άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στην εφημερίδα "The Hellenic Mail"
Η λέξη «ανάπτυξη» βρίσκεται στα χείλη όλων, ακόμη κι εκείνων που μετείχαν στις κυβερνήσεις, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στον οικονομικό μαρασμό, εκτόξευσαν το χρέος στα ύψη και δημιούργησαν στρατιές ανέργων κυρίως νέων. Υποκρισία ή ανικανότητα, ελάχιστη σημασία έχει σήμερα καθώς πλέον η χώρα, από τα τέλη Ιανουαρίου έχει γυρίσει πολιτική σελίδα. Και το ζητούμενο είναι σήμερα η πραγματική ανάπτυξη ως το κατάλληλο εργαλείο – αυτό και όχι οι υφεσιακές πολιτικές λιτότητας - που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανεργία.
Η ανάπτυξη δηλαδή με την έννοια της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας πάνω σε στέρεες βάσεις, με έμφαση στη δημιουργία αξιοπρεπούς απασχόλησης και συνθηκών εργασίας. Γνωρίζουμε ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι εύκολο ούτε εξαρχής κερδισμένο. Είναι όμως εθνικής σημασίας να κερδηθεί. Και ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η Περιφερειακή Αρχή Αττικής. Με συνέπεια, σοβαρότητα και σύστημα, σχεδιάζουμε και οικοδομούμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, συνδυάζοντας ίδιους και ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και στην απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας.
Η αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής έχει στο επίκεντρό της την κοινωνία και τις ανάγκες της, στοχεύοντας στην ανάκτηση της αξιοπρέπειας των πολιτών. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο, τροποποιώντας ριζικά τα όσα μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένα και είναι ακριβώς εκείνα που οδήγησαν στη στρεβλή ανάπτυξη και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις της κρίσης χρέους. Στην Περιφέρεια Αττικής βάζουμε έτσι τέλος σε μια δήθεν αναπτυξιακή πολιτική που αφορούσε την «επιφάνεια», δηλαδή καλλωπισμό πεζοδρομίων και πλατειών, μέσα από υπερκοστολογήσεις και υπερκέρδη ημετέρων, σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Βάζουμε τις βάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτέλεσαν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. Στηρίζουμε την ανάπτυξη επιχειρηματικών συστάδων (clusters), τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με τη χρήση νέων τύπων χρηματοδότησης, δηλαδή κάθε είδους εργαλείου, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Αυτή η Στρατηγική αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, ένα εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Αττικής, το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Πρόκειται για μια στρατηγική που βασίζεται: πρώτον, στην αξιοποίηση και βελτίωση της ερευνητικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού, και, δεύτερον, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, κομμάτι της οποίας θα αποτελέσει η κοινωνική και συνεταιριστική οικονομία, η αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης των πληθυσμιακών ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του ΠΕΠ Αττικής είναι η προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τη συνεργασία επιχειρήσεων μέσα από τις κατάλληλες δομές, στη βάση των διαθέσιμων πόρων.
Προτάσσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρώτης περιφέρειας της χώρας, όπως είναι ο τουρισμός, μέσα τη διάδοση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συνδυάζοντας δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Στοχεύουμε στη βαθμιαία αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας μέσα από τη μετατόπιση του επιχειρηματικού κέντρου βάρους σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, με κοινό παρανομαστή τη μετάβαση σε μια επιχειρηματικότητα φιλικότερη προς το περιβάλλον, με κοινωνική ευθύνη και με υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης.
Παράλληλα, όπως ήδη υπογράμμισα, στηρίζουμε την καινοτόμο δραστηριότητα σε τρία επίπεδα εξειδίκευσης, που συνιστούν παράλληλα τρεις σοβαρές προκλήσεις / ευκαιρίες για την Αττική. Πρόκειται για τη δημιουργική οικονομία, τη γαλάζια οικονομία και τη βιώσιμη οικονομία των αναγκών.
Όλα τούτα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κι ειδικά εκείνης των νέων, στον περιορισμό της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής, η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει το υπόδειγμα άσκησης διοίκησης, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη συμμετοχικού σχεδιασμού και προγραμματισμού μέσα από την εγκαθίδρυση μηχανισμών διαβούλευσης και κοινωνικού ελέγχου.
Μια προσπάθεια πολυεπίπεδη και απαιτητική.
Αναγκαία ωστόσο στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για εθνική ανάταξη, οικονομική επανεκκίνηση και κοινωνική χειραφέτηση.