Σελίδες

60 χρόνια το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι

Με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης, οι ιδιοκτήτες Θοδωρής Βασιλόπουλος και Κούλα Βασιλοπούλου μιλούν στο clickatlife για την μακρά πορεία τους στον κόσμο του βιβλίου.

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του βιβλιοπωλείου; Ποιος ήταν ο εμπνευστής και ποιο το κίνητρο της έναρξης του πρώτου χώρου;
Το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης ιδρύθηκε το 1955 από τον πατέρα μας Ευριπίδη Βασιλόπουλο. Το πρώτο βιβλιοχαρτοπωλείο βρισκόταν επί της οδού Αγίας Παρασκευής στο Χαλάνδρι. Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ώθησαν τον πατέρα μας από νωρίς στον επαγγελματικό στίβο, όμως τελικά επέλεξε να κάνει αυτό που αγαπούσε πιο πολύ, να ασχοληθεί με το βιβλίο.


60 χρόνια έχουν περάσει από τότε. Ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που σας κράτησαν στο προσκήνιο του συγκεκριμένου αντικειμένου και σας καθιέρωσαν;
Πρωτίστως η αγάπη μας για το βιβλίο και η προσωπική σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους πελάτες μας. Επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε στο Χαλάνδρι και αργότερα στην Κηφισιά έναν χώρο πολιτισμού, έναν χώρο φιλικό για τους αναγνώστες, έναν χώρο ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης μέσα από εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωσή μας για την εκδοτική παραγωγή, το εξειδικευμένο μας προσωπικό, η προσαρμογή μας στις νέες τεχνολογίες και συνολικά στις απαιτήσεις της αγοράς είναι επίσης στοιχεία που βοήθησαν.

Τι θυμάστε εντονότερα ως παιδιά από την επαφή σας με το χώρο του βιβλιοπωλείου;
Τη μυρωδιά του υπογείου στο δεύτερο κατάστημα στην οδό Χαϊμαντά, όπου ήταν  αποθηκευμένα τα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία. Ξαπλώναμε πάνω στο πριονίδι που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας όταν έβρεχε απλώνοντάς το στην είσοδο του καταστήματος για να μην γλιστράνε οι πελάτες και διαβάζαμε με τις ώρες.
 

Είστε οι συνεχιστές μιας οικογενειακής παράδοσης. Πώς αισθάνεστε για το –καλώς εννοούμενο- βάρος, τη βαρύτητα που φέρει το όνομα «Ευριπίδης» στο χώρο του βιβλίου και της περιοχής; Είμαστε πολύ τυχεροί που ο πατέρας μας μας άνοιξε τον δρόμο και δραστηριοποιηθήκαμε σ’ αυτό το χώρο. Όταν αναλάβαμε εμείς, η δεύτερη γενιά, τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου, γνωρίζαμε ότι αναλαμβάναμε την ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο του πατέρα μας. Με σκληρή δουλειά και επιμονή καταφέραμε όχι μόνο να συντηρήσουμε, αλλά και να μεγαλώσουμε, με τη βοήθεια των συνεργατών μας, την οικογένεια του Ευριπίδη.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και ποια σύγκριση με την ανάλογη του εξωτερικού σάς πληγώνει;
Σαφώς τα προβλήματα είναι μεγάλα στο χώρο μας, τα οποία έχουν ενταθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Μας πληγώνει βαθιά η απουσία της Πολιτείας από το χώρο του βιβλίου και οι λανθασμένες πρακτικές, όπως ήταν η κατάργηση του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου, καθώς και η έλλειψη επαρκών και οργανωμένων βιβλιοθηκών, που σίγουρα αποτελούν έναν κινητήριο μοχλό στην αύξηση του αναγνωστικού κοινού, το οποίο δυστυχώς παραμένει τόσο μικρό αριθμητικά στη χώρα μας. Παρόλα αυτά σήμερα γίνεται σημαντική προσπάθεια από πολλούς  εκδοτικούς οίκους για την έκδοση ποιοτικών βιβλίων σε όλες τις κατηγορίες.

Σήμερα ο Ευριπίδης είναι τρία βιβλιοπωλεία. Πόσο εύκολο ήταν να προχωρήσετε στην επέκταση στην Κηφισιά και να διατηρήσετε την παρουσία στο χώρο;
Ήταν μια δύσκολη απόφαση, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της προσπάθειας να διατηρήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ευριπίδη αναλλοίωτα. Η αποδοχή του κόσμου δείχνει ότι το καταφέραμε. Είμαστε ευγνώμονες και συνεχίζουμε.