Σελίδες

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ. Ένα ''καυτό'' θέμα

του Αλέξη Χριστόπουλου*

Στο ECO LEFT προβληματιστήκαμε αρκετά μέχρι να συμφωνήσουμε στην ανάγκη μιας συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο θέμα το οποίο απαιτεί ειδικές γνώσεις, περιέχει πλήθος δυσνόητων όρων και φοβόμαστε θα ενδιαφερόντουσαν κυρίως οι γνώστες του αντικειμένου. Συζητώντας όμως με φίλους και πολίτες που παρακολουθούν το ECO LEFT διαπιστώσαμε ότι κάνουμε λάθος.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται να ακούσει, να μάθει, να συμμετέχει, να προτείνει. Να φύγει από την θέση του θεατή και να γίνει ο ίδιος συμμέτοχος και-γιατί όχι-πρωταγωνιστής. Έτσι το αποφασίσαμε.
Απευθυνθήκαμε σε δύo καλούς φίλους που έχουν το μοναδικό προσόν να είναι εν ενεργεία στελέχη του τραπεζικού συστήματος. Τον Γιώργο Θωμόπουλο και τον Φάνη Παναγιωτόπουλο. Δέχθηκαν πρόθυμα να αναλάβουν το εισηγητικό κομμάτι της εκδήλωσης. Ο υφυπουργός εσωτερικών Γ. Μπαλάφας προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει με έναν χαιρετισμό που θα περιέχει τα στοιχεία που καθορίζουν σήμερα την πολιτική της κυβέρνησης. Μετά απ' αυτό ξεκινήσαμε. Η προχθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου διευκόλυνε πολύ την δουλειά μας. Τώρα μπορούμε πιο εύκολα να συνδέσουμε την ανακεφαλαιοποίηση με την επόμενη μέρα για την οικονομία και την κοινωνία. Να εξηγήσουμε την σύνδεσή της με το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Να προτείνουμε λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα των κόκκινων δανείων, της ρευστότητας, της αναγκαιότητας για τη λειτουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας κλπ. Αλλά πάνω απ' όλα να περιμένουμε την κατάθεση των απόψεων και των προτάσεων των φίλων που σίγουρα θα πλημμυρίσουν την ΠΕΜΠΤΗ 5/11 ΣΤΙΣ 18.30 την αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΜΑΛΙΑ.

Το ECO LEFT σκοπεύει να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Παρεμβαίνοντας με δημιουργικό τρόπο στην επικαιρότητα. Προβάλλοντας θέματα κρίσιμα για την πορεία της χώρας αλλά και άλλα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. Με μαζική απεύθυνση σε σκεπτόμενους, στεγανά και προαπαιτούμενα. Με μοναδική επιδίωξη και φιλοδοξία την ενεργοποίηση των πολιτών και την αξιοποίηση του πλούτου που κρύβει ο λαϊκός παράγοντας.


* Ο κύριος Αλέξης Χριστόπουλος είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ECOLEFT