Σελίδες

ΤτΕ: Διευκρινίσεις για τη μεταφορά των "διαθεσίμων" των Ο.Τ.Α.

Τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και Βουλευτών, σχετικά με τα προς μεταφορά ταμειακά διαθέσιμα και κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων των ΟΤΑ και λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ, που έδωσαν, χθες στη Βουλή, τόσο ο εκπρόσωπος της ΤτΕ, Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, όσο και ο αν. υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, συγκέντρωσε και παρουσιάζει το epoli.gr. 

Ειδικότερα, ο Διευθυντής Συστημάτων Πληρωμών & Διακανονισμού της ΤτΕ, Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, για το πώς θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των "διαθεσίμων" και των κεφαλαίων των ΟΤΑ, η διαχείριση τους και η εφαρμογή τής όλης διαδικασίας, διευκρίνισε τα ακόλουθα:

1. Σήμερα, εξασφαλίζεται επιτόκιο (απόδοση) 2,6% καθαρό.
2. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α. α' και β' Βαθμού θα επενδυθούν σε repos με το Ελληνικό Δημόσιο και όχι σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια αυτού.
3. Τα χρήματα και βάσει νόμου είναι άμεσα διαθέσιμα.
4. Η διάρκεια των repos είναι μίας εβδομάδας και ως εκ τούτου θα ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση.
5. Οι Ο.Τ.Α., που θα μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους - διαθέσιμα - στην ΤτΕ, βάσει της Π.Ν.Π., συνεχίζουν να τηρούν τους λογαριασμούς τους, που έχουν στις εμπορικές τράπεζες. 
6. Προκειμένου η ΤτΕ να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα αιτήματα των Δήμων και των Περιφερειών, για ανάληψη μέρους των μεταφερόμενων σ' αυτή διαθεσίμων τους, θα υπάρχει κυλιόμενος προγραμματισμός (καταγραφή χρηματικών αναγκών) σε επίπεδο μηνός.
7. Ο λογαριασμός, που θα κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και προθεσμιακά κεφάλαια των Ο.Τ.Α. είναι είδους διαχείρισης διαθεσίμων.
8. Η ευθύνη διαχείρισης (επιλογή repos) ανήκει στην ΤτΕ.
9. Η ΤτΕ μπορεί να εξυπηρετήσει την προβλεπόμενη από την Π.Ν.Π. μεταφορά χρημάτων, τόσο των Ο.Τ.Α. α' και β' Βαθμού, όσο και των λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, διευκρίνισε τα ακόλουθα, κατά την ομιλία του:

1. Από τα προς μεταφορά ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α. εξαιρούνται τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη.
2. Με Τροπολογία, η ζημιά που ενδεχομένως θα προκύψει, από τη μεταφορά χρημάτων προθεσμιακών λογαριασμών Δήμων και Περιφερειών στην ΤτΕ θα βαραίνει το Κράτος.