Σελίδες

Πως η τρόικα κυβερνούσε με mail - Η απόρρητη αλληλογραφία

HOT DOC: Η Άννα Στρατινάκη
διασκεδάζει με τον Πολ Τόμσεν της Τρόικας,
με μπύρες και σουβλάκια, την ημέρα
που η Τρόικα αποχωρούσε από την Ελλάδα.
Τις "ειδικές σχέσεις τρίτου τύπου" ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση και την τρόικα καταδεικνύουν mail μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, υπουργικών γραφείων και εκπροσώπων της τρόικας. Οι τελευταίοι διατυπώνουν τις απαιτήσεις τους με mail, ενώ κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα τα οποία παίρνονται να μην τίθενται υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου και να πλασσάρονται καταλλήλως στην κοινή γνώμη.

Πρωταγωνίστρια στα mail, που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Hot Doc, είναι η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η οποία, παραγκωνίζοντας τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, γίνεται προνομιακός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά. 

Για τις ομαδικές απολύσεις

Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Στρατινάκη και Σαμαρά το μεγαλύτερο μέρος αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Η Στρατινάκη προτείνει στον Σαμαρά χειρισμούς για να βγάλουν την κυβέρνηση από το αδιέξοδο των ομαδικών απολύσεων, που ζητάει η τρόικα. Δηλαδή, προτείνει κινήσεις, ώστε το θέμα να μην κριθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά το τελευταίο να παρακαμφθεί. Προτείνει, μάλιστα, στον πρωθυπουργό το "αφήγημα" που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη. Για το θέμα των απολύσεων υπάρχει και σχετικό mail του Ματίας Μορς, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο οποίος δίνει οδηγίες για τον τρόπο που θα ρυθμιστεί το θέμα.

Νωρίτερα στις 27 Νοεμβρίου του 2013, σύμφωνα πάντα με το Hot Doc, η Άννα Στρατινάκη στέλνει στο πρωθυπουργικό γραφείο ένα έγγραφο «ΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ». Παραλήπτες στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι η γραμματέας του πρωθυπουργού, Κατερίνα Σινάνογλου, και ο σύμβουλός του, Σταύρος Παπασταύρου. Στο κείμενο, που επισυνάπτεται στο mail, η Στρατινάκη προτείνει, μετά από συνάντηση με την τρόικα, τρόπο για να περάσουν οι ομαδικές απολύσεις χωρίς να εμφανιστούν ως τέτοιες. Στόχος της πρότασης είναι να μην μπει το θέμα ως νόμος στο Κοινοβούλιο, αλλά να κρυφτεί, ώστε απ’ ό,τι φαίνεται να ικανοποιηθεί η τρόικα. Γράφει συγκεκριμένα: «Δεν θα ήταν συνεπές να προκληθεί κοινοβουλευτική ανωμαλία, όταν μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις που μας δίνουν το επιδιωκόμενο. Η έκδοση εγκυκλίου, που μπορεί να γίνει άμεσα ερμηνεύοντας το άρθρο 3 του νόμου 1387/1983, όπως ισχύει, μας κλείνει το κενό που υπάρχει».

Λίγο παρακάτω στο κείμενο, σημειώνει η γενική γραμματέας πώς μπορεί να παρακαμφθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που έχει ο υπουργός, δηλαδή το δικαίωμά του να μην υπογράφει τις ομαδικές απολύσεις. «Σύμφωνα με το νόμο, “ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις στην έκταση που καθορίζει η απόφαση του Νομάρχη ή του Υπουργού Εργασίας”. Σε κάθε περίπτωση, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του νόμου για έκδοση Υπουργικής Απόφασης, τότε ενεργοποιείται το επόμενο εδάφιο της διάταξης σύμφωνα με το οποίο “εάν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται στην έκταση που δέχθηκε ο εργοδότης κατά τις διαβουλεύσεις”, δηλαδή με ό,τι αυτός είχε προτείνει εξ αρχής. Συνεπώς, ένα θέμα που μπορεί άμεσα να επιλυθεί, γιατί να του δώσουμε άλλη διάσταση;». Στη συνέχεια, η Στρατινάκη προτείνει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εξεταζόμενων όρων για τις αιτήσεις ομαδικών απολύσεων, ένα νέο δηλαδή Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η σύνθεση του οποίου δημιουργεί συσχετισμούς των απολύσεων.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Ματιάς Μορς στέλνει ένα ακόμη mail προς τους Στουρνάρα και Βρούτση για τις ομαδικές απολύσεις. Προτείνει να «πειραχτεί» το υπάρχον νομικό πλαίσιο (όπως πρότεινε η Στρατινάκη). Στις 26 Φεβρουαρίου, με υπουργική απόφαση, η αρμοδιότητα για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή στην Στρατινάκη. Δύο ημέρες αργότερα ακολουθεί ένα ακόμη mail από την Στρατινάκη προς τον πρωθυπουργό στο οποίο προτείνεται ο τρόπο για να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη η απαίτηση της τρόικας ως απόφαση της κυβέρνησης:

Όπως αναφέρεται στο mail, που δημοσιεύει το Hot Doc: «Επειδή τις σκέψεις μου με πάσα ειλικρίνεια Σας τις καταθέτω, πιστεύω ότι ως κύρια βάση κατά την διαπραγμάτευση δεν πρέπει να παρατήσουμε, αλλά να υποστηρίξουμε με σθένος την “κατασκευή” μας, απαιτώντας αναλογούντα χρόνο για crash test (τουλάχιστον 6μηνο) και να κριθούμε εκ των αποτελεσμάτων μας, αλλά επικουρικώς σε περίπτωση που πρέπει να νομοθετήσουμε με το στοιχείο του κατεπείγοντος, και δεν καταφέρουμε στη διαπραγμάτευση να πάρουμε χρόνο, ώστε η δράση να μετατεθεί, ως προς την αξιολόγησή της χρονικά πιο κάτω, κατά την άποψή μου το “αφήγημα” μπορεί να λέει το εξής:
-ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ
-ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΤΟΥ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΩΡΙΜΟΥ ΤΡΙΜΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ».

«Δηλώνω παρούσα σε κάθε δυσκολία, δεν κιοτεύω, σκέφτομαι, αγωνίζομαι και μάχομαι αγόγγυστα, όπως όλη Σας η ομάδα, όπως Εσείς που μας δίνεται το παράδειγμα. Υ.Σ. (Τώρα συνειδητοποιώ και εγώ με τη σειρά μου πόσους νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και επικαιροποιήσεις έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια στα εργασιακά)», κλείνει το mail της Στρατινάκη.
 
Η “ειδική αποστολή” σε ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία
Όπως προκύπτει από τα mail η Στρατινάκη είχε αναλάβει και την ειδική αποστολή να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Το Hot Doc γράφει: “Η ΑΓΕΤ είχε ζητήσει να γίνουν ομαδικές απολύσεις, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας δεν τις είχε εγκρίνει. Η Στρατινάκη, όπως περιγράφει στο mail της στον πρωθυπουργό, επικοινωνεί με τους βιομηχάνους και τους καθοδηγεί στο τι να κάνουν.” Σκοπός των επαφών είναι να ικανοποιηθεί η τρόικα με την ενεργοποίηση των ομαδικών απολύσεων.

«Ήρθα σε επικοινωνία με τους νομικούς συμβούλους της ΑΓΕΤ, που τους ενημέρωσα για την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, την οποία μάλιστα αγνοούσαν πλήρως. Μετά τη νομική συζήτηση φάνηκε να συμφωνούν στο να προτείνουν στον πελάτη τους μια αίτηση θεραπείας επί της παλιάς απορριπτικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας στο αίτημά τους για ομαδικές απολύσεις, μια και κατάλαβαν ότι η απόφαση του ΑΣΕ δημιουργεί νέα πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν υπήρχαν πριν από ένα χρόνο, πράγμα που όπως υποστήριξα, επιτρέπει στη διοίκηση μετά από ενεργοποίηση του αντίστοιχου ένδικου μέσου να “ξανακρίνει”, υπό νέους όρους πλέον το αίτημά τους. Συνεπώς  αναμένω εξέλιξη. Ο λόγος που πρότεινα το ένδικο βοήθημα της αίτησης θεραπείας, ήταν διότι ήθελα να μην χάσουν χρόνο με 20ήμερη επαναληπτική διαβούλευση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν εντάσεις και καθυστερήσεις», γράφει σε mail της για την επαφή της με την ΑΓΕΤ.

Για την επαφή της με τη βιομηχανία «Χαλυβουργία» του Μάνεση, η Στρατινάκη γράφει στον πρωθυπουργό: «Σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2014, επικοινώνησα με τον κ. Μάνεση της Χαλυβουργίας, που επίσης του εξήγησα τη νέα απόφαση του ΑΣΕ την οποία τη γνώριζε, όπως μου είπε, και με πληροφόρησε ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει αίτημα ομαδικών απολύσεων για να ξεκινήσει η 20ήμερη εκ του νόμου περίοδος διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους».

Στην ίδια ηλεκτρονική επιστολή, όπως γράφει το Hot Doc, η Στρατινάκη προτείνει στον Σαμαρά να μετατεθεί στην ίδια, ως γενική γραμματέα και πρόεδρο του ΑΣΕ, η αρμοδιότητα εγκρίσεων των απολύσεων. Πράγμα που ο πρωθυπουργός κάνει. Έτσι, όταν η Χαλυβουργία του Μάνεση καταθέτει αίτηση ομαδικών απολύσεων, μετά την προτροπή της Στρατινάκη, το ΑΣΕ, με πρόεδρο τη Στρατινάκη, εγκρίνει τις απολύσεις. Η κυρία Στρατινάκη, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι εφημερίδες εκείνες τις μέρες, «επείσθη από την επιχειρηματολογία της εταιρίας για την ανάγκη ομαδικών απολύσεων».

* Φωτογραφία από το HOT DOC: Η Άννα Στρατινάκη διασκεδάζει με τον Πολ Τόμσεν της Τρόικας, με μπύρες και σουβλάκια, την ημέρα που η Τρόικα αποχωρούσε από την Ελλάδα. Η φωτογραφία εστάλη με e-mail στις 16 Μαρτίου 2014 από τη Δάφνη Μομφεράτου στην Άννα Στρατινάκη.

tvxs.gr