Σελίδες

Το 25% των εφήβων έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας!

Ένα στα τέσσερα παιδιά και ένας στους τέσσερις έφηβους έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στην Ελλάδα της κρίσης!

Τα συγκλονιστικά στοιχεία προέκυψαν σε μια έρευνα που έγινε  το 2014, με αντιπροσωπευτικό  δείγμα 35.000 παιδιών, εφήβων και νέων από 10 έως  και 19 ετών από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  με την εποπτεία της καθηγήτριας Α. Κοκκέβη και του πανεπιστημιακού ψυχιάτρου  Αλ. Μπότση. Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στο τριήμερο συνέδριο «Οι αυτοκτονίες και η βία στην Ελλάδα σήμερα», που θα γίνει στο «Κάραβελ»  13, 14, και 15 Φεβρουαρίου.

Το 25%  των ερωτηθέντων είχε τουλάχιστον μια  απόπειρα αυτοκτονίας, το  25% επίσης  των παιδιών και των νέων είχαν φύγει από το σπίτι για πάνω από 5 μέρες, κάτι που συσχετίζεται με την τάση για αυτοκτονία  και την  παραβατικότητα.
 Ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι  πολλά παιδιά αρχίζουν τη σχέση τους με τις παράνομες  εξαρτησιογόνες ουσίες από την ηλικία των δέκα χρόνων! Όλα τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν αύξηση κατά 180% των απόπειρων σε σχέση με την προ

Θα υπάρχουν 20 στρογγυλά τραπέζια, τρία workshops (Αλέξανδρος Μπότσης υποδυόμενος τον ψυχικά ασθενή, role-playing), Βίκυ Σιάγκρη (λύση πένθους οικογενειών που έχουν χάσει κάποιο μέλος σε αυτοκτονία), και Φανή Τριανταφύλλου-κλινική ψυχολόγος («Αναδεικύοντας το Ψυχολογικό Τραύμα και αποκατάστασή του»).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και  το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο προεδρεύει ο Ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος με ομιλητές τους Ι. Κυριόπουλο,  «Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες. Μια εμπειρική προσέγγιση», Α. Μπότσης, «Η οικονομική κρίση και οι ψυχολογικές-ψυχιατρικές επιπτώσεις της στο άτομο» και  Ι. Τσίγγανου, «Ανομία και αυτοκτονία στην Ελλάδα της κρίσης. Μια κοινωνιολογική προσέγγιση».

Άλλες ενδιαφέρουσες διαλέξεις είναι του Στ. Ζουμπουλάκη,  «Η Αυτοκτονία ως θεολογικό ερώτημα», του Σ. Βιρβιδάκη, «Φιλοσοφικές προσεγγίσεις της Αυτοκτονικότητας» και, τέλος του  Γ. Γιατρομανωλάκη,  «Η αυτοκτονία στην ελληνική λογοτεχνία».