Σελίδες

Οι αριθμοί που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε

Πλούσια σε γεγονότα, καλά και κακά, η χρονιά που ολοκληρώθηκε. Οι Financial Times σταχυολογούν τα σημαντικότερα από αυτά και τα παρουσιάζουν με πρωτότυπο τρόπο: μέσα από τους αριθμούς και τα στοιχεία που τα αποκρυπτογραφούν. 

Οι ρεπόρτερς των Financial Times παρουσιάζουν τα πιο επιβλητικά στατιστικά στοιχεία της χρονιάς –από τα μικρότερα (όπως ο χρόνος που χρειάζεται το Tesla Model S για να πιάσει τα 60 μίλια την ώρα) μέχρι τα πολύ μεγάλα (όπως η ποσότητα του χρέους που συγκεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές).
Η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης δίχασε την ήπειρο ακόμη και αφού η ΕΕ συμφώνησε σε ποσοστώσεις προκειμένου να διαχειριστεί την αυξανόμενη ροή των προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι στρατηγικές τιμολόγησης του φαρμακευτικού τομέα προσέλκυσαν πολιτικές επικρίσεις, παρότι η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μια χρονιά πλούσια σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Με την Κίνα να προβλέπεται πως θα αυξηθεί με ένα ρυθμό χαμηλότερο του 7% για πρώτη φορά από το 1981, θα υπάρξει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου. Η αύξηση 0,25% του επιτοκίου της Fed επίσης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Και στον αθλητισμό, η κρίση που περιβάλλει τη FIFA πυροδότησε αμερικανικές και ελβετικές έρευνες και αύξησε τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του διοικητικού σώματος του ποδοσφαίρου.

3.692

Ο αριθμός των θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα το 2015 – είναι ένα ζοφερό στατιστικό στοιχείο. Η κακή κατάσταση των θυμάτων σκιαγραφήθηκε το Σεπτέμβριο, όταν το σώμα ενός αγοριού τριών ετών από τη Συρία, του Aylan Kurdi, ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας. Συνολικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, οι περισσότεροι από τη Συρία, την Αφρική και την Νότια Ασία, κατά τη διάρκεια της εκτενέστερης μετακίνησης ανθρώπων από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η εισροή διαίρεσε μια ήπειρο: Η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας, προκαλώντας κατηγορίες πως θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν. Η ζώνη ελεύθερης διέλευσης της Ευρώπης, η Σένγκεν, φάνηκε να κινδυνεύει καθώς τα μέλη της επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους. Και το αρχικό καλωσόρισμα στη Γερμανία έχει δώσει τη θέση του στην κόπωση και την απογοήτευση. Αυτό έχει πλήξει τη δημοτικότητα της καγκελαρίου, η οποία έπεσε κατά 9% τον Οκτώβριο σε 54%, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

4,4 εκατ.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

847.819

Οι συνολικές αφίξεις στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου Θάλασσας, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έφτασαν μέσω της Ελλάδας. Το 28% ήταν παιδιά.

160.000

Ο αριθμός των προσφύγων που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να μετακινήσουν σε όλη την ΕΕ.

266

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που μετακινήθηκαν από Ελλάδα και Ιταλία μέχρι στιγμής.

0

Ο αριθμός των τηλεοπτικών debates μεταξύ Ντέιβιντ Κάμερον και Εντ Μίλιμπαντ πριν τις βρετανικές γενικές εκλογές της 7ης Μαΐου.

56

Οι έδρες που κέρδισε το Σκωτσέζικο Εθνικιστικό κόμμα, από το συνολικό αριθμό των 59. Το Εργατικό και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχασαν ένα καθαρό σύνολο 75 εδρών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

1,5-2C

Το εύρος του στόχου πάνω από τον οποίο οι θερμοκρασίες δε θα πρέπει να αυξηθούν, που συμφωνήθηκε στην COP21 στο Παρίσι.

600

Ανεπίσημη ανάγνωση του δείκτη ποιότητας του αέρα στο Πεκίνο το Δεκέμβριο, ένα επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο. Η πόλη εξέδωσε τον πρώτο της «κόκκινο συναγερμό» για μόλυνση του αέρα, λίγες μέρες αργότερα.

129

Ο τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στον Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

1,5 εκατ. δολάρια

Το εκτιμώμενο ημερήσιο εισόδημα που απολαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος από τις πωλήσεις πετρελαίου.

5.000

Ο αριθμός των συσκευών φυγοκέντρησης που θα επιτρέπεται να κατέχει το Ιράν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο με έξι παγκόσμιες δυνάμεις, από 20.000.

1

Ο αριθμός των ετών που θα έπαιρνε στο Ιράν για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αν εγκατέλειπε τους όρους της συμφωνίας.

17

Ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που συμμετείχαν στην προεδρική εκστρατεία του 2016. Δώδεκα παραμένουν.

24 εκατ.

Τηλεθεατές του πρώτου ρεπουμπλικανικού debate, έναντι τριών εκατομμυρίων πριν από τέσσερα χρόνια, μια αύξηση που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ.

79%

Οι διαθέσιμες έδρες που κέρδισε η Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Κι στις εκλογές-ορόσημο της Μιανμάρ τον Νοέμβριο.

8.615 εκατ.

Προηγούμενο ρεκόρ του πληθυσμού του Λονδίνου, το οποίο σημειώθηκε το 1939 και ξεπεράστηκε νωρίτερα φέτος. Το σύνολο αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

750 δολάρια

Η τιμή ανά χάπι Daraprim που εκτοξεύτηκε στα 750 δολάρια από 13,50 το Σεπτέμβριο, μετά την απόκτηση αξίας 55 εκατ. δολαρίων των δικαιωμάτων, από μια «ασαφή» εταιρία που ονομάζεται Turing Pharmaceuticals. Το αντιμολυσματικό φάρμακο χρησιμοποιείται από ασθενείς που έχουν HIV και καρκίνο και η αύξηση της τιμής πυροδότησε μια διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το αυξανόμενο κόστος των φαρμάκων. Ένα tweet της Χίλαρι Κλίντον, της Δημοκρατικής υποψηφίου που έχει το προβάδισμα, το οποίο απειλεί να σφίξει τα λουριά στις «εξοργιστικές» πρακτικές τιμολόγησης της φαρμακευτικής βιομηχανίας, εξάλειψε 162,4 δισ. δολάρια από τις μετοχές βιοτεχνολογίας του Nasdaq μέσα στις επόμενες επτά ημέρες διαπραγμάτευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Turing, Martin Shkreli, παραιτήθηκε το Δεκέμβριο, αφού η ομοσπονδιακή εισαγγελία του απηύθυνε κατηγορίες για απάτη.

21 δισ. δολάρια

Το εκτιμώμενο όφελος σε φόρους, από τη συγχώνευση της Pfizer με την Allergan, αξίας 160 δισ. δολαρίων.

664 δισ. δολάρια

Η αξία των συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν φέτος στον τομέα της ιατρικής φροντίδας, που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας 4,59 τρισ. δολαρίων.

11 εκατ.

Ο αριθμός των κινητήρων EA 189 της Volkswagen με ενσωματωμένη παράνομη συσκευή.

2,2 δισ. στερλίνες

Η εκτιμώμενη λογιστική ζημιά για τον Ivan Glasenberg, διευθύνοντα σύμβουλο της Glencore, η οποία είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά 70% εν μέσω βουτιάς στις αγορές εμπορευμάτων.

70 εκατ. δολάρια

Το πρόστιμο που πλήρωσε στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ιαπωνική κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων, για απόκρυψη αποδείξεων πως οι αερόσακοί της μπορεί να εκραγούν.

24

Ταχύτητα σε μίλια ανά ώρα, του αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου της Google, πριν το σταματήσουν οι αρμόδιοι επειδή καθυστερούσε την κίνηση τον Νοέμβριο.

2,8

Δευτερόλεπτα που παίρνει σε ένα Tesla Model S για να φτάσει από μηδέν σε 60 μίλια ανά ώρα.

700 δισ. δολάρια

Η αξίας αγοράς της Apple το Φεβρουάριο, που την κατέστησε την πρώτη εταιρία που ξεπέρασε αυτό το επίπεδο. Η αξία της έχει από τότε συρρικνωθεί σε περίπου 607 δισ. δολάρια.

130 δισ. δολάρια

Η αξία της προτεινόμενης συγχώνευσης μεταξύ των εταιριών χημικών Dow και DuPont.

62,5 δισ. δολάρια

Η αξία αγοράς της Uber μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της – η υψηλότερη αποτίμηση για ιδιωτική εταιρία τεχνολογίας από το Facebook.

14

Τα χρόνια κάθειρξης του Tom Hayes, του πρώην trader της UBS που καταδικάστηκε για χειραγώγηση του Libor. Αργότερα μειώθηκε σε 11 χρόνια από το βρετανικό εφετείο.

96.400

Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

7%

Η ανάπτυξη της Κίνας σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2015 πιθανώς θα πέσει κάτω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και μια γενιά. Την τελευταία φορά που βρέθηκε χαμηλότερα ήταν το 1981, όταν η Κίνα ήταν η 10η μεγαλύτερη οικονομία σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης. Τώρα είναι η πρώτη. Το Πεκίνο στοχεύει σε ανάπτυξη 6,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως αυτό είναι αισιόδοξο. Ακόμη κι έτσι, ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 2015 συνέδραμε πολύ περισσότερο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από όταν αναπτυσσόταν πάνω από δύο φορές πιο γρήγορα στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

43%

Η πτώση του Shanghai Composite index μεταξύ του peak του τον Ιούνιο και του χαμηλότερου επιπέδου του τον Αύγουστο. Αλλά ολοκλήρωσε τη χρονιά σημειώνοντας άνοδο 10,5%.

5 τρισ. δολάρια

Καθαρή θέση που εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια της πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων τον Αύγουστο.

0,25%

Αύξηση του επιτοκίου που ανακοινώθηκε αυτό το μήνα από την αμερικανική Fed.

114

Ο αριθμός των μηνών από την τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια. Το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 4,6% όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν την προηγούμενη φορά τον Ιούνιο του 2006. Σήμερα είναι 5%.

36,69 δολάρια

Τιμή ενός βαρελιού αργού Brent στις 30 Δεκεμβρίου, από 55,60 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

357 δισ.

Μέγεθος του ελλείμματος προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας, σε σαουδικά ριάλ.

86 δισ. ευρώ

Μέγεθος της τρίτης ελληνικής διάσωσης, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο σύντομα αφού η χώρα ψήφισε «Όχι» στις όρους μιας προηγούμενης συμφωνίας.

194,8%

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015, η υψηλότερη από όταν η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη.

7%

Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου της Ιρλανδίας, δύο χρόνια αφού βγήκε από μια διάσωση. Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης.

23,7 τρισ. δολάρια

Το συνολικό χρέος των εταιριών στις αναδυόμενες αγορές, πάνω από πενταπλάσια σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

31,2%

Η πτώση της αξίας του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2015.

39%

Αύξηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, όταν η Ελβετική Eθνική Τράπεζα έριξε την ισοτιμία τον Ιανουάριο.

41

Ο αριθμός των ατόμων και οργανισμών τους οποίους μήνυσαν οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ σε μια έρευνα σχετικά με τη διαφθορά της FIFA. Η κρίση στο διοικητικό σώμα του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το Μάιο, όταν συνελήφθησαν επτά άνθρωποι στη Ζυρίχη καθώς αξιωματούχοι της FIFA συγκεντρώθηκαν για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Παρά τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πως αξιωματούχοι καταχράστηκαν περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, ο Σεπ Μπλάτερ επανεκλέχθηκε. Επιπρόσθετα στην αμερικανική, μια ελβετική έρευνα ανακάλυψε περισσότερες από 100 ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές. Τελικά, τέσσερις από τους μεγαλύτερους χορηγούς της FIFA ζήτησαν την αποχώρηση του κ. Μπλάτερ και εκείνος αποπέμφθηκε για οκτώ χρόνια λόγω μιας πληρωμής δύο εκατ. ελβετικών φράγκων στον επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

10,2 εκατ. στερλίνες

Η τιμή ανά ποδοσφαιρικό αγώνα από την επόμενη σεζόν για τα βρετανικά τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League σε μια τριετή συμφωνία αξία 5,136 δισ. στερλινών.

238 εκατ. δολάρια

Εισπράξεις του Star Wars το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής στις ΗΠΑ: Η Δύναμη ξυπνάει, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 208 εκατ. δολαρίων που θέσπισε το Jurassic World νωρίτερα φέτος.

2.477.875

Οι συνολικοί θεατές του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι, ένα νέο ρεκόρ.

4.348

Οι νικητές στις ιπποδρομίες που ίππευσε ο AP McCoy, ο οποίος αποσύρθηκε φέτος.

62%

Οι ιρλανδικές ψήφοι υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στο δημοψήφισμα του Μαΐου.

2 δισ. στερλίνες

Το κόστος του ιαπωνικού ολυμπιακού σταδίου του 2020, πριν τα σχέδια για ένα νέο γήπεδο απορριφθούν από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

179 εκατ. δολάρια

Η πώληση των «Γυναικών του Αλγερίου» του Πικάσο στην Νέα Υόρκη το Μάιο – το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για πίνακα σε δημοπρασία.

93%

Οι αγώνες τένις που κέρδισε φέτος ο Novak Djokovic, ο πρώτος άνδρας που κέρδισε έξι τίτλους σε μια σεζόν.

2,4 εκατ.

Οι πωλήσεις-ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες του album της Adele, 25, την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

21

Η ηλικία του Jordan Spieth, όταν έγινε ο νεότερος γκόλφερ που κέρδισε τα αμερικανικά Open και Masters την ίδια χρονιά. Τα κέρδη του Spieth ξεπέρασαν τα 12 εκατ. δολάρια το 2015.

500 εκατ. δολάρια

Η αξία της εφ' όρου ζωής συμφωνίας του αστέρα του μπάσκετ LeBron James για χορηγία με την Nike.

4,5

Οι ώρες που χρειάστηκαν ώστε να μεταδοθούν οι εικόνες πίσω στη Γη, από το διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες στον Πλούτωνα.