Σελίδες

11 και μία δράσεις… ελπίδας

της Άντυ Κουκλάδα

Η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MRB, αποτυπώνει την σημερινή πραγματικότητα μέσα από τα μάτια των απλών ανθρώπων και μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη: Απαισιοδοξία. Το 62,9% των πολιτών, εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας το 2016 θα χειροτερέψει, ενώ το 81,4% προβλέπει ότι η γενικότερη πορεία της χώρας θα παρουσιάσει επιδείνωση.
Το ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το εξής: Έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα και κυρίως τη θέληση, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες, να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτή;

Η χώρα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, με τα προβλήματα να υπερβαίνουν τις λύσεις και με τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς να εξακολουθούν να είναι δύσκολοι. Αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μια ριζοσπαστική, ανανεωτική πολιτική. Ήδη, η δράση της Περιφέρειας Αττικής με τη σύνδεση ρεύματος σε δεκάδες νοικοκυριά, αποτέλεσε την πρώτη τροχειοδεικτική βολή της κυβέρνησης προς μια κατεύθυνση προόδου. Ένα βήμα τεράστιας σημασίας που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε, δεν κατάφερε ή ίσως δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει.

Είναι απολύτως σαφές ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, με τα 11 σημεία κυβερνητικής δράσης που στοχεύεται να υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2016,  αποτέλεσε μία  σαφή ένδειξη ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα περιοριστικά και επώδυνα μέτρα της συμφωνίας, υπάρχουν περιθώρια αλλαγής. Η αποφασιστικότητα με την οποία εξήγγειλε τη σειρά δράσεων, χωρίς προαπαιτούμενα και έγκριση… τροϊκανών -εσωτερικών και εξωτερικών- θύμησε στον λαό που τον εμπιστεύτηκε, πώς μπορεί πλέον να κοιτά με αισιοδοξία το αύριο. Επίσης, πέρασαν με ΠΝΠ, ρυθμίσεις ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υλοποιώντας μάλιστα ένα μέρος του παράλληλου προγράμματος.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά τις αντιδράσεις καναλαρχών, διαπλεκόμενων συμφερόντων και αντιπολίτευσης, θα προχωρήσει, μέσω της ανασύστασης του ΕΣΡ, προκειμένου να υπάρξει μία τάξη και με την εισροή χρημάτων να δοθεί μία “ανάσα” στα δημόσια ταμεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο καθημερινός πόλεμος των δελτίων των “8”, που με τα τρομολαγνικά τους σενάρια, περιμένουν με ανυπομονησία να πραγματοποιηθεί το σενάριο της… “αριστερής παρένθεσης”.

Οι υπόλοιπες δράσεις που επρόκειτο να προχωρήσουν με το νέο έτος, θα φέρουν νέες ισορροπίες στην οργάνωση και συγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και θα αποτελούν δείγματα γραφής της αριστερής διακυβέρνησης της χώρας. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται: ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα επιδοτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε δημόσιο αναπτυξιακό ταμείο, με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, το ν/σ για τη ριζική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, η ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων, το ν/σ για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς και τα ν/σ για την έρευνα και την παραγωγή δημόσιων έργων και δημόσιων συμβάσεων. Επιπλέον, το στοιχείο που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα, θα ψηφιστεί νόμος που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση του τεράστιου και διαχρονικού προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής, μέσω του οποίου θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών, καπνού και θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έκρυψαν έσοδα από το δημόσιο, να τα δηλώσουν.

Η ΠΝΠ που προχώρησε η κυβέρνηση, έχει για πρώτη φορά θετικό πρόσιμο και δίνει ελπίδα στους ανθρώπους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και κατ’επέκταση αδυνατούν να αποκτήσουν ένα επίπεδο ζωής. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θα δίνεται δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτησης καθώς και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ. Το 2016 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών, μέσω ενός φορολογικού συστήματος με δίκαιη ανακατανομή των βαρών.

Μέσω αυτών των δράσεων, μπορεί να δημιουργηθεί ξανά ένα κλίμα αισιοδοξίας στους ανθρώπους αυτής της χώρας, που μετά από μία πενταετία σκληρής λιτότητας, ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Γι’αυτό, μέσα σε 9 μήνες, στήριξαν τρεις φορές τον πρωθυπουργό και την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας, εναποθέτοντας σε αυτή, κάθε απομεινάρι προσδοκίας που περίσσεψε μέσα στις στάχτες της καταστροφής. Μπορεί η κυβέρνηση, μέσα από αυτές τις στάχτες να δημιουργήσει από την αρχή, μια χώρα που θα δώσει ξανά στους πολίτες της τη χαμένη τους ελπίδα;

ΠΗΓΗ: ecoleft.gr