ευρώ για αδήλωτα εισοδήματα για να αποφύγει τις δικαστικές συνέπειες των πράξεων του.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την κυβερνητική λειτουργία. Είμαστε σίγουροι όμως ότι οι πολίτες κατανοούν ότι η αριστερά βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι το οποίο της ήταν απολύτως άγνωστο: Δεν είχε εμπειρία στην διακυβέρνηση του τόπου!
Διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα μας, διότι εκεί θα κριθούμε: στα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι στις ηχηρές εξαγγελίες.
Ταυτοχρόνως, όμως, δεν μπορούμε παρά να διερωτηθούμε μαζί με τους Έλληνες πολίτες: Αν κάτι δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, ποιός θα μπορούσε να το κάνει; Ο παλιός φθαρμένος και πολιτικά καταδικασμένος δικομματισμός ή τα μικρότερα κόμματα που, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αρθρώσει ούτε μια ρεαλιστική προοδευτική πρόταση;
Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος τετραετίας και θα κριθεί με βάση το αν θα έχει υλοποιήσει τις βασικές προεκλογικές της εξαγγελίες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε θετικό έργο να επιδείξουμε το 2019 και για αυτό θα κριθούμε θετικά από τον ελληνικό λαό.
*O Γιάννης Μπαλάφας είναι Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Πηγή: http://www.real.gr/