Σελίδες

Αγία Παρασκευή: «Πάρτε εργαλεία, δίχτυα κι ελάτε!»

της Μαρίας Πανάγου / Αμαρυσία

Ο πρώτος Δήμος που καλεί τους δημότες σε συλλογική δράση για μάζεμα ελιάς και την ενίσχυση του Κοινωνικού Μαγειρείου είναι της Αγίας Παρασκευής!

Ήταν ένα πείραμα. Στην αρχή. Ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κοινωνικών δομών, Γεράσιμος Βλάχος, κάλεσαν τους δημότες να μαζέψουν τις ελιές από τα δέντρα των πεζοδρομίων της Αγίας Παρασκευής. Ο στόχος άλλωστε ήταν ιερός: Το λάδι που θα συγκεντρωνόταν θα πήγαινε να καλύψει τις ανάγκες του Κοινωνικού Μαγειρείου.
Η πρώτη πρόσκληση έγινε πριν από δυο βδομάδες και οι δημότες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά. Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, οι δρόμοι της Αγίας Παρασκευής γέμισαν με εθελοντές που περίμεναν οδηγίες για το πώς θα γεμίσουν τα δίχτυα τους με ελιές. Και τα κατάφεραν. Με πολλή όρεξη και κέφι οι εθελοντές όχι μόνο γέμισαν τα δίχτυα τους με ελιές αλλά το γλέντησαν κιόλας.

Kαι νέο κάλεσμα
Κι αφού φαίνεται ότι η πρώτη προσπάθεια πήγε καλά, δήμαρχος και πρόεδρος, κάλεσαν ξανά το Σάββατο 1 Νοεμβρίου τους δημότες για τον δεύτερο γύρο του εθελοντικού μαζέματος ελιάς από τα δένδρα της πόλης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Μαγειρείου. Όσοι δημότες το έμαθαν έτρεξαν να βοηθήσουν με μεγάλη χαρά και όπως φάνηκε τελικά το καταευχαριστήθηκαν και πάλι! Η έκπληξη όμως ήρθε μετά τη δουλειά δέκα ωρών το Σάββατο: Με δική τους πρωτοβουλία οι κάτοικοι ζήτησαν να συνεχίσουν και την επόμενη μέρα το μάζεμα. Η χαρά του Γιάννη Σταθόπουλου και του Γεράσιμου Βλάχου ήταν μεγάλη και αποδέχτηκαν φυσικά την πρόταση που, αυτή τη φορά, είχαν λάβει εκείνοι. Η Κυριακή λοιπόν, βρήκε δημότες και Διοίκηση κυριολεκτικά πάνω στα δέντρα να μαζεύουν ελιές.
«Και δεν πρόκειται αυτό να σταματήσει», μας λέει ο κ. Βλάχος. «Θα το καθιερώσουμε και θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε για όσο χρειαστεί και όσο θέλει ο κόσμος. Έχουμε ανάγκη από τις ελιές και το λάδι. Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε 100% τις ανάγκες του Κοινωνικού Μαγειρείου σε ελαιόλαδο».
Με σκληρή δουλειά την πρώτη Κυριακή, καθώς και το επόμενο Σαββατοκύριακο, μαζεύτηκαν περίπου 300 κιλά ελιές από τις οποίες το ελαιοτριβείο έβγαλε 30 κιλά λάδι. Κι αν οι 15 ελιές στις οδούς Γιαβάση, Αιγαίου Πελάγους και Ειρήνης έδωσαν χαμόγελα χαράς και αισιοδοξίας, οι 200 ελιές που υπολογίζεται ότι φύονται στον πυρήνα της πόλης, θα φέρουν προφανώς εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μόλις ολοκληρωθεί και η συνέχεια της διαδικασίας, το λάδι θα ελεγχθεί και θα σταλεί στο Μαγειρείο.
Το ενδιαφέρον των μαθητών
Το μάζεμα της ελιάς πάντως, δεν είχε μόνο πρακτικό αλλά και διδακτικό χαρακτήρα αφού ενδιαφέρον έδειξαν και τα παιδιά, τα οποία θέλησαν να δουν από κοντά το μάζεμα της ελιάς. Μαθητές από τα 7ο και 13ο δημοτικά σχολεία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το κλάδεμα και τη συγκομιδή   -ίσως μάλιστα πάρουν μέρος στις επόμενες παρόμοιες δραστηριότητες.
Στο μάζεμα της ελιάς βρέθηκε όλες τις μέρες και η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Ψύλλα. Από μία δράση για το καλό της πόλης δε θα μπορούσε να λείπει επίσης και η ηθοποιός Γωγώ Ατζολετάκη, η οποία μένει στην Αγία Παρασκευή και είναι ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας.  

Οι ενστάσεις του Β. Ζορμπά
Η πρόσκληση για το μάζεμα της ελιάς είχε γίνει την πρώτη φορά και κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο Γεράσιμο Βλάχο. Μια πρόταση που δε βρήκε σύμφωνο τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος προέβαλε τις ενστάσεις του επιχειρηματολογώντας: «Οι ελιές από τον δρόμο έχουν μαζέψει καυσαέριο, τοξίνες και μόλυβδο και θα είναι επικίνδυνες για τον κόσμο που θα τις καταναλώσουν», είπε στον πρόεδρο του ΔΣ. Ο κ. Βλάχος διαβεβαιώνει ότι έτσι κι αλλιώς το προϊόν θα ελεγχθεί από το χημείο πριν δοθεί για κατανάλωση και διευκρίνισε ότι «αν η ελιά κινδύνευε θα ήταν από τη ρίζα της και όχι από το καυσαέριο, κάτι όμως που δεν ισχύει».  Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι ελιές θα συγκεντρωθούν και από το Αθλητικό κέντρο Πευκακίων στο οποίο υπάρχει ο ελαιώνας.
Ο Γιάννης Σταθόπουλος πάντως, βρήκε την ευκαιρία να θυμίσει στον πρώην δήμαρχο Β. Ζορμπά, τα 500 κιλά λάδι που θα έπαιρνε ο Δήμος ως αποζημίωση  –αντί χρημάτων-  από τις εταιρείες που τα δύο προηγούμενα Χριστούγεννα είχαν λειτουργήσει στην κεντρική πλατεία του Δήμου παγοδρόμιο και καρουσέλ, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Λύση σε πολλά προβλήματα
Το μάζεμα της ελιάς είναι μία πρωτότυπη πρακτική που μπορεί να δώσει λύση και στο τεράστιο πρόβλημα των πεζοδρομίων των αστικών κέντρων. Οι ελιές, οι νεραντζιές και άλλοι καρποί που προς το παρόν επιβαρύνουν τις υπηρεσίες καθαριότητας και θέτουν σε κίνδυνο τους δημότες  που κυκλοφορούν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης, μπορεί να μετατραπεί σε πηγή ουσιαστικού πλούτου.