Σελίδες

Αλέξης Τσίπρας: Η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή για τη χώρα (Video)

«Αισθάνομαι περήφανος για τη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα άνοιξε μεγάλη ρωγμή στην Ευρώπη και εξέφρασε την διαφωνία του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Alpha. "Από τις 12 Ιουλίου αποφάσισα την προσφυγή στις εκλογές" τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι εξήντλησε τα όρια της λαϊκής εντολής που είχε λάβει στις 25 Γενάρη.

"Η απόφαση της εξόδου θα ήταν μια ανείπωτη καταστροφή. Δεν ζήτησα το ΟΧΙ για να μην κάνω συμφωνία, ούτε να βγάλω τη χώρα από το ευρώ" επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

"Το ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι, σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική.
Πήραμε όχι τη συμφωνία που θέλαμε αλλά με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος τριετές. Αν συγκρίνουμε το α', β' μνημόνιο και την πρόταση Γιούνκερ η συμφωνία που φέραμε και μόνο από τα νούμερα φαίνεται η διαφορά" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δημοψήφισμα κερδήθηκε επειδή δεσμεύτηκα ότι θα πάω σε συμφωνία. Μνημόνιο δεν ήθελα ούτε εγώ, ήταν κατάληξη μιας διαπραγματευτικής μάχης 7 μηνών και επί 17 ώρες έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο σε ένα πολύ σκληρό πλαίσιο" είπε καταλήγοντας ότι έχει θεσμικό πρόβλημα Δημοκρατίας, η Ευρώπη.

Ωστόσο επεσήμανε ότι "Καταφέραμε μια νέα διαίρεση της Ευρώπης ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις & σε δυνάμεις της συντήρησης. Ανοίγοντας δυνατότητες για νέες συμμαχίες". "Απέναντί μου είχα τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες με τιμωρητική διάθεση. Το Grexit ήταν σχέδιο των πιο ακραίων δυνάμεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για το κρίσιμο δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος σημείωσε: «Το δίλημμα ήταν αν θα σηκωνόμουν να φύγω, θα γύρναγα πίσω ως ήρωας να με αποθεώνει το κόμμα μου, αλλά την επόμενη μέρα θα είχα να αντιμετωπίσω μια χώρα υπό κατάρρευση, οι τράπεζες θα κατέρρεαν και οι καταθέσεις των Ελλήνων θα εξανεμίζονταν.»
"Τα Μνημόνια απέτυχαν γιατί ήταν λάθος η συνταγή, όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν σωστά. Αν δεν εφαρμοζόταν το Μνημόνιο που υπογράψαμε θα ήταν καλύτερα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε."

Επιβλήθηκε αυτή η συμφωνία στην Ελλάδα, δεν πιστεύω στα Μνημόνια

Ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει στα Μνημόνια. "Επιβλήθηκε αυτή η συμφωνία στην Ελλάδα, δεν συμβιβάστηκε ο Τσίπρας. Έκανε συμβιβασμό. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία γιατί είμαστε υποχρεωμένοι αλλά θα δώσουμε μάχη για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες".

"Άλλο αυτός που αποθεώνει τους δανειστές και άλλο αυτός που δίνει μάχη και υποχρεώνεται σε ένα συμβιβασμό" συμπλήρωσε εξηγώντας ότι: "Δεν πιστεύω στο μέτρο για αύξηση του ΦΠΑ, ούτε στα μέτρα λιτότητας. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και αλλαγές στο δημόσιο για να γίνει πιο αποτελεσματικό."

"Οι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν, εμείς όχι" γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές συνθήκες, τη μάχη της διαπραγμάτευσης. "Κυβέρνησα με το πιστόλι στον κρόταφο", "Δεν θα χρεωθώ τις αμαρτίες 40 ετών, των προηγούμενων κυβερνήσεων".

Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε τη διαφορά του τελευταίου μνημονίου από τα προηγούμενα και με βάση τους αριθμούς: «Όλες οι δανειακές συμβάσεις συνοδεύονται από ένα Μνημόνιο. Ο πυρήνας των δύο πρώτων ήταν οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και είχαν ετήσιο κόστος 17 δισ. δεύτερο 10 δισ., τρίτο 2,9 δισ. Με βάση τα νούμερα δεν είναι το πιο σκληρό μνημόνιο λοιπόν.»

Ωστόσο πρόσθεσε ότι "ψάχνουμε τον τρόπο για τον διαρκή απεγκλωβισμό και πατάμε στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε". "Η συμφωνία σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα και για πρώτη φορά θα συζητήσουμε το χρέος, που όλοι οι άλλοι το θεωρούσαν "βιώσιμο". Επιπλέον το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το 50% των εσόδων για το χρέος και το 50% για την ανάπτυξη.

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα. Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα". Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα, εκτός των ΑΝ.ΕΛ. που έχει ήδη συνεργαστεί επιτυχώς.

"Δεν ήταν απροσδόκητη η διάσπαση. Οι διαφωνίες ήταν υπαρκτές, αλλά με πληγώνει ο εσωτερικός εχθρός να είναι ο χειρότερος. Δεν μπορεί όσοι μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία μην κλείσει κάποια τράπεζα, όταν διασφάλισα ότι δεν θα κλείσει να μου χρεώνουν ότι φταίω. Όλοι κρινόμαστε."

Οι μέρες της διαπραγμάτευσης συγκλόνισαν την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο, η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Ο Γ. Βαρουφάκης είχε χάσει την αξιοπιστία του στους δανειστές. Πιστεύω ότι ως οικονομολόγος έχει σημαντικές περγαμηνές. Ο Γιάνης πίστευε ότι ήταν 50% οι πιθανότητες, τελικά να κάνουν πίσω οι δανειστές στο σενάριο της εξόδου, αλλά εγώ δεν μπορούσα να ρισκάρω, να παίξω τη χώρα κορώνα γράμματα.

Ο Αλ. Τσίπρας εξήρε τη μεγάλη συνεισφορά του Ευκλ. Τσακαλώτου. Δεσμεύτηκε τέλος για εξισορρόπηση των δύσκολων μέτρων και διαβεβαίωσε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς με το λαό στο πλάι της είναι η καλύτερη εγγύηση για να μη χάσει κανένας πολίτης το σπίτι του. "Μπροστά μας θα υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση, για τα κόκκινα δάνεια, τα ισοδύναμα μέτρα, τις αξιολογήσεις".

"Οι μέρες αυτές συγκλόνισαν την Ευρώπη. Λυπάμαι που οι σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα ότι πάμε στις κάλπες. Αφήνω μια παρακαταθήκη Δημοκρατίας. Αν έκανα σωστά ή έκανα λάθος, αν είχα εναλλακτική ή όχι, ας με κρίνει ο ελληνικός λαός. Θα ζητήσω να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Τα δημοψηφίσματα αποτελούν έκφραση δημοκρατίας, όπου θα μπορούσε να τεθεί και το θέμα της εξόδου από το ευρώ" παρόλο που όπως εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του με έντονη διάθεση αυτοκριτικής υποστήριξε ότι υποτίμησε τη δύναμη των αγορών και του χρήματος, έναντι του δικαίου και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Δεν περίμενα ότι θα επέβαλαν capital controls στη χώρα. Ενώ ξεκάθαρα υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.



Κατ. Μπρ.